Percheziții la membrii unei rețele care a țepuit statul cu 6 milioane...

Percheziții la membrii unei rețele care a țepuit statul cu 6 milioane de euro în șapte luni. Schema perfectă prin care scăpau de taxele pe salarii

2
DISTRIBUIȚI

perchezitii

Procurorii DIICOT fac astăzi 166 de percheziţii în peste 20 de județe, printre care Arad, Caraș-Severin și Hunedoara, la locuinţele unor învinuiţi, la sediile a 112 societăţi comerciale şi la sediile unei societăţi de asigurări, în cadrul unei acţiuni de amploare, vizând destructurarea unei grupări specializate în evaziune fiscală, informează Agerpes.

Procurorii de la Serviciul Teritorial Târgu-Mureș, care coordonează acțiunea, cercetează conducerea și angajați ai unei societăţi de asigurări, precum şi reprezentanţi ai unor societăţi comerciale suspectaţi că au constituit un grup infracţional organizat “în scopul obţinerii unor importante beneficii financiare în modalitatea sustragerii de la plata taxelor şi impozitelor aferente unor drepturi salariale”, se precizează într-un comunicat al DIICOT.

Anchetatorii arată că modul de operare în acest caz este inedit. Astfel, au fost acordată, disimulată, o parte din drepturile salariale lunare, iniţial prin încheierea de către angajator a unei poliţe formale de asigurare de viaţă colectivă cu operatorul de asigurări, achitarea contravalorii poliţelor de asigurare de către angajator, a primelor lunare aferente clauzei EB (economisire-beneficii), urmate imediat, în cursul aceleiaşi zile sau în ziua următoare, de „răscumpărarea clauzei suplimentare” şi, implicit, plata cuantumului primelor de asigurare de către asigurător direct în conturile angajaţilor – beneficiarii de fapt ai respectivelor contracte de asigurare, care primeau aceste plăţi ca fiind parte din veniturile salariale.

După reţinerea unui comision de aproximativ 10% din valoarea primei, primele de asigurare erau returnate în conturile angajaţilor, cu o frecvenţă lunară, sub formă de răscumpărare, aceasta reprezentând în fapt o formă mascată de plată a drepturilor salariale şi în acelaşi timp o modalitate de sustragere de la plata contribuţiilor către stat.

Astfel, prin această metodă, salariaţii primeau o parte din indemnizaţia lunară cu eludarea plăţii taxelor pentru salarii, costul pentru angajator reprezentându-l doar comisionul de 10% către asigurator.


Prejudiciul cauzat bugetului de stat este estimat la 6 milioane de euro, sumă rezultată după aproximativ șapte luni de “schemă”, perioada de săvârşire a infracţiunilor fiind mult mai mare, din 2009 la zi. Percheziţiile domiciliare sunt efectuate în judeţele Alba, Arad, Argeş, Bacău, Bistriţa-Năsăud, Brăila, Bihor, Caraş-Severin, Cluj, Constanţa, Galaţi, Gorj, Hunedoara, Ialomiţa, Iaşi, Ilfov, Mureş, Maramureş, Neamţ, Prahova, Satu-Mare, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vaslui şi Vrancea.  Acţiunea este efectuată cu sprijinul IGPR – DCCO şi al Jandarmeriei Române, iar suportul tehnic şi informativ este asigurat de SRI.  La sediul DIICOT – Serviciul Teritorial Târgu Mureş vor fi audiate 44 de persoane.

 

2 COMENTARII

  1. Pe angajatorii care platesc doar salariul minim pe economie cabd o sa-i saltati….exemplu clar este consilierul moldovan presedinte pntcd care la aangajati in mana le da 1800 ron dar in acte catre stat a declarat ca sunt angajati cu salariul minim pe economie….gunoiul asta le fura pensile sarmanilor muncitori

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.