Povestea liceelor cu zero promovați la Bac. Ce soluții au directorii școlilor...

Povestea liceelor cu zero promovați la Bac. Ce soluții au directorii școlilor de pe lista rușinii

1
DISTRIBUIȚI

bac-2

În trei licee din județul Timiș nici măcar un singur elev nu a trecut bacalaureatul. Sunt școli unde copiii au ajuns să învețe după ce nu au trecut nici măcar testele de capacitate. Or, era previzibil că nu se vor descurca la bac.  Este cazul Liceului Tehnic Agricol din Orțișoara. Nici la liceele teoretice Iris și Socrates din Timișoara nu a luat nimeni bacalaureatul. Am stat de vorbă cu directorii despre măsurile ce trebuie luată într-o astfel de criză a maturizării intelectuale. La unison, cei trei vorbesc de necesitatea școlilor profesionale și a bacalaureatului profesional.

La Liceul Socrates din Timișoara, unde nu au existat absolvenți anul acesta, au susținut examenul doi elevi picați anul trecut. La Liceul Iris din Timișoara – pentru tineri cu probleme de vedere – au absolvit clasa a XII-a 14 elevi, din care s-au prezentat la examen 10 și au picat examenul.


Directorul Dănuț Petnaisie spune că rezultatele sunt reale. ”S-a perpetuat de ani de zile ideea de a aduce la școală  copii cu probleme și care nu pot face performanță. Pentru aceștia ar fi utile școli profesionale, în care tinerii să învețe o meserie pe care să o poată practica la finalul studiilor. Avem și un astfel de proiect care va începe din toamnă cu ateliere protejate și sperăm ca de anul școlar viitor să îi învățăm meserie pe acești copii”, a spus Dănuț Petnaisie.

Și Oltea Copaci, directoarea Liceului Socrates, susține că soluția pentru a nu mai avea promovabilitate scăzută la bacalaureat ar fi introducerea ”bacalaureatului profesional sau a bacalaureatului intermediar, așa cum susținea în toamnă fostul ministru al Educației, Ecaterina Andronescu”.
La Liceul Tehnologic Agricol Orțișoara au existat 16 absolvenți, însă deși s-au înscris la bacalaureat 15 tineri, doar cinci s-au prezentat la examene. Niciunul nu a promovat. Explicația, spune directoarea Felicia Burlacu, stă în faptul că provin din familii fără resurse și ajung să lipsească de la școală în ultimii ani de liceu pentru că își iau joburi part-time. ”Marea problemă e că 90% din elevii care ne vin la liceu nu au promovat evaluarea națională. Poate că rezolvarea situației ar fi revenirea la școlile profesionale, mai potrivite pentru acești tineri. Noi din anul școlar viitor vom  încerca să introducem și astfel de clase”, a arătat directoarea școlii din Orțișoara.

1 COMENTARIU

  1. Nimic mai neadevarat in ceea ce priveste Liceul Iris. Nu exista niciun atelier protejat si nici nu se va face vreodata! Daca dl. director ar fi predat matematica, romana, biologia sau alte materii pentru examenul de bacalaureat, altul ar fi fost comentariul! Dumnealui preda fizica, atunci cand catadicseste sa mearga la ore si prea putin ii pasa de scoala…poate de scoala partidului din care face parte.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.