Tinerii care ne fac cinste: povestea lui Andrei, medaliat cu argint la...

Tinerii care ne fac cinste: povestea lui Andrei, medaliat cu argint la Olimpiada Internațională de Informatică

1
DISTRIBUIȚI
elev premiant01
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

„Andrei îşi doreşte tot timpul să se autodepăşească, este foarte ambiţios şi nu renunţă niciodată, dar pentru toate astea munceşte enorm” – aşa îl caracterizează, în câteva cuvinte, Dana Heidelbacher pe fiul ei care a reuşit o performanţă unică în Timişoara. Andrei este unul din tinerii cu care ţara noastră se mândreşte, după ce la Olimpiada Internaţională de Informatică din Australia, care s-a desfăşurat în această lună, a obţinut medalia de argint. Ca să obţină astfel de rezultate, tânărul trebuie să mai treacă peste un obstacol, şi anume boala de care suferă şi care i-a afectat sistemul imunitar, motiv pentru care băiatul poartă în majoritatea timpului o mască de protecţie. „Nu este o boală gravă, este un reflux esofagian, neputând să consume fructe, imunitatea este scăzută. Ulterior a început să poarte mască, mai ales în sezonul rece, când poate face mai uşor laringite. La concursuri poartă masca pentru a se proteja de viruşii de afară. Până la urmă are nevoie de un regim, când îl încalcă puţin pot să apară simptome”, a explicat mama lui Andrei.

Tânărul visa în copilărie să devină arhitect, însă şi-a descoperit pasiunea pentru Informatică în urmă cu doi ani, iar de atunci îşi dedică majoritatea timpului liber ca să ajungă la cel mai înalt nivel în acest domeniu. „Este mai bun şi decât profesorii lui”, îl laudă Mariea Ştefan, directorul Colegiului Naţional „Constantin Diaconovici Loga”, la care elevul de 18 ani este înscris în clasa a XI-a.


Andrei este un perfecţionist, în toţi anii de şcoală a obţinut doar media zece pe linie, iar anul viitor speră că se va reîntoarce în ţară cu medalia de aur de la Olimpiada Internaţională de Informatică. Dar pentru asta, este nevoie de multă muncă. „În timpul şcolii mă pregătesc mai puţin, dar în weekend-uri şi înainte de competiţii, şase, şapte ore din zi le dedic Informaticii. Însă dacă ai pasiunea necesară, nu ţi se pare că faci un efort uriaş. Dacă nu faci un lucru din plăcere, nu ai condiţia necesară să atunci astfel de performanţe”, povesteşte Andrei.

A realizat că îi place să lucreze pe calculator din joacă, în momentul în care fratele lui i-a explicat câteva lucruri, iar de atunci s-a pregătit intens, astfel că în doar doi ani a reuşit să depăşească elevi care au participat la diferite competiţii naţionale şi internaţionale încă din gimnaziu. Medaliatul cu argint la Olimpiada Internaţională de Informatică spune că concursul la care a participat în Australia nu a fost uşor pentru că s-a întrecut cu 300 de concurenţi din 81 de ţări şi este mulţumit de premiul pe care l-a câştigat, mai ales că este prima competiţie internaţională la care participă. Concursul s-a desfăşurat pe parcursul a două zile, iar în fiecare zi participanţii au avut la dispoziţie cinci ore şi jumătate ca să rezolve trei probleme. Deşi îşi petrece zilnic ore întregi lucrând la calculator, Andrei îşi face timp şi pentru alte pasiuni, aşa cum este înotul sau să se joace lego.

A refuzat oferta unei universităţi din străinătate ca să studieze în România

Imediat după ce a câştigat locul întâi la Olimpiada Naţională la Informatică, Andrei Heidelbacher a primit şi o ofertă de a studia într-o prestigioasă universitate din Franţa, însă a refuzat categoric pentru că este decis ca anul viitor, după ce va termina clasa a XII-a, să se înscrie la Facultatea de Automatică şi Calculatoare din Bucureşti şi în anii studenţiei îi va ajuta pe tinerii care doresc să obţină performanţă la Olimpiadele de Informatică. Însă masterul se gândeşte să îl facă în străinătate, dar nu ştie dacă va merge spre cercetare sau spre Industria IT.

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.