Mămicile mileniului trei preferă cezariana. De ce le e frică medicilor să...

Mămicile mileniului trei preferă cezariana. De ce le e frică medicilor să asiste naşteri naturale

0
DISTRIBUIȚI

gravida

Frica de durerile naşterii este principalul motiv pentru care tot mai multe viitoare mămici preferă să nască prin cezariană, decât natural. Deşi legislaţia românească nu le permite medicilor să facă operaţii de cezariană la cerere, totuşi, dacă există un mic risc pentru mamă sau bebeluş să apară complicaţii prin naşterea naturală, se poate opta pentru această intervenţie chirurgicală. Şi medicii din maternităţile din Timişoara preferă naşterile prin cezariană, mai ales că pot scăpa mai uşor de acuzaţiile de malpraxis.

Alina Fereştean a născut la începutul acestei luni cel de-al treilea copil prin cezariană. Are 27 de ani, este din Arad şi ne povesteşte că a rămas însărcinată pentru a treia oară întâmplător, dar a decis împreună cu soţul ei să păstreze copilul. Din cauza unei patologii, femeia a fost nevoită să nască prima oară prin cezariană şi astfel şi ceilalţi doi copii i-a adus pe lume în același mod, însă recunoaşte că oricum ar fi ales această metodă pentru că „soţul meu a mai avut un frate care a murit la naştere sugrumat cu cordonul ombilical şi atunci ne-am gândit, pentru sănătatea copilului, să aleg să nasc prin cezariană”. Femeia din Arad spune că prima naştere a fost mai dureroasă, dar şi-a revenit destul de repede, însă cea de-a treia i s-a părut cea mai grea pentru că a avut dureri insuportabile timp de o noapte şi o zi.

Doru Anastasiu, şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Maternităţii Bega, ne-a explicat că, în acest moment, 62 % din naşteri au loc prin cezariană pentru că, pe lângă necesitate în anumite cazuri, este la modă. Astfel, în ultimul an peste 1.300 de mămici din judeţele Hunedoara, Arad, Timiş şi Caraş-Severin au adus pe lume un bebeluş prin cezariană, iar medicii spun că este chiar mai puţin traumatizant pentru copil decât naşterea naturală. De cele mai multe ori, există riscul să apară complicaţii doar la bebeluşii născuţi prematur pentru că nu au organele suficient de dezvoltate. Totuşi, Doru Anastasiu, le recomandă mămicilor să opteze pentru naşterea pe cale naturală pentru că „aşa este fiziologic, aşa este normal. Plus că femeile care nasc prin cezariană se recuperează mai greu, nu pot să ridice greutăţi o perioadă ca să nu se deschidă rana. E mai dificil ca să se reintegreze social”. O primă operaţie de cezariană face ca, în general, şi celelalte naşteri să aibă loc tot prin aceeaşi metodă, însă Doru Anastasiu spune că acest lucru nu reprezintă o problemă, la Maternitatea Bega o femeie a născut cel mai mult şase copii prin cezariană, din care doi au fost gemeni.

Frica de acuzații de malpraxis

Naşterile prin cezariană sunt şi favoritele medicilor ginecologi, principalul motiv pentru care se feresc de naşterile naturale este frica de a nu fi acuzaţi de malpraxis.


„Există riscul ca în timpul naşterii naturale să aibă loc o ruptură uterină, femeia poate să îşi piardă vederea sau dacă apar alte complicaţii, pacienta poate da medicul în judecată pentru că nu i-a recomandat să nască prin cezariană, şi atunci este normal ca şi medicii să opteze pentru naşterile prin cezariană”, explică şeful Secţiei de Obstetrică-Ginecologie din cadrul Maternităţii Bega. De asemenea, o naştere prin cezariană este mai comodă pentru medici, pentru că, de cele mai multe ori, femeia este programată la o anumită oră şi atunci se poate pregăti din timp tot ce este necesar. Însă în cazul naşterilor naturale, te poţi trezi cu o viitoare mămică la uşa maternităţii şi la trei noaptea.

O operaţie de cezariană durează cel mult o oră, însă mămicile îşi revin mai greu după o astfel de intervenţie, decât cele care nasc natural. „Totuşi, în ultimii ani operaţia de cezariană a progresat foarte mult, după patru, cinci zile femeile sunt externate, dar trebuie să aibă grijă să nu li se deschidă rana”, mai spune Doru Anastasiu. În ceea ce priveşte scopul Apgare, adică nota pe care bebeluşii o primesc în primele 60 de secunde după ce vin pe lume şi reprezintă aprecierea stării de sănătate, mai mult de 70 % dintre cei născuţi prin cezariană primesc nota 8, iar cei născuţi natural primesc note un pic mai mici.

82 % din bebeluşii care se nasc la clinicile private vin pe lume prin cezariană

Procentul naşterilor prin cezariană este mult mai mare la clinicile private decât la cele de stat. Potrivit datelor furnizate de Florin Dorneanu, medic ginecolog la o clinică privată din Timişoara, în ultimul an, din cele 730 de naşteri, 82 % au fost realizate prin cezariană. „Şi este normal să fie aşa pentru că medicii sunt mult mai rezervaţi şi se încearcă să se evite acuzaţiile de malpraxis. Dar, în principiu, fiecare viitoare mamă este monitorizată până la naştere şi se ştie exact pentru ce variantă este mai bine să se opteze. Peste 35 % dintre paciente din alte judeţe apelează la serviciile clinicii noastre şi majoritatea doresc să nască prin cezariană, unele recunosc că le e frică, altele se gândesc că este mai sănătos pentru copil. Femeile care nasc prin cezariană îşi revin mai greu, dacă cele care nasc natural pot după două ore să meargă prin salon, cele care aleg operaţia de cezariană trebuie să stea cel puţin 24 de ore în pat”.

Dacă la maternităţile de stat, viitoarele mămici nu trebuie, teoretic, să plătească nimic, la clinicle private preţurile sunt destul de „piperate”. Pentru o naştere naturală se percepe un tarif de 3.600 de lei, iar cele care optează pentru operaţia prin cezariană trebuie să scoată din buzunar 4.900 de lei, dacă doresc să nască cu medicul de gardă, iar dacă îşi doresc să fie asistate de medicul care le-a monitorizat pe durata sarcinii, trebuie să plătească încă 300 sau 500 de euro.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.