Povestea lui George Hora, de la pasiunea pentru turbo folk la Puya...

Povestea lui George Hora, de la pasiunea pentru turbo folk la Puya și succesul românesc

0
DISTRIBUIȚI

georgehora1 [1024x768]

Producătorul şi muzicianul timişorean George Hora s-a născut pe 25 martie 1985 şi a luat contact cu muzica încă din fragedă pruncie, primele sale amintiri fiind acelea în care dormea cu urechea pe un casetofon vechi. „Îmi aduc aminte că dormeam cu urechea pe un casetofon vechi, până îmi schimba tata boxa, că am salivat în boxă, în pătuţ, şi ascultam de la Lepa Brena la FFN, te miri ce muzică. Mai târziu am văzut nişte filmări cu muzică de restaurant cu Rodica Olariu şi mi-a plăcut turbo folk – ul sârbesc. La un moment dat, tata mi-a cumpărat o clapă, iar la 14 ani, după o trăire de adolescent, am compus o piesă cap coadă“, spune muzicianul născut la Beiuş, dar care trăieşte în oraşul nostru de la vârsta de trei ani.

După câteva ore alături de regretatul profesor Eneşca, tânărul a ajuns la Şcoala Populară de Artă unde l-a cunoscut pe Sorin Bârcă şi, la vârsta de 15 ani, şi-a făcut prima sa trupă, alături de Kamelia, sora lui, şi încă o fată, formaţia numindu-se Digital. „În 2001 am scos şi un album, iar primul nostru concert l-am dat la Topleţ, cu ajutorul domnului Sorin Bârcă. Aveam 15 ani şi deja dădeam autografe, eram vedete… ce mai… venite de la Timişoara“, îşi aminteşte muzicianul care mai apoi i-a cunoscut pe Avi şi Rudi, membrii trupei Activ. După ce a compus piesele Dimineaţa cu George şi Doar cu tine (pentru Activ), încet, încet a început să vândă piese şi pentru alţi artişti. „La început nu vroiam să îmi vând piesele. Dar trupele aveau bani şi aşa am început să am un nume. Am continuat ca şi producător muzical, iar odată cu piesa «Undeva în Balcani» (n.r. – hitul compus pentru Puya), am devenit cunoscut pentru toată lumea. Şi asta pentru că piesa a fost cu featuring. Până în momentul acela sora mea avea deja un nume de la Megastar, iar eu eram cunoscut ca şi fratele Kameliei. De atunci, situaţia s-a schimbat“, mărturisește George Hora.

“Pentru România, varianta cea mai bună ar fi să vinzi discul cu o revistă”

Fiindcă George Hora este atât compozitor, cât şi muzician, am fost curioşi să aflăm care din cele două îndeletniciri e mai profitabilă în ţara noastră. „Se poate trăi din muzică, în ţara noastră. E mai profitabil câteodată să fii artist. Dacă compari veniturile de pe concerte, asta dacă ai un hit, strângi  mai mulţi bani în timp scurt decât un compozitor. Dar mai e şi latura aia că eşti mereu pe drumuri. Şi cu drumurile din România, eşti în pericol. Dar, îţi asumi chestiile astea“.

Deşi a compus o sumedenie de piese pentru artişti ca Sistem, Crush şi Alexandra Ungureanu, DJ Andi, Alin Nica, Xonia, Voltaj şi are o sumedenie de piese proprii, timişoreanul nu a editat încă un album discografic cu numele lui. „Ne-am gândit să scoatem anul ăsta un dublu album, să punem piesele pe care le ştie lumea din online şi material nou.


Proiectul merge ca şi duo, împreună cu sora mea. Nu e complicat să scoţi un disc sau să-l pui în vânzare. Pentru România, varianta cea mai bună ar fi să vinzi discul cu o revistă. E drept, e un fel de minciună, dar e singura valabilă acum. Totul e în schimbare. Justin Timberlake a pus un album la streaming, gratuit şi după aceea discul a fost cumpărat şi mai bine“, spune timişoreanul care acum cinci ani a câştigat primul concurs de compoziţie privat din România, Battle of Songs.

Timişoreanul a participat în finala Eurovision România cu mai multe piese, iar la festivalul Cerbul de Aur din 2009 a concurat cu cu piesa Dirty Dancer cântată de reprezentanta Australiei, Xonia. Săune că unul din lucrurile care îl deranjează cel mai mult este eticheta de artist hip – hop cu care a fost asociat graţie colaborării sale cu Puya. „Mă deranjează asta. După «Undeva în Balcani» lumea m-a etichetat ca fiind artist de hip hop. Eu mă văd un artist pop, deschis oricărui gen. Sunt artist care poate să cânte şi piese rap, dar şi balade cu pian şi voce“, spune acesta.

Pentru una din piesele sale noi, “Eu pot”, realizată alături de Mark, George a folosit un sample din „Abracadabra“, iar în ceea ce priveşte evoluţia lui, George crede că piesele sale au fost mai complicate la începutul carierei, devenind pe parcurs mai simple. „La 15 ani am făcut nişte piese complicate, eram un fel de Mamaia la vremea aia, n-aveam nicio legătură, erau complicate rău. Am înţeles că trebuie să ajung la simplitate, am învăţat chestia asta pe parcurs. Am fost complicat la început, iar acum paradoxal ştiu că trebuie simplitate. E o chestie de alegere, atunci însă numai aşa ştiam să compun. Acum înţeleg mult mai multe“, spune el.

“Acum sunt mai multe trupe, dar sunt şi mai multe nunţi de cântat”

Deşi este încântat de ideea că în oraşul nostru există „mişcare“, George Hora consideră că artiştii timişoreni ar trebui să iasă mai mult în faţă cu compoziţii proprii. „Am văzut cum a urcat şi a coborât valul de cover-uri. Îmi place că se bat între ei muzical, se ciondănesc într-un mod pozitiv. Ceea ce mi se pare trist este că ar trebui să se concentreze pe muzica lor. Eu am cântat cover-uri la karaoke, nu mi-am pus problema să cânt aşa ceva altundeva, mi s-a părut dubios. Aş vrea să văd trupe care să aibă piesele lor, dar să nu le cânte doar la clubul x din Lugoj. Mai demult erau trupe timişorene cu succes în topuri. Acum sunt mai multe trupe, dar sunt şi mai multe nunţi de cântat. Sunt de acord să începi ca un cover-band, dar e musai să continui prin ceva care este al tău“, spune el.

În ceea ce priveşte noua generaţie de ascultători, muzicianul timişorean care a pus bazele studioului propriu şi labelului independent Studio 66, crede că lucrurile se află într-o continuă schimbare. „Acum vin generaţii noi care ascultă Beatles. Tot ei ascultă şi Justin Bieber.  Deşi am succes online şi în concerte la licee sau baluri – dedicate – dacă mă duc în cluburi unde sunt cei peste 18 ani, ai putea spune că nu am aşa succes. Am vrut să organizez un concert la Filarmonică pentru elevi. Printre cei care ne ascultă piesele se numără şi copiii de trei ani. De-a lungul timpului am avut prilejul să mă întâlnesc cu mulţi artişti care m-au marcat, nu toţi dintre ei au fost oameni adevăraţi. Am o relaţie deosebită cu Călin Goia, suntem prieteni de familie, e un om deosebit“, a mai declarat George Hora.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.