O familie din cel mai izolat sat din Timiş, instruită să acorde...

O familie din cel mai izolat sat din Timiş, instruită să acorde primul ajutor sătenilor până la sosirea ambulanţei

0
DISTRIBUIȚI

ambulanta

Cei aproape 100 de săteni din localitatea timişeană Gad, cea mai izolată zonă din judeţ, vor avea o şansă la viaţă în plus cu sprijinul unei familii care a fost instruită să le acorde primul ajutor până la sosirea ambulanţei. Ineditul proiect a fost lansat de Crucea Roşie Română, care a deschis până în acest moment două puncte de prim ajutor în alte sate izolate din ţară, iar vineri, în localitatea din comuna Ghilad va fi inaugurat un astfel de punct. Lucian Trif, directorul Crucea Roşie, Filiala Timiş, ne-a declarat că este vorba despre o familie tânără din satul Gad, care are în întreţinere o persoană cu handicap, şi care „nu are nicio treabă cu medicina.


Cele două persoane vor primi o trusă de prim ajutor care conţine pansamente, un glucometru, un tensiometru şi un dispozitiv EGK astfel încât sătenii să nu mai fie nevoiţi să se deplaseze până în oraş ca să-şi ia tensiunea sau glicemia. De asemenea, familia este instruită să acorde primul ajutor unei posibile victime până la sosirea ambulanţei”.

În satul Gad nu există niciun medic, iar o ambulanţă are nevoie de peste o oră şi jumătate ca să ajungă de la Timişoara în localitatea din comuna Ghilad. Mai mult, localitatea Gad a fost aleasă pentru implementarea acestui proiect-pilot şi pentru că 80 % dintre săteni sunt vârstnici, iar dacă sunt căderi masive de zăpadă, există posibilitatea ca localnicii să rămână izolaţi, aşa cum s-a întâmplat în iarna anului trecut, când armata a intervenit cu TAB-uri ca să deszăpezească drumurile.

Primul punct de prim ajutor în zone izolate din judeţul Timiş va fi deschis cu sprijinul Carrefour România, proiectul fiind implementat pe o perioadă de nouă luni. Reprezentanţii din Timiş a Crucii Roşii Române speră ca autorităţile să sprijine acest proiect astfel încât sătenii din Gad să poată beneficia de asistenţă medicală permanent. Până la sfârşitul anului 2013, proiectul va fi implementat în toate cele 41 de zone izolate din România.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.