Plasticianul Tiberiu Bratu: „I-am mărit sânii unei femei de 75 de ani”....

Plasticianul Tiberiu Bratu: „I-am mărit sânii unei femei de 75 de ani”. Cum defineşte frumuseţea specialistul în chirurgie plastică

2
DISTRIBUIȚI

tiberiu bratu

O tăietură de bisturiu le poate schimba viaţa unor oameni sau, mai degrabă, modul de a gândi. Un nas mai mic, o piele mai întinsă sau nişte sâni mai mari sunt doar câteva dintre dorinţele femeilor care trec pragul clinicilor de chirurgie estetică în speranţa că se vor simţi mai atrăgătoare atunci când se privesc în oglindă. Tiberiu Bratu, unul dintre cei mai renumiţi chirurgi plasticieni din România, şi-a deschis la Timişoara o clinică privată de chirurgie estetică, iar după 25 de ani de activitate a ajuns la concluzia că oamenii apelează la operaţii estetice ca să se simtă mai bine în pielea lor, nu neapărat pentru că au un defect foarte vizibil. „Pentru fiecare individ, un defect poate să reprezinte o problemă mai mare sau mai mică, nu putem noi din afară să apreciem ce simte persoana respectivă. Sunt persoane care au cicatrici efectiv foarte urâte pe faţă şi n-au nicio problemă şi altele pentru care o mică cicatrice de trei milimetri devine o problemă majoră”, povesteşte chirurgul estetician.

Tiberiu Bratu a efectuat aproape 12.000 de operaţii estetice din cele mai diverse. Măriri sau micşorări de sâni, liftinguri faciale, lipoaspiraţii, transplant de păr sau remodelarea nasului sunt doar câteva dintre cele mai populare intervenţii chirurgicale pe care le realizează la clinica privată din Timişoara. Totuşi, cei care îşi doresc cu ardoare să scape de complexe trebuie să scoată din buzunar o sumă destul de ridicată, însă preţurile sunt mai mici chiar şi de trei ori decât cele practicate în Occident. Astfel, 80 % din pacienţi sunt români plecaţi în străinătate.

O femeie de 75 de ani şi un bărbat de 83 de ani au dorit o operaţie estetică

În cei 25 de ani de activitate, Tiberiu Bratu a văzut de toate. Pacienţii care solicită o operaţie estetică sunt „de toate vârstele şi de toate culorile pentru că toată lumea încearcă să arate mai bine”. Totuşi, marea majoritate sunt femei şi doar 10 % din clienţi sunt bărbați, care vin de cele mai multe ori să îşi facă un lifting facial sau un transplant de păr. Medicul timişorean îşi aminteşte cu umor şi de cel mai în vârstă pacient pe care l-a operat, un profesor universitar de 83 de ani, care a dorit să aibă un aspect mai tineresc. „Am făcut lifting facial unui bărbat de83 de ani, ca să-i pun în concordanţă aspectul exterior cu ceea ce simte sufleteşte, fiindcă, practic, sufletul nu îmbătrâneşte. Dacă suntem nişte oameni care mai citim, iubim florile, natura, atunci sufletul nu îmbătrâneşte şi poţi să spui că eşti mereu tânăr, dar faţa mai cade, pielea se lasă şi încerci să faci în aşa fel încât să te simţi bine când te uiţi în oglindă”, este de părere Tiberiu Bratu.

Printre pacienţii se numără o femeie de 75 de ani care şi-a mărit sânii sau românce de 50 de ani care şi-au dorit încă din tinereţe să aibă sâni mai mari, însă abia acum şi-au permis să îşi îndeplinească dorinţa.


„La 75 de ani am făcut proteză de sân, la o româncă care stătea de 50 de ani în Germania. Multe dintre femeile care au peste 50 de ani ne apelează ca să-şi mărească sânii sau să-şi remodeleze nasul. Şi mi se pare corect. Am paciente care şi-au făcut cel mult două sau trei operaţii, nu încurajez lucrul acesta pentru că se zice că poate să devină un drog. Chiar şi pe fetele tinere încerc să le conving să se răzgândească”, povesteşte chirurgul plastic. Medicul a avut parte şi de o solicitare mai dezobişnuită din partea unui pacient, care a dorit să i se taie lobul de la o ureche pentru că s-a născut fără la cealaltă, cerinţă pe care a refuzat-o.

„Până ajungi la suflet, vezi întâi ambalajul”

Plasticianul timişorean este de părere că aspectul fizic are un rol important, mai ales în ceea ce priveşte modul în care eşti perceput pentru că „îţi poţi găsi mai uşor un loc de muncă, oamenii sunt mai amabili cu tine, aşa se întâmplă, din păcate. Fiindcă până ajungi la suflet, vezi întâi ambalajul”. Nu există operaţii simple, ci toate intervenţiile chirurgicale sunt grele, ne mai povesteşte medicul, deşi la televizor apar reclame în care se promovează ideea că îţi măreşti sânii şi după câteva ore poţi să conduci maşina. Şi asta pentru că nici operaţiile estetice nu sunt lipsite de riscuri, pot apărea complicaţii, plus că trebuie neapărat ca o astfel de intervenţie trebuie să iasă perfect pentru ca pacientul să fie mulţumit. Totuşi, de-a lungul timpului, au fost şi câţiva pacienţi nemulţumiţi de modul în care arătau după operaţie, însă Tiberiu Bratu spune că există persoane care „indiferent ce le-ai face şi cum ar arăta nu sunt mulţumite. De aceea, înainte de intervenţia chirurgicală, pacienţii sunt supuşi unui consult psihologic şi psihiatric”.

„De-a lungul timpului, fiecare societate a avut anumite tipare. Prin triburi, sunt femeile girafă, cărora li se pun nişte cercuri şi care are gâtul mai lung, aceea e cea mai frumoasă. Pentru unii, femeile slabe, ca manechinele, reprezintă idealul de frumuseţe, pentru alţii este o femeie grăsuţă. De fapt, noi ar trebui să căutăm frumuseţea interioară, nu să marginalizăm un om doar pentru că nu este frumos”, explică Tiberiu Bratu, care recunoaşte că, totuşi, şi el a apelat la bisturiu ca să-şi aranjeze pleoapele superioare.

2 COMENTARII

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.