Ovidiu Ohanesian: “Sunt surprins de aducerea în ţară a lui Hayssam, rămâne...

Ovidiu Ohanesian: “Sunt surprins de aducerea în ţară a lui Hayssam, rămâne de văzut dacă va vorbi, pentru că are foarte multe de spus”

1
DISTRIBUIȚI

ovidiu-ohanesian

Ovidiu Ohanesian, unul dintre cei trei jurnalişti răpiţi în 2005 la Bagdad, a declarat astăzi că este surprins de aducerea în ţară a lui Omar Hayssam şi că rămâne de văzut dacă acesta va vorbi, pentru că are foarte multe de spus, despre răpiri, „oameni politici mânjiţi”, terorism, potrivit Mediafax. „Este o surpriză neaşteptată, cel puţin pentru mine. Nu credeam că o să-l aducă cineva în viitorul apropiat şi nici chiar în cel îndepărtat. Trebuie să vedem cine l-a adus, pentru că, la fel ca în cazul altor infractori de talie mondială plecaţi în alte ţări, în general ei au cam fost băgaţi pe gât, pentru că noi nu mai voiam să-i luăm înapoi după ce le-am dat drumul, la fel ca şi în cazul lui Omar Hayssam. Rămâne de văzut dacă acesta va vorbi, pentru că are foarte multe de spus de la evaziune fiscală, oameni politici mânjiţi, terorism, răpiri, până la trafic internaţional cu armament. Sunt foarte multe dosare despre care nimeni nu a mai vorbit după fuga teroristului. În rest, aşteptăm şi vedem ce ne rezervă timpul”, a spus Ovidiu Ohanesian.

Purtătorul de cuvânt al şefului statului, Bogdan Oprea, a declarat că Omar Hayssam se află în acest moment în arestul Poliţiei Române, fiind predat poliţiştilor la ora 6.40.


„Omar Hayssam se află în acest moment pe teritoriul României, în arestul Poliţiei. El a fost predat poliţiştilor români la ora 6.40”, a menţionat Oprea. El a anunţat anterior, într-un comunicat de presă, că Omar Hayssam a fost predat Poliţiei Române în cursul dimineţii de vineri.

În martie 2005, jurnaliştii Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian au fost răţiţi la Bagdad. În 5 aprilie 2005, Omar Hayssam a fost reţinut şi, deşi Preşedinţia anunţa atunci că este acuzat de implicare în răpirea jurnaliştilor Marie Jeanne Ion, Sorin Mişcoci şi Ovidiu Ohanesian, la Bagdad, el a fost arestat preventiv pentru infracţiuni economice, într-un alt dosar.

La aproape un an şi o lună de la plasarea lui în arest, instanţa a acceptat să îl elibereze, din motive medicale, la propunerea procurorului Ciprian Nastasiu, cel care ceruse şi arestarea sirianului. În 30 iunie 2006, Hayssam a fugit din România la bordul unei nave. Fuga acestuia a determinat revocarea din funcţii a şefilor de servicii de informaţii române, dar şi a procurorului general al României Ilie Botoş. Omar Hayssam a fost dat în urmărire generală la nivel naţional şi internaţional, în baza unui mandat de arestare preventivă emis în lipsă de către Curtea de Apel Bucureşti, în iulie 2006.

În 2008, Omar Hayssam a fost condamnat, în lipsă, la 20 de ani de închisoare pentru implicare în răpirea celor trei jurnalişti, cazul acestuia constituind o premieră în România. Preşedintele Traian Băsescu declara, în 9 februarie 2011, la TVR, că Omar Hayssam „este bine-merci” şi nu mai are cancer. Preşedintele preciza că partea română ştie unde se află acesta, pentru că este subiect de discuţie cu partea siriană. „Ştim precis şi unde este, şi e bine-mersi, sănătos, nu are nici urme de cancer, nu mai e plin de metastaze, cum era când l-a operat unul din medicii faimoşi ai patriei”, spunea atunci Băsescu.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.