Raport: Osama ben Laden a reuşit să se ascundă aproape 10 ani...

Raport: Osama ben Laden a reuşit să se ascundă aproape 10 ani din cauza neglijenţei şi toleranţei Pakistanului

0
DISTRIBUIȚI

osama-bin-laden-house-abbottabad

Postul de televiziune arab Al-Jazeera a publicat, ieri, pe site-ul său o copie a raportului comisiei de anchetă a autorităţilor pakistaneze în urma atacului din mai 2011 orchestrat de agenţii CIA împotriva reşedinţei în care se ascundea liderul Al-Qaida, la Abbottabad, în nord-vestul ţării, informează Mediafax. „OBL (Osama ben Laden, n.red.) a putut să rămână în limitele perimetrului din Abbottabad din cauza eşecului colectiv al autorităţilor militare, serviciilor de informaţii, poliţiei şi administraţiei civile”, menţionează voluminosul raport, a cărui versiune preliminară a fost transmisă în urmă cu şase luni Guvernului de la Islamabad, dar a rămas secretă.

Numeroase detalii despre urmărirea în Pakistan a lui ben Laden de către serviciile de informaţii americane au apărut în presă în ultimele luni, dar aceasta este prima dată când un raport oficial al Pakistanului critică rolul armatei şi serviciilor de informaţii locale pentru că l-au ascuns pe ben Laden.


„Acest eşec (al armatei şi al serviciilor de informaţii, n.red.) include neglijenţa, precum şi incompetenţa. Iar într-un grad nedeterminat, un nivel grav de complicitate a fost sau nu necesar” între armată şi serviciile de informaţii, continuă raportul autorităţilor pakistaneze.

Potrivit apropiaţilor săi, Osama ben Laden a ajuns în Pakistan în primăvara sau vara lui 2002, la un an după asaltul forţelor occidentale împotriva Afganistanului vecin, unde era protejat de Guvernul taliban. El a rămas nouă ani în Pakistan, ţară aliată Statelor Unite în „războiul acestora împotriva terorismului”, dar acuzată de oficialii de la Washington că joacă un rol dublu în acest dosar. În august 2005, bărbatul cel mai căutat de pe planetă a fost transferat într-o reşedinţă din Abbottabad, localitate situată la doar 100 de kilometri nord-vest de capitala pakistaneză Islamabad.

Reşedinţa în care a trăit Osama ben Laden se afla la aproximativ un kilometru de academia militară Kakul, echivalentul pakistanez al Westpoint din Statele Unite, o şcoală militară căutată şi foarte supravegheată de autorităţile locale. „Cum a fost posibil ca vecinii, oficialii locali, poliţia, forţele de securitate şi serviciile de informaţii să nu acorde atenţie formei stranii a clădirii, dimensiunilor, sârmei ghimpate, absenţei maşinilor sau a vizitatorilor timp de şase ani, depăşeşte orice înţelegere”, menţionează raportul pakistanez. Ipoteza potrivit căreia Osama ben Laden şi familia sa au supravieţuit graţie unei reţele mici dar dedicate de susţinători şi fără a ieşi în evidenţă, este, de asemenea, incongruentă, subliniază raportul foarte aşteptat de autorităţile civile pakistaneze.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.