„Regele asfaltului” intră în afaceri cu icre negre: cât va produce ferma...

„Regele asfaltului” intră în afaceri cu icre negre: cât va produce ferma de sturioni a lui Georgică Cornu pentru mesele prețioase

4
DISTRIBUIȚI
cornu cu sturioni02
Georgică Cornu, cu peștele abundenței. FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

Șase milioane de euro, 56 de bazine și o întindere de câteva hectare de teren. Toate acestea, pentru peștele care ajunge pe cele mai scumpe mese din țară, sturionul. Cam așa se poate rezuma, în cifre, noua afacere a „regelui asfaltului” Georgică Cornu. Cu Izometal-Confort în insolvență, Cornu s-a reorientat spre un business pentru oameni fini, care știu să aprecieze o porție de icre negre.

La nici 25 de kilometri de Timișoara, omul de afaceri a ridicat o hală, unde va crește sturioni, pentru carne și icre, capacitatea fermei de acvacultură fiind de 50 de tone. Crescătoria este la Herneacova, în Timiș, pe domeniul pe care Cornu l-a transformat deja în zonă de agrement, cu un manej veritabil intrat în circuitul competițional.  „Săptămâna aceasta am adus primele 2000 de exemplare de cegă.


Proiectul trebuia încheiat în ianuarie, însă, din cauza crizei și a problemelor financiare,  am fost nevoiți să amânăm popularea fermei”, a explicat Cornu. El a mai spus că bazinele vor fi populate, în principal, cu cegă și păstrugă, dar va fi adusă și o tonă de morun.

Cornu precizează că vrea să vândă carnea și icrele de pește în România. „Peste doi ani vom putea exploata efectiv sturionii, și vom  vinde între 20 și 40 de tone de carne de sturion anual plus între 500 kg  și 1 tonă de icre negre”, a explicat omul de afaceri. Profitul efectiv de la această afacere nu se va arăta la orizont mai devreme de 2015, estimează Cornu, mai ales că popularea bazinelor abia a început. Ferma de sturioni de la Herneacova este finanțată în proporție de 45% din fonduri europene.

Intrat în insolvență în august, anul trecut, și odată campion la contracte cu statul, Cornu se gândește să mai deschidă și un ștrand la Herneacova. ”Chiar dacă avem firme în insolvență și contractele cu autoritățile se derulează greu, investesc aici pentru că am convingerea că la Hernacova zona se va devzolta și că va fi o atracție pentru Timișoara. Încă nu știm ce se alege din economie: proiectele merg greu, iar administrațiile locale funcționează complicat. La Herneacova însă avem un proiect profesionist și sunt convins că aici va fi o zonă importantă. Poate că în primăvară o să găsim posibilitatea să face și un ștrand aici pentru agrement”.

4 COMENTARII

    • exact asta am vrut sa zic, ah, tastez, si eu. a „uitat” sa plateasca multe facturi si nu putini au intrat in faliment din cauza lui. pe aia cine o sa ii despagubeasca? prin vinzarea citorva masini cumparate in leasing si neachitate?

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.