Scandal între DJ-eii timişoreni: „Scena locală e plină de păcălici nesimţiţi“

Scandal între DJ-eii timişoreni: „Scena locală e plină de păcălici nesimţiţi“

0
DISTRIBUIȚI

scandaldj(1)

Scena muzicală locală care reprezintă muzica electronică e gazda unui conflict deschis, iscat din „denumirea“ unor serii de petreceri. Titulatura cu pricina este „goes deep“, iar tematica acestui scandal a generat reacţii diverse în rândul DJ-ilor locali.

„Am început cu Nazo, acum câţiva ani o serie de pre-party-uri dedicate muzicii electronice sub denumirea de Atelier Goes Deep, tocmai în ideea în care dacă schimbăm locaţia, vom putea păstra denumirea. Şi aşa s-a şi întâmplat. După un an ne-am mutat la Van Graph Kfé, şi evident evenimentul s-a transformat în Van Graph Kfé Goes Deep. Acum s-au trezit şi cei de la Diggin Station să continue ei seria de evenimente Van Graph Goes Deep, aşa, cu o nesimţire fără margini, fără măcar să ne întrebe dacă e OK. Nu s-a pus niciodată problema de înregistrare a mărcii, pentru că pur şi simplu nu e vorba de aşa ceva. E vorba de o serie de evenimente foarte mici la noi în oraş, şi nu m-am gândit vreo clipă  că poate cineva să fie atâta de nesimţit încât să copieze denumirea mot-a-mot, mai ales din aceeaşi branşă. Se pare că scena locală a muzicii electronice e din ce în ce mai plină de tot felul de păcălici nesimţiti care se dedau la tot felul de găinării în speranţa că vor face ceva măreţ“, spune DJ Angel.

De cealaltă parte, DJ Linx e de părere că întregul „scandal“ e cât se poate de artificial. „Eu pun muzică, mai mult de atât n-am făcut. După ce am pus afişul pe net, Angel s-a apucat să facă mişto-uri. Dacă era inteligent şi bine intenţionat înţeleg că ar fi pus mâna pe telefon şi ar fi lămurit o situaţie, dacă aia era ideea. Am început Diggin Radio cu Bogdan, fiindcă toţi aceştia care «promovează şi încurajează» această mişcare, când te duci la ei şi vrei să faci un set, nici măcar nu te bagă în seamă, or, asta nu e promovare, nici comportament social sănătos. În orice caz, pe scurt, n-am nici o problemă cu «goes deep», foloseam numele ăsta şi mai demult la un radio din Marea Britanie. Nu mă gândeam că este brandul lui Angel, nici să copiez sau să imit ceva ce oricum n-a mers“, spune el.

DJ-eii locali şi-au exprimat şi ei părerea în legătură cu acest conflict, opinia generală fiind aceea că părţile implicate ar fi trebuit să rezolve această disensiune în mod direct. „Sincer, cred că astfel de conflicte expuse sunt uşor infantile. Cred că mai corect este să discuţi faţă în faţă dacă ai ceva de obiectat. Nu sunt de partea nimănui, dar cred că Angel a exagerat puţin în maniera prin care şi-a exprimat nemulţumirea şi a greşit pentru că l-a jignit pe Alin (n.n. – DJ Linx), mai ales că este pe piaţă de mai multă vreme şi ar fi trebuit să arate o oarecare toleranţă faţă de cei nou veniţi în branşă.


Mai departe cred că publicul o să fie cel ce va decide până la urmă“, spune DJ Kuky.

“Trist este că tot AnonimTM şi TMBase fac pionierat în 2013”

Dudu, unul din fondatorii anonimTM, se bucură de faptul că există „şi alţii“ în scena electronică locală şi îi asigură că aceştia au tot sprijinul. „Sincer, eu mă bucur (spre mirarea multora care nu sunt în asentimentul meu) că şi alţii încearcă să facă ceva în Timişoara, în afară de AnonimTM şi Setup (TMBase). La fel de sincer, toţi care încearcă să facă ceva nou au sprijinul nostru. Ba chiar aş zice că e un pic de mirare că aşa târziu se întâmplă asta, adică după 15 ani. Ce nu înţeleg este de ce nu fac ceva nou? Să fie clar, nici noi nu am inventat roata, am făcut ce am văzut şi noi în străinătate în anii 90′, când inspiraţia puteai să ţi-o iei doar văzând concret dincolo, cu mari probleme de ajuns acolo, şi nu exista nici internet. Este foarte uşor să mergi pe terenul gata bătătorit, să faci aceeaşi chestie care s-a mai făcut de o sută de ori, să nu îţi asumi niciun risc şi să ai inspiraţie zero. De fapt, asta se şi simte în piaţă, şi chiar dacă la prima vedere oamenilor nu le pasă, unii simt cine face pionierat şi cine nu. Trist este că tot AnonimTM şi TMBase fac pionierat în 2013“, spune el.

George Allen consideră că la mijloc a fost o neînţelegere şi că problema ar fi putut fi rezolvată direct între cei implicaţi. „Îi cunosc pe amândoi, şi pe Angel, şi pe Linx. Ştiu că nu ar face o grosolănie aşa evidentă încât să copieze un «brand» de petreceri local. A fost doar o conjunctură nefavorabilă pentru Angel. Şi, ca să fim şi mai serioşi, Goes Deep apare în ceva piese de deep house, e foarte comună exprimarea, nu e ceva unic în lumea asta. Mi s-ar fi părut OK să vorbească direct, să lămurească, ceea ce am înţeles de la Linx că nu s-a întâmplat“, spune el.

DJ Seba 1394 e convins că cei implicaţi în acest „meci“ fac totul din dragoste pentru muzică, doar că aceştia o înţeleg diferit. „Sunt convins că exprimări de genul celor ce au fost publicate pe Facebook fac deliciul publicului. Păcat că nu suntem în luna aprilie să putem spune că a fost o înscenare, o glumă. Scena de muzică electronică de la noi nu are puterea financiara să justifice înregistrarea la OSIM a mărcilor. Iar dacă mărcile ar fi înregistrate nu prea văd ca «actorii» din scenă să aiba resurse pentru a apela în Justiţie abuzurile. Aşa că s-a ajuns să nu se mai respecte convenţiile şi situaţia să se echilibreze în comentarii pe Facebook. Vorba spune «în dragoste şi în război totul e permis». Sunt convins că toţi cei implicaţi în acest «meci» fac ce fac din dragoste pentru muzică, doar că o înţeleg diferit şi au percepţii şi aşteptări divergente. Nu cred că astfel de momente vor avea efect. Încerc să văd partea bună a lucrurilor: iată două părţi implicate în muzică, ce se apreciază atât de mult încât să îşi fure ideile şi să le pese atât de mult de ceea ce au făcut încât să decidă expunerea publică a unor (re)sentimente“, spune el.

 

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.