Ministerul Sănătăţii caută fonduri ca să deschidă o bancă de ţesuturi şi...

Ministerul Sănătăţii caută fonduri ca să deschidă o bancă de ţesuturi şi celule umane la Timişoara

0
DISTRIBUIȚI

operatie

Veşti bune pentru pacienţii din vestul ţării cu arsuri grave sau care suferă de cancer osos. Ministerul Sănătăţii încearcă să includă în bugetul de stat peste 30 de milioane de lei, bani necesari deschiderii a patru bănci regionale de ţesuturi şi celule umane, dintre care una va fi realizată la Timişoara, după ce Uniunea Europeană ameninţă cu amenzi. Proiectul este unul mai vechi pe care Comisia Europeană l-a aprobat în anul 2006, în cadrul programului PHARE, iar Ministerul Sănătăţii a primit 3,5 milioane de euro ca să-l ducă la bun sfârşit. Însă, banii au fost pierduţi în anul 2008 pentru că nu s-au organizat licitaţiile, iar statul român obligat să finanţeze din fonduri proprii crearea celor patru bănci regionale cel târziu până în anul 2015.

La Timişoara, în anul 2010 a fost stabilită chiar şi locaţia noii bănci de ţesuturi şi celule umane, un teren de 450 de metri pătraţi aflat în spatele Spitalului Judeţean, lângă Casa Faenza, după ce Consiliul Judeţean Timiş a aprobat darea în folosinţă a terenului către Ministerul Sănătăţii ca să se poată construi banca.


Medicul Gheorghe Nodiţi, care a fost director al Spitalului Judeţean din Timişoara în anul 2010, ne-a declarat că „ni s-a cerut de la minister să găsim un spaţiu şi am rezolvat cu cei de la Consiliul Judeţean Timiş care ne-au oferit un teren în spatele spitalului, dar nu s-a mai făcut nimic pentru că Ministerul Sănătăţii nu a mai avut bani, au fost multe proiecte care trebuiau finanţate. Nu ştiu dacă proiectul a fost finanţat din fonduri europene şi s-a pierdut finanţarea, asta trebuie să ştie doar cei din conducerea Ministerului. Dar eu cred că în final se va realiza o bancă regională de ţesuturi la Timişoara pentru că facem parte din cele patru zone”.

Iată că după cinci ani de întârziere, lucrurile încep să se mişte. În acest sens, pe site-ul Ministerului Sănătăţii se află un proiect de hotărâre de guvern prin care se încearcă asigurarea bugetului pentru viitoarele bănci regionale de ţesut şi celule umane. „Prin implementarea acestui proiect se asigură o creştere a calităţii asistenţei medicale de specialitate şi a unor soluţii terapeutice moderne, cu adânc răsunet în starea de sănătate a populaţiei, care nu va mai fi nevoită să se adreseze unor bănci de ţesuturi şi celule şi clinici specializate din alte ţări”, se arată în nota de fundamentare a proiectului. Tot în acelaşi proiect scrie că „prin neimplementarea acestui proiect, România nu îşi poate armoniza activitatea în domeniul băncilor de sânge din spitale şi utilizarea terapeutică a ţesuturilor şi celulelor umane cu celelalte state din Uniunea Europeană”.

Doar în acest an, la Spitalul Judeţean din Timişoara au fost efectuate doisprezece prelevări de organe. Însă niciun organ nu a rămas în oraşul de pe Bega, pentru că nu există un spaţiu în care să poată fi stocate. În prezent, oasele, corneele sau pielea trebuie să vină în vestul ţării de la Bucureşti, unde se află singura bancă de ţesuturi şi celule umane din România.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.