Recrutare de pe băncile școlii: proiectul unic în România care poate salva...

Recrutare de pe băncile școlii: proiectul unic în România care poate salva școlile de meserii

0
DISTRIBUIȚI

Screen Shot 2013-07-22 at 1.14.05 PM

Pe principiul nemții investesc cu cap și, de regulă, pe termen lung, un nou proiect româno-german le va oferi șansa tinerilor din Timiș să aibă un loc de muncă asigurat atunci când termină studiile. Ba mai mult, studiile respective se vor face cu țintă precisă.

Primaria Timișoara, Clubul Economic German/DWC-Banat și Inspectoratul Școlar al Județului Timiș au parafat astăzi un parteneriat care se va materializa în proiectul ”Un Viitor Pentru Tineri – Școala Duală (profesională) după model german”. ”Școala Duală (profesională) este un model de succes, promovat de mulți ani în Germania, Austria și Elveția – și acum în multe alte țări”, a declarat Peter Hochmuth, președintele DWC-Banat. Este singura școală duală din țară. Ce înseamnă de fapt acest model? Companiile aleg elevi nu mai mici de 15 ani, din zonă, și încheie cu aceștia contracte de educație. Asta presupune o bursă de 400 de lei pe lună, dar tinerii sunt și recompensați în plus dacă fac performanță.


Firmele înscrise în acest proiect se implică direct în stabilirea programei școlare, precum și în evaluarea finală. În aceste clase cu învățământ dual se  pot înscrie elevi interesați din toate școlile, obligatorie fiind absolvirea clasei a IX-a. Programul durează doi sau trei ani.

Din toamnă, vor fi deschise trei cicluri noi de pregătire. Acestea vin după un an experimental, pentru care a fost ales Colegiul Tehnic Ferdinand, iar acum va intra în program și Colegiul I.C. Brătianu. ”Firmele au nevoie de muncitori de înaltă calificare, iar școlile timișorene vin tot mai mult în întâmpinarea acestor nevoi stringente. Gheața a spart-o Colegiul Ferdinand în toamna anului trecut. Acum se alătură proiectului de învățământ profesional după sistem dual mai multe școli de meserii din Timișoara. Trei noi clase vor adopta sistemul educativ «Școala Duală» din toamna acestui an, cu scopul de a forma în următorii doi ani electricieni, electromecanici și lucrători în administrație. Experiența pozitivă cu acest sistem de învățământ la Colegiul Ferdinand a determinat firmele participante la proiect să deschidă din toamnă în această unitate de învățământ două noi clase de începători, iar o altă clasă va fi găzduită de către Colegiul Ion I.C. Brătianu”, a mai spus Hochmuth.

În primul an de școală duală au participat 17 elevi și anul acesta tinerii își vor continua formarea. „La această clasă, chiulul este un subiect tabu“, a glumit Patricia Pisano, directoarea Colegiului Tehnic Ferdinand. Christian von Albrichsfeld, vicepreședintele Clubului Economic German Banat, afirma la începutul anului că a găsit în sfârșit o unitate de învățământ ”căreia nu trebuie să îi impui acest sistem”.

Zece firme de limbă germană fac parte din proiectul “Școala Duală”. Sunt așteptate și mai multe firme, deoarece „dorim să implicăm cât mai multe companii posibil”, a mai spus președintele Clubului Economic German Banat, care vede în acest sistem de învățământ beneficii „pentru tineri, pentru firme și pentru întreaga regiune”.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.