Povestea marinarului făcător de submarine și corăbii de vitrină

Povestea marinarului făcător de submarine și corăbii de vitrină

0
DISTRIBUIȚI

navomodele 1

Farul de la Alexandria, submarine sovietice sau nemţeşti, corăbii vechi de sute de ani, nave militare sau de pasageri sunt doar câteva dintre navomodelele pe care timişorenii le-au admirat, sub Podul Episcopal, în cadrul unei expoziţii organizate de Ziua Marinei. O astfel de ambarcaţiune realizată la scară mică nu cântăreşte mai mult de cinci kilograme şi are o lungime de maxim jumătate de metru, însă în spate stau mii de ore de muncă. Lucian Dan, antrenorul celor unsprezece navomodelişti din Timişoara, practică acest sport de aproape 40 de ani şi spune că realizează navomodele din pasiune, o pasiune pentru care ai nevoie de multă răbdare şi foarte multă atenţie la detalii. Încă de mic copil visa să devină marinar, iar după ce a terminat studiile Institutului de Marină şi s-a angajat ca ofiţer a început să construiască nave de valoare în miniatură. La concursuri a participat, însă, abia după anul 1990, iar pentru talentul său a primit sute de medalii la campionatele mondiale şi europene la care a participat.

„E greu să le priveşti, dar să le faci”, începe să descrie Lucian Dan cum decurge realizarea navomodelelor. „Pentru realizarea unei machete am nevoie de cel puţin şase luni, dar noroc că lucrez în echipă cu ceilalţi navomodelişti din Timişoara că altfel aş sta ani întregi la o ambarcaţiune. Cel mai greu de realizat sunt corăbiile cu care participăm la campionatele mondiale, o astfel de ambarcaţiune o termin în cel puţin 2.000 de ore, lucrez şi un an”, explică navomodelistul timişorean. Lucian Dan şi echipa pe care o conduce de la Clubul Sportiv Municipal lucrează mii de ore la o ambarcaţiune în miniatură pentru simplul motiv că aceasta trebuie să arate exact ca cea pe care o reproduce. Doar la ultima corabie cu care s-a prezentat la campionatul mondial s-au realizat sute de mii de noduri marinăreşti, iar piesele textile ale ambarcaţiunilor sunt cusute manual.

„Navomodelismul este un sport greu şi costisitor”

Realizarea de ambarcaţiuni în miniatură pe lângă faptul că este un sport pentru care ai nevoie de multă perseverenţă şi talent, este şi unul scump. De exemplu, doar sistemul care face ca iahturile în miniatură să navigheze costă 700 de euro. Plus că nicio ambarcaţiune nu poate fi realizată dacă navomodelistul nu face rost de documentaţia navei, care poate fi achiziţionată cu sute de euro de la muzeele marine din Europa. „Avem noroc că ne înţelegem bine cu reprezentanţii celorlalte cluburi de navomodelism din România şi mai facem schimb de documentaţii. Cu cât o machetă este mai complexă, cu atât ai mai multe şanse să câştigi marele premiu. În premieră mondială, am folosit lemn de prun ca să realizez o machetă, pentru care am fost apreciat”, povesteşte Lucian Dan.


În cei aproape 40 de ani de activitate, timişoreanul se laudă că a realizat peste 500 de modele, iar împreună cu cei unsprezece navomodelişti de la Clubul Sportiv Municipal a obţinut peste 100 de medalii, majoritatea de aur, la competiţiile la care a participat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.