Fostul şef al CIA la Milano, arestat în Panama, pentru răpirea din...

Fostul şef al CIA la Milano, arestat în Panama, pentru răpirea din Italia a unui imam

0
DISTRIBUIȚI

catuse

Fostul şef al CIA la Milano, condamnat la nouă ani de închisoare pentru răpirea unui imam egiptean în 2003, în Italia, a fost arestat în Panama, a anunţat ministerul italian al Justiţiei, iar un purtător de cuvânt al Departamentului de Stat a anunţat că acesta se află în drum spre Statele Unite, potrivit Mediafax. Oficialul american a refuzat să ofere detalii despre circumstanţele revenirii în SUA a lui Robert Lady. Circumstanţele şi momentul arestării lui Robert Lady în Panama nu sunt cunoscute.

Ministrul italian al Justiţiei, Anna Maria Cancellieri, a semnat o cerere de arest preventiv ce-l vizează pe Bob Seldon Lady, supranumit „Mister Bob”, şi are la dispoziţie două luni pentru a cere extrădarea sa. El a fost acuzat pentru răpirea, în 2003, a imamului egiptean, Abu Omar, un membru al opoziţiei islamiste radicale care beneficia de azil politic în Italia. Imamul a fost ulterior transferat în Egipt, unde, potrivit lui, a suferit torturi.

În acest caz, Curtea de Apel din Milano a confirmat, în decembrie 2010, pedepse de la şapte până la nouă ani de închisoare pentru 23 de agenţi, cea mai gravă fiind aplicată lui „Mister Bob”, în vârstă de 59 de ani în prezent.


Aceste pedepse, pronunţate în momentul în care toţi acuzaţii erau fugari, au fost confirmate de Curtea de Casaţie, în septembrie 2012.

În timp ce Parchetul cerea ca toţi condamnaţii să fie căutaţi la nivel internaţional, predecesorul lui Cancellieri a semnat această cerere doar pentru principalul responsabil al răpirii. Abu Omar, Osama Hassan Nasr pe numele adevărat, a fost răpit pe o stradă din Milano, pe 17 februarie 2003, în cursul unei operaţiuni coordonate între Sismi (serviciul de informaţii militar italian) şi CIA, apoi transferat în Egipt. Avocaţii săi afirmă că el a fost torturat într-o închisoare din Egipt şi au cerut daune interese în valoare de zece milioane de euro.

Curtea de Apel a confirmat o despăgubire stabilită în primă instanţă la 1,5 milioane de euro, dintre care un milion pentru Abu Omar şi restul pentru soţia sa. Oficialii serviciilor de informaţii italiene participante la operaţiune au fost achitaţi în primă instanţă, decizia fiind confirmată în apel. Dar, în baza unei hotărâri a Curţii de Casaţie, ei urmează să fie rejudecaţi. Procesul în primă instanţă, deschis în iunie 2007, a avut o valoare simbolică, fiind primul în Europa cu privire la operaţiunile secrete ale CIA de transferare a unor persoane suspecte de terorism către ţări cunoscute pentru practicarea torturii, după atentatele din 11 septembrie 2011, în Statele Unite. Statele Unite s-au declarat „dezamăgite” faţă de condamnările în primă instanţă din noiembrie 2009, în timp ce Amnesty International a salutat „un pas înainte”.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.