Un român a fost rănit şi un altul nu este de găsit...

Un român a fost rănit şi un altul nu este de găsit după un atac la Kabul UPDATE 2 Românul dispărut este mort

0
DISTRIBUIȚI

APTOPIX Afghanistan

Un român a fost rănit şi un altul este dat dispărut într-un atac care a avut loc astăzi la Kabul, în Afganistan, a anunţat Ministerul român de Externe, într-un comunicat, potrivit Mediafax. Cei doi cetăţeni români fac parte din personalul civil şi sunt angajaţi pe bază de contract la o firmă internaţională ce deserveşte o bază logistică din capitala afgană.

Din informaţiile încă neconfirmate oficial rezultă că unul dintre cetăţenii români a fost rănit şi se află acum sub îngrijire medicală, iar cel de-al doilea este dat dispărut. Misiunea diplomatică a României se află în contact permanent cu autorităţile locale şi este pregătită sa acorde asistenţa consulară necesară, în baza competenţelor legale, precizează MAE.

UPDATE Potrivit AFP, în atacul comis în această dimineaţa la Kabul împotriva unei companii străine de transport care colabora cu ISAF, forţa NATO din Afganistan, au murit cel puţin şapte persoane, potrivit Mediafax. „Patru paznici nepalezi, unul afgan şi doi civili afgani”, au fost ucişi în urma atacului, a declarat şeful poliţiei din Kabul, Mohammad Ayub Salangi, precizând că toţi atacatorii, trei persoane, din primele informații, au fost ucişi. Poliţia a precizat, de asemenea, că trei sau patru persoane au fost rănite.

Atacul, care a avut loc în jurul orei locale 04.30 (03.00 ora României), „a fost comis împotriva unei companii de transport logistic ce lucra cu forţele internaţionale”, a explicat Mohammad Daud Amin, şeful adjunct al poliţiei din Kabul. Potrivit primelor constatări, un camion plin cu explozibil a explodat în faţa unei intrări a complexului industrial, creând un crater enorm.


Un schimb de focuri a avut loc ulterior între gărzi şi doi sau trei kamikaze, timp de aproximativ 40 de minute, a explicat şeful poliţiei.

Un fum gros se ridica deasupra zonei vizate de atac, care a distrus complet o parte din intrarea în clădire, a constatat un fotograf al AFP. Un bătrân rănit şi cu faţa plină de sânge purta un pansament în jurul capului. Numeroase companii străine lucrează cu ISAF în Afganistan. Atacul nu a fost revendicat, dar talibanii, care luptă împotriva Guvernului de la Kabul şi a forţei NATO conduse de Statele Unite, trimit periodic comandouri de atacatori sinucigaşi în capitala afgană. Ieri, un bărbat care purta o vestă cu explozibili ascunsă sub uniforma armatei a fost ucis în oraş de forţele de securitate afgane, în apropiere de birourile serviciilor secrete (NDS).

În urmă cu o săptămână, un atac spectaculos vizând palatul prezidenţial de la Kabul şi birourile CIA s-a soldat cu moartea a trei gardieni afgani. Insurgenţii au deschis la 18 iunie un birou politic la Doha, afirmând că vor să găsească o rezolvare după aproape 12 ani de război în Afganistan. Instalarea acestei reprezentanţe talibane în capitala Qatarului nu a condus până în acest moment la nicio negociere concretă, rebelii afirmînd că nu intenţionează să înceteze atacurile împotriva Guvernului de la Kabul şi forţei NATO.

UPDATE 2 Un român a fost rănit şi un altul a murit într-un atac care a avut loc marţi la Kabul, în Afganistan, a anunţat Ministerul român de Externe, într-un comunicat. Românul dat dispărut iniţial în urma atentatului de la Kabul este mort. Cei doi români sunt angajaţi ai firmei americane de securitate DynCorp International, au precizat, pentru Mediafax, surse oficiale.

Cei doi erau angajaţi ai firmei american de securitate DynCorp International, care asigură în Afganistan servicii de securitate, de logistică, dar şi de instruire pentru forţele afgane. Cei doi cetăţeni români nu erau angajaţi ca personal combatant, ci aveau sarcini administrativ-logistice, potrivit surselor menţionate.

Românul rănit în atentat este în stare stabilă la un spital militar american, în timp ce pentru cel de-al doilea dat dispărut sunt „şanse slabe” să mai fie în viaţă. E posibil ca acesta să fi fost lovit în plin de explozia camionului încărcat cu explozibil, ceea ce face dificilă identificarea lui. Misiunea diplomatică a României se află în contact permanent cu autorităţile locale şi este pregătită sa acorde asistenţa consulară necesară, în baza competenţelor legale, precizează MAE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.