Tradițiile populare din Banat, celebrate la un festival internațional de la Vârșeț

Tradițiile populare din Banat, celebrate la un festival internațional de la Vârșeț

0
DISTRIBUIȚI

urseni_taranca_in_costum_popular

Piaţa centrală a oraşului Vârşeţ va găzdui, începând de luni, cea de-a XVI-a ediţie  a tradiţionalului festival folcloric „Coroana vârşeţeană”, care va prezenta, timp de trei zile, o paradă a portului popular din opt ţări. Alături de cele mai renumite ansambluri din Serbia vor fi prezente ansambluri din România, Ungaria, Belarus, Turcia dar şi din ţări mai îndepărtate, precum Mexic sau Indonezia.


Banatul va fi prezent, în ziua de deschidere a festivalului, cu ansamblul „Timişul”, iar ansamblul „Lugojana” va evolua în ultima seară, la închiderea festivă. Din program nu vor lipsi „Luceafărul”, cea mai mare societate culturală românească din Vârşeţ, precum şi alte societăţi culturale ale comunităţii româneşti din zonă.

Pe lângă festivalul de port popular, participanţii vor putea vizita, până în data de 21 iulie, un târg etnografic organizat la muzeul din localitate, cu meşteşuguri tradiţionale  specifice sârbeşti – mai ales ţesături, cusături şi opinci, la centrul de cultură va putea fi vizitată expoziţia de fotografii intitulată „Nunta în Banat”, în colaborare cu muzeul din Pancevo, iar la muzeul oraşului va mai fi prezentată o expoziţie de benzi desenate.

Organizatorii acestor evenimente, prezenţi astăzi la Consulatul General al Republicii Serbia la Timişoara, au ţinut să sublinieze rolul tot mai activ al Vârşeţului în colaborarea transfrontalieră, mai ales în domeniul culturii şi turismului, exemplificând cu prezenţa ansamblurilor sârbeşti la „Festivalul Inimilor” care se desfăşoară la Timişoara şi la festivalul folcloric de la Belinţ. Pe de altă parte, de la an la an, tot mai mulţi timişoreni sunt prezenţi la evenimentele culturale estivale de la Vârşeţ, care încep astăzi cu o serie de concerte şi se vor sfârşi în luna septembrie cu culesul strugurilor şi festivalul vinului.

Foto: sssefora.wordpress.com

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.