Noul preşedinte al Iranului: SUA şi Occidentul caută un pretext pentru un...

Noul preşedinte al Iranului: SUA şi Occidentul caută un pretext pentru un conflict militar cu Iranul. Reacţia americană

0
DISTRIBUIȚI

iran nuclear

Statele Unite şi alte ţări occidentale caută „un pretext” pentru o confruntare militară cu Iranul pe tema programului nuclear, a afirmat noul preşedinte al Iranului, Hassan Rohani, citat de Televiziunea publică de la Teheran.

Potrivit postului public de televiziune, citat de presa occidentală, Hassan Rohani ar fi făcut aceste declaraţii după întrevederea pe care a avut-o sâmbătă seară cu Kim Yong Nam, reprezentatul Coreei de Nord la ceremoniile de învestire a noului preşedinte iranian.

„Credem că Statele Unite şi occidentalii caută un pretext pentru atacarea ţărilor pe care nu le consideră prietene”, a declarat Rohani.

„Poporul iranian nu poate fi obligat prin sancţiuni sau ameninţări cu războiul să renunţe la drepturile dezvoltării energiei nucleare; singura soluţie este dialogul cu Iranul pe picior de egalitate şi prin respect reciproc”, a declarat Rohani.

Casa Albă i-a oferit asigurări, duminică, noului preşedinte iranian Hassan Rohani că Washingtonul este dispus la dialog dacă Iranul va avea o abordare „serioasă” în discuţiile pe tema programului nuclear.

„Învestirea noului preşedinte Hassan Rohani reprezintă o şansă pentru Iran de a acţiona rapid pentru calmarea preocupărilor serioase ale comunităţii internaţionale faţă de programul său nuclear”, anunţă Preşedinţia Statelor Unite într-un comunicat.

„Dar Iranul trebuie să aibă o abordare substanţială şi serioasă şi să respecte obligaţiile internaţionale”, precizează Casa Albă.

Noul preşedinte al Iranului a fost învestit în funcţie, sâmbătă, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Teheran.


Ceremoniile de învestire în funcţie a noului preşedinte moderat au avut loc în prezenţa liderului suprem, ayatollahul Ali Khamenei.

Ales pe 14 iunie, din primul tur, cu 51% din voturi, Rohani îl succede pe Mahmoud Ahmadinejad, ale cărui mandate au fost marcate de numeroase tensiuni cu Occidentul, în principal din cauza controversatului program nuclear. Imediat după alegere, Rohani a promis „mai multă transparenţă” în programul nuclear, pentru a demonstra caracterul civil al acestuia. Iranul este suspectat de marile puteri occidentale că încearcă să se doteze cu arme nucleare sub paravanul unui program nuclear civil. Regimul de la Teheran neagă acuzaţiile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.