Premieră în România: cursul care aduce persoanele cu dizabilități mai aproape de...

Premieră în România: cursul care aduce persoanele cu dizabilități mai aproape de piața joburilor

0
DISTRIBUIȚI

curs_gradina

Fundaţia „Pentru Voi” vine cu un nou proiect prin care sprijină persoanele cu dizabilităţi intelectuale în încercarea lor de a-și găsi un job bun, de această dată în premieră națională. Astăzi, 20 de tineri cu retard mintal din Regiunea de Vest primesc primele lecţii în cadrul cursului de calificare în ocupaţia de lucrător în cultura plantelor. Cursul este gratuit şi se desfăşoară în perioada august – octombrie 2013.


Potrivit statisticilor, doar 5 % din românii cu dizabilităţi au un loc de muncă, adică aproape 800 de persoane din cele 92.000 cu vârsta între 18 şi 60 de ani. Cei mai mulți locuiesc cu părinţii şi supravieţuiesc cu ajutorul indemnizaţiei de handicap sau a pensiei de invaliditate.

Laila Onu, directorul Fundaţiei „Pentru Voi”, dezvăluie că „persoanele cu dizabilităţi intelectuale cu care lucrăm noi au fost excluse din şcoli şi nu au beneficiat de educaţie. De aceea, şansele lor de a se angaja sunt diminuate. Pe de alta parte, educaţia permanentă pentru acest grup dezavantajat e aproape inexistentă, cursurile de calificare în puţinele meserii care pot fi deprinse de persoane cu dizabilităţi intelectuale nefiind accesibile acestora”. Cursul de calificare la care vor participa cele 20 de persoane va fi predat într-un limbaj uşor, iar practica este realizată în grădina terapeutică pe care fundaţia o îngrijește de 14 ani şi de care se ocupă, cu scop terapeutic şi lucrativ, beneficiarii organizaţiei. Fundaţia „Pentru Voi” speră ca în viitor să fie acreditată şi pentru un program de iniţiere în comunicare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.