Cum schimbă guvernul sistemul de impozitare a celor care câștigă din chirii....

Cum schimbă guvernul sistemul de impozitare a celor care câștigă din chirii. Victimele noii măsuri

1
DISTRIBUIȚI

daniel_chitoiu

Guvernul vrea să plafoneze contribuțiile la sănătate pentru persoanele care câștigă bani și din chirii. Este afirmația pe care a făcut-o aseară, într-o emisiune a postului de televiziune la Digi24, ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu. Oricât de mari ar fi veniturile lor, contribuţia la sănătate se va calcula pentru cel mult cinci salarii medii brute pe economie. Dar asta îi ocroteşte, practic, numai pe cei cu câştiguri mari.

Ministrul Finanţelor spune că introducerea contribuţiei la sănătate pentru veniturile din chirii este doar o extindere a bazei de impozitare, şi nu o măsură nouă. Statul percepe şi în prezent contribuţii pentru serviciile medicale pe veniturile din chirii, dar numai pentru persoanele care nu sunt angajate.


Românii cu serviciu, care obţin şi venituri din chirii, plătesc contribuţiile la sănătate numai pentru leafă.

„Am angajat că vom adopta legislația, în sensul că se plătesc contribuții la fondul de sănătate la totalul veniturilor obținute de o persoană fizică, și dacă este salariată și are venituri din chirii. Înseamnă că dacă obțineți venituri din chiria a trei locuințe și din salariu plătiți 5,5% la total venituri”, a declarat Daniel Chițoiu la Digi24. Contribuţia va fi plafonată la cinci salarii medii brute pe economie. Dar asta înseamnă că vor fi ocrotiţi numai cei cu câştiguri mari. Concret, dacă aveţi venituri de peste 20.000 de lei, din salariu şi chirii, veţi plăti contribuţii la Fondul de Sănătate pentru numai 11.000 de lei. Adică 611 lei. Cei care câştigă sub 11.000 de lei pe lună, în total, vor plăti statului 5,5% din întreaga sumă.

„Contribuția la fondul național de sănătate are rolul de a avea finanțarea pe domeniul sănătății. Este un fond special. Din acest fond se plătesc doar servicii medicale. E un fond din care se alimentează bugetul CNAS și bugetul Ministerului Sănătății. Nu are legătură cu reducerea TVA”, a mai spus ministrul. Toamna vine însă cu o serie de scumpiri, pentru a acoperi un eventual gol lăsat la buget de reducerea TVA la produsele de panificaţie. Guvernul a introdus accize la hainele de blană, bijuteriile din aur sau din platină, autoturismele puternice, iahturi şi arme de vânătoare.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.