Zâzanie între ungurii din Timișoara: UDMR are părere proastă despre PPM, care...

Zâzanie între ungurii din Timișoara: UDMR are părere proastă despre PPM, care vrea autonomie în Banat sau ”Partium”

1
DISTRIBUIȚI

protest_maghiari

Zeci de maghiari din opoziție, membri sau simpatizanți ai PartiduluI Popular Maghiar și-au dat întâlnire pe Facebook ca să protesteze împotriva regionalizării așa cum este ea propusă de Guvernul Ponta. Președintele Partidului Popular Maghiar, Toro Tibor, a postat ieri mai multe mesaje pe cel mai celebru site de socializare și a cerut autonomie pentru Țiunutul Secuiesc și Banat – Partium.

Toro Tibor susține că în noua Românie regională ar trebui să existe două regiuni administrativ-teritoriale cu statut special în noua Românie împărțită pe regiuni. „Există două regiuni care ar trebui să fie în primul rând regiuni administrativ-teritoriale de sine stătătoare şi cu statut special. Una din aceste regiuni este, bineînţeles, Ţinutul Secuiesc, a doua este zona de Vest a ţării, numită de noi Partium”, a explicat fostul deputat UDMR.


Acesta spune că Banatul ar trebui să fie o regiune bilingvă cu statut special ceea ce ar normaliza relațiile româno-maghiare.

Partium (din latină Partium regni Hungariae, în traducere „partea regatului Ungariei”) se referă la teritoriul din afara Transilvaniei propriu-zise, recunoscut în 1541 de sultanul Soliman Magnificul ca aparținând principelui Ioan Zapolya, pretendent al coroanei regale a Ungariei împotriva Împăratului Ferdinand. Inițial Partium conținea Maramureș, Solnocul interior, Crișana, Bihor, Țara Chioarului, Banatul de Severin și Zarand.
Ungurii vor regionalizare în funcție de regiunile istorice. ”Pentru noi, bănăţeni şi maghiari care trăiesc în Banat, este foarte important să obţinem o autonomie reală pentru Banat, şi nu regiuni desenate după nu ştim ce criterii ale Guvernului”, a spus Kasa Zsolt, preşedintele organizaţiei judeţene Timiş a Partidului Popular Maghiar. Alături de el au stat 50 de persoane în curtea bisericii reformate în construcţie în cartierul Fabric, din zona Parcului Uzinei. ”Protestăm împotriva planului de regionalizare a României aşa cum este el în momentul de faţă planificat de Guvern şi ne exprimăm solidaritatea faţă de cerinţele de autonomie ale Ţinutului Secuiesc”, a explicat Kasa Zsolt.

Întrebat despre protestul maghiarilor din Timișoara, liderul UDMR Timiș, Halasz Francisc a declarat, pentru PRESSALERT.ro, că ”nu e acțiunea noastră și nu doresc să fac declarații despre maghiarii din opoziție”.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.