„Meritocraţia” administraţiei Robu – jumătate din bugetul pentru acţiunile tinerilor, la ONG-uri...

„Meritocraţia” administraţiei Robu – jumătate din bugetul pentru acţiunile tinerilor, la ONG-uri legate de Politehnica Timişoara

8
DISTRIBUIȚI
nicolae robu politehnica iluminat
Administraţia condusă de fostul rector Robu, încântată de proiectele politehniştilor Foto: Adrian Pîclişan

Zeci de organizații și instituții de tineret din Timisoara au cerut în acest an finațare de la Primăria Timișoara pentru proiectele lor, dar banii au mers către ”premianți”. Bugetul total, anul acesta,  pentru acţiuni organizate şi destinate ONG-urilor tinerilor este de 150.000 de lei, fiind împărțit între 11 entități care acoperă 20 din cele 30 de activități propuse (restul de zece fiind declarate neeligibile și în consecință nefinanțabile). Cei mai mulți bani merg spre ONG-uri care au legătură cu fostul loc de muncă al primarului Nicolae Robu – Universitatea Politehnica, unde a fost rector.

Cea mai mare sumă de bani o primește Asociația TID – Tineri în Dezvoltare, un ONG înființat anul trecut de câțiva foști studenți ai Politehnicii membrii în Liga AC ( Automatică și Calculatoare) de unde au plecat pentru a se dezvolta mai mult ”pe parte de voluntariat”, după cum ne-a spus unul dintre ei. Pentru trei evenimente – Timișoara Music Events, Gala Proiectelor pentru Tineret și Întărirea capacității instituționale a ONG din Timișoara foștii studenți de la Universitatea Politehnica – au primit 27.400 de lei.

Pe locul secund se găsește Liga Studenților de la Facultatea de Mecanică Timișoara (LSFMT) care pentru alte trei evenimente – Zilele Tehnice Studențești, MecART, Educație Incluzivă – au primit de la primărie 25.500 de lei, adică 17% din bugetul total alocat.


Liga Automatică și Calculatoare beneficiază de o finanțare în valoare de 16.000 de lei pentru International Students’ Week in Timișoara, iar Asociației de la 4 ( cu referire la locația din imobilul în care se găsește Facultatea de Arhitectură a Politehnicii) îi revin 7.000 de lei.

 Cum se explică „meritocraţia”

Pe scurt, jumătate din banii alocați din bugetul local al primăriei conduse de fostul rector al Politehnicii, Nicolae Robu, merg la foști sau actuali studenți ai respectivei instituții.

Explicația: au scris cele mai bune proiecte. ”Nu știu cât de implicat este domnul primar în alocarea acestor fonduri, există  un consiliu de tineret care le evaluează. (…) Nu cred că există vreo legătură cu faptul că am studiat la Politehnică, domnul primar nici măcar nu ne-a fost profesor”, ne-a spus Cătălin Iapă, liderul Asociației TID. Cu cei 20.000 de lei alocați deja a organizat un concert în fața Stadionului Dan Păltinișanu – Timișoara fest. ”Banii au fost doar o foarte mică parte din cheltuieli” – spune tânărul care ne-a mărturisit că asociația pe care o conduce e formată majoritar din ”absolvenți de Calculatoare”. Iar cu cei 2.900 de lei pentru ”Întărirea capacității instituționale a ONG din Timișoara” – ”vom organiza o ieșire într-un week-end în care vom discuta despre organizarea ONG-urilor”, după cum ne-a mai spus  Cătălin Iapă.

Restul de 50% din banii alocați de la bugetul local tinerilor se duc la alte organizații. OSUT, Organizația Studenților de la Universitatea de Vest din Timișoara primește 2.000 de lei pentru West Summer University. Bani se duc şi la Eco Club Timișoara (18.000 de lei), ARDOR (6.700 de lei pentru organizarea Forumului Regional de Dezbateri), AIESEC (1.200 de lei) și la Casa de Cultură a Studenților (2.300 de lei). Organizația Tinerilor Maghiari din Timișoara (OTMT) – 7.600 de lei și OpEN – Organizația pentru Educație Nouă – instituție subsidiară Fundației Județene pentru Tineret Timiș, 15.900 de lei. Un detaliu care merită menționat – președintele FJTT este același Cătălin Iapă, liderul Asociației TID – Tineri în Dezvoltare.

 

8 COMENTARII

  1. Tinerii din ziua de astazi nu mai stiu sa dea denumiri „normale ” la organizatiile pe care le infiinteaza , au denumiri de organizatii naziste : Organizatia pt. Educatie Noua (educatia veche nu era buna ? ) sau Asociatia Tineri in Dezvoltare ( ce fel de dezvoltare fizica, intelectuala etc. ) ?? Iti dai seama ce programe au ? bani aruncati aiurea .

    • Domnule Gorscovoz, dacă ați pune mână pe o carte înainte să scuipați cuvintele din vârful limbii de lemn ar fi minunat. Există o colecție consistentă la Editura Polirom pe educație alternativă care cu care-ați putea începe 🙂

  2. Presa din Timisoara nu stie cum sa mai iasa in evidenta cu stiri cat mai ridicole.
    Consider ca este un pas inainte spre dezvoltarea orasului prin sustinerea organizatiilor de tineret din Timisoara. Primaria impreuna cu MTS finanteaza doar o mica parte din bugetele proiectelor care au loc in aceasta regiune.
    Este mai placut sa faci voluntariat decat sa stai in pat si sa critici.

  3. Iapa a fost presedinte la liga studentilor, membru in senatul politehnicii, deci a votat din greu toate proiectele propuse de rector, a antrenat ceilalti studenti la vot. Drept rasplata a fost numit in numeroase comitete si comitii, iar acum i se dau fonduri. Fondurile respective sunt rasplata pentru suportul acordat in anii de „colaborare” rector–studenti votanti (stundentii respectivi au fost pt ex-rector, cam ca teleormanenii lui Dragnea).

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.