Muzicianul timișorean Arpi Kajtar: „E jalnic să vezi trupe ce cântă aceleaşi...

Muzicianul timișorean Arpi Kajtar: „E jalnic să vezi trupe ce cântă aceleaşi piese la fiecare bairam“

1
DISTRIBUIȚI

arpikajtar (1)

Melomanii timişoreni vor avea parte de un concert extraordinar alături de Arpi Kajtar Band, evenimentul fiind inclus în cadrul Festivalului Blues pentru Timişoara, ce va avea loc în perioada 4 – 5 august în Piaţa Victoriei, în cadrul manifestărilor prilejuite de Ziua Timişoarei.

„Voi cânta alături de Vio Screciu la voce, Theo Grosmuck la bass şi Alin Costache la tobe. Repertoriul este compus din piese instrumentale majoritatea teme proprii blues şi preluări de piese cu vocal. Cum zic americanii că până nu împlineşti 50 de ani nu ai cum să fii bluesist, aşa că Vio (n.n. – Vio Screciu, solistul trupei) şi cu mine suntem tineri bluesşti, tinere talente“, ne-a declarat Arpad Kajtar.

Arpi, după cum îl cunosc colegii muzicieni, discipolii şi prietenii, a copilărit în cartierul Elisabetin, la doi paşi de clubul „Ada Marinescu“ (prin care au trecut toate grupurile vremii). Ca şi mulţi alţi muzicieni timişoreni, a fost profund marcat de filmul The Young Ones şi pe la mijlocul anilor ‘60 a început să fie prezent pe scenele locale, în diferite formule.

„Cum blues-ul practic este un gen vocal şi textul ar fi de bază, muzical, poate fi monoton când nu se înţelege textul. Este cam complicat să te faci înţeles în engleză. Atu-urile ar putea fi că nu avem trupe de muzică uşoară, adică toată mişcarea tinde către artă, către muzică conceptuală, către ceva cu un conţinut.


Asta se vede şi în alegerea listei cu muzică uşoară pentru Ziua Oraşului. Chiar nu prea ştiu trupe de muzică uşoară de la noi din oraş. Acest lucru pentru artă este OK, dar pentru popularitate mai puţin“, e de părere muzicianul.

De-a lungul anilor, Arpi a „furat“ câte ceva de la toţi cei cu care a intrat în contact (Puiu Lazaru şi regretatul Kamocsa Bela se numără printre cei care l-au ajutat), i-a studiat pe marii chitarişti ai vremii (Jimi Hendrix, Jeff Beck, Leslie West, Ritchie Blackmore ş.a.) fără să încerce să-l imite pe vreunul din ei şi fără să le interpreteze compoziţiile, a învăţat – din necesitate – electronică şi acustică, ajungând să facă şi să repare staţii şi boxe, a construit chitări electrice, a descifrat structurile muzicii populare specifice diferitelor etnii din Banat (a colaborat cu numeroşi solişti vocali şi instrumentişti de primă mână). Revenind la prezent, acesta crede că trupele timişorene nu au parte de destulă promovare. „Cum nici promovare nu există, abia de se cunosc cele câteva trupe din oraş ce activează de zeci de ani. Cunoscute sunt trupele Cargo şi Phoenix, dar nici acestea nu sunt promovate. Fără promovare nu există muzică. Celelalte genuri de muzica ca şi Jazz Blues, rock progresiv, anumite genuri de „metal” sunt de „nişă”. Oraşul ar fi destul de mare ca să aibă fiecare din acestea spectatori, dar trebuie promovare. Câte un festival sau două într-un an, nu este suficient ca publicul să cunoască muzica trupelor“, spune muzicianul.

De câţiva ani buni, Arpad Kajtar este cunoscut mai ales pe Internet, compoziţiile lui editate sub numele de Storyteller Guitar fiind foarte apreciate de melomani. În ceea ce priveşte activitatea muzicală a oraşului, Arpad crede că tinerele trupe ar trebui să se concentreze mai mult asupra repertoriului. „De cântat, dacă nu ai repertoriu nou nu are rost. E jalnic să vezi trupe ce cântă aceleaşi piese la fiecare bairam. Dai un concert şi toţi cei interesaţi te-au văzut sau auzit, nu mai ai ce să dai încă unul. Trebuie să vii cu alt concert, altă concepţie, alte idei. Într-un club unde se cântă «jamsession» este OK, acolo vine lumea să audă improvizaţii, să te vadă la «lucru»”, spune muzicianul.

 

 

1 COMENTARIU

  1. Doamne-ajuta ca mai scrie cineva si despre Arpi ….
    Si mai bine este ca s-au gandit organizatorii sa-l invite la Festivalul blues pentru Timisoara – pentru ca merita ascultat si cunoscut !

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.