Proteste în New York după achitarea agentului de pază care a omorât...

Proteste în New York după achitarea agentului de pază care a omorât un tânăr de culoare

0
DISTRIBUIȚI

new_york_zimmerman

Preşedintele american Barack Obama a îndemnat la calm ieri, după achitarea lui George Zimmerman pentru uciderea unui tânăr de culoare în Florida, achitare care a provocat un val de proteste în ţară şi manifestaţii importante la New York. „Ştiu că acest caz a provocat pasiuni puternice. După o zi de la verdict, ştiu că aceste pasiuni ar putea să se intensifice. Dar suntem un stat de drept, iar juriul a vorbit”, a declarat Barack Obama, citat într-un comunicat, după o zi de la verdictul pronunţat sâmbătă seara de un tribunal din Florida (sud-est), potrivit Mediafax. „Cer, acum, tuturor americanilor să respecte îndemnurile la reflecţie în calm, lansate de doi părinţi care şi-au pierdut fiul tânăr”, a adăugat el.

Departamentul Justiţiei a amintit ieri, într-un comunicat, reluat de mai multe publicaţii, că o anchetă federală a fost deschisă anul trecut asupra cazului. „Procurori federali experimentaţi vor stabili dacă probele relevă o încălcare a legilor federale penale asupra drepturilor civice, încălcare pasibilă de anchetă”, se arată în document. Trayvon Martin, în vârstă de 17 ani, a fost ucis în februarie 2012 de către George Zimmerman, în vârstă de 29 de ani, care a fost găsit nevinovat de această crimă de către un juriu de şase femei, la Sanford. Avocaţii acuzatului au pledat pentru legitimă apărare.

Cazul a suscitat o emoţie considerabilă în Statele Unite, asociaţii de apărarea drepturilor civice apreciind că adolescentul a fost victima unei infracţiuni de discriminare pe bază de profil rasial.


După o lună de la uciderea tânărului, în martie 2012, Barack Obama a rupt tăcerea şi a declarat că „dacă (ar) fi avut un fiu, ar fi semănat cu Trayvon”. Ieri el a calificat moartea lui Trayvon Martin drept o „tragedie nu doar pentru familie, nu doar pentru o comunitate, ci pentru America”, dar le-a cerut americanilor să „extindă cercul compasiunii şi înţelegerii”.

În contextul în care o lege din 2005 permite oricui, în Florida, să se apere în caz de ameninţare, inclusiv cu o armă de foc, Obama i-a îndemnat pe americani să se „întrebe dacă facem tot ceea ce este posibil pentru a stopa valul de violenţă prin arme de foc, care ia prea multe vieţi, zilnic, în această ţară”. Acest tip de lege „încurajează confruntări sângeroase, permiţând oamenilor ca mai întâi să tragă şi apoi să spună «omucidere scuzabilă»”, a deplâns, citat într-un comunicat, primarul oraşului New York Michael Bloomberg, un cunoscut susţinător al consolidării legilor împotriva armelor de foc.

Barack Obama, care a susţinut, fără succes, proiecte de lege vizând restrângerea utilizării armelor de foc, a apreciat că americanii ar trebui să „se întrebe, ca indivizi şi ca societate, cum să împiedice viitoare tragedii asemănătoare” celei din Florida. Florida este statul american în care sunt înregistrate cele mai multe persoane înarmate.

O serie de manifestaţii erau organizate ieri în ţară, inclusiv la New York, unde câteva mii de persoane au manifestat duminică după-amiaza şi seara sub o puternică supraveghere din partea poliţiei, dar fără incidente. Încă de la anunţarea verdictului, sâmbătă seara, marşuri spontane au avut loc la San Francisco (vest), Chicago (nord), în capitală, Washington (est), la Atlanta (sud-est) şi Philadelphia (est). George Zimmerman a declarat că a fost agresat de către adolescent, în contextul în care acuzarea a încercat să dovedească juriului că acesta a decis să îl urmărească pe Trayvon Martin care, purtând un hanorac cu glugă, îi părea suspect.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.