Reabilitarea centrului istoric, blocată pentru că Primăria Timişoara refuză să respecte o...

Reabilitarea centrului istoric, blocată pentru că Primăria Timişoara refuză să respecte o sentinţă irevocabilă a Justiţiei. Vezi la ce situaţie aberantă s-a ajuns

2
DISTRIBUIȚI

piata unirii din timisoara02

Primăria Timișoara se încăpățânează să scoată câștigătoare a licitației pentru reabilitarea centrului istoric o anumită firmă, organizând nu mai puțin de trei licitații electronice, în ciuda faptului că există o sentință irevocabilă a Curții de Apel Timișoara care stabilește că de fapt contractul trebuia semnat cu o altă asociere. După deschiderea celor șase oferte pentru proiectul finanţat din fonduri europene, după prima licitație, câștigătoare a fost desemnată asocierea Compania Romprest Service SA – SC Tiab SA – SC Geca Impex PM SRL cu o ofertă de 34.977.871,43 lei plus TVA, pe locul doi situându-se asocierea Ortiz Construcciones Y Proyectos SA – Cipalser SRL cu 37.209.418 lei plus TVA. Rezultatul licitației a fost contestat la Consiliul Național de Soluționare a Contestațiilor de mai multe firme, printre motivele invocate de Ortiz numărându-se și acela că oferta celor asocierii conduse de Romprest este una extrem de scăzută și nu a fost respectat caietul de sarcini legat de descărcările arheologice, aceștia trecând la capitolul „eliberare de sarcini istorice” suma de 1088,2o lei, fără a exista nici un document justificativ. Asta în condiţiile în care Muzeul Banatului a stabilit un deviz al lucrărilor de descărcare arheologică a zonei care urmează să fie reabilitată de aproximativ 100.ooo euro. CNSC nu a dat dreptate celor de la Ortiz, în schimb a dispus anularea procesului verbal de stabilire a câştigătorului în baza contestaţiei unui alt participant la licitaţie.

Dosarul licitaţiei a ajuns la Curtea de Apel Timişoara care, printre altele, a remarcat  „diferenţa vădită între ofertele la acest capitol formulate de SC Compania Romprest SA   şi de  Ortiz Construcciones Y Proyectos SA, precum şi faptul că  Ortiz Construcciones Y Proyectos SA s-a conformat cerinţei impuse de autoritatea contractantă şi s-a raportat la tarifele impuse de muzeu. (…) Pe de altă parte, susţinerea că este puţin probabil că ar fi descoperite vestigii istorico – arheologice care să necesite astfel de lucrări nu poate fi considerată o explicaţie rezonabilă pentru acceptarea atitudinii autorităţii contractante (Primăria Timişoara, n.a.)”.


Prin sentinţă irevocabilă, Curtea de Apel Timişoara a admis contestaţia celor de la  Ortiz Construcciones Y Proyectos SA legată de faptul că asocierea condusă de Romprest nu a prezentat toată documentaţia şi trebuie descalificată. Instanţa a dispus anularea adresei de comunicare a rezultatelor licitaţie, a raportului procedurii şi a „tuturor actelor subsecvente acestuia emise de Autoritatea Contractantă – Municipiul Timişoara în soluţionarea procedurii de achiziţie publică prin licitaţie deschisă cu fază finală de licitaţie electronică” şi „va dispune obligarea autorităţii contractante la reanalizarea şi reevaluarea ofertelor şi la emiterea unui nou raport al procedurii cu respectarea dispoziţiilor legale în materie aplicabile procedurii de achiziţie publică în cauză şi a documentaţiei de atribuire”.

Deşi lucrurile erau extrem de clare – trebuia descalificat cel de pe locul întâi şi încheiat contractul cu cel de pe locul doi, în baza celor stabilite irevocabil de Curtea de Apel Timişoara – municipalitatea a reluat licitaţia electronică pentru a treia oară, în 7 august 2013, asta după ce o altă licitaţie electronică a fost începută în 27 iunie după decizia CNSC. Viceprimarul Timişoarei,  Dan Diaconu  a explicat pentru PRESSALERT.ro că au fost organizate cele două noi licitaţii electronice deoarece „şi CNSC şi instanţa au dispus emiterea unui nou raport al procedurii. În baza acestor decizii s-a mers la reanalizarea ofertelor înainte de licitaţia electronică pentru că la un moment dat acolo au fost problemele. Instanţa a dat o formulare foarte vagă. Nu erau probleme de lipsă de documente, în cazul celor de la Romprest”. În ciuda celor stabilite de Curtea de Apel Timişoara, referitoare la diferenţele la costurile legate de descărcarea arheologică, Diaconu a continuat să susţină că „depinde la ce te raportezi din punct de vedere arheologic. Nu poţi anticipa 100% ca şi costuri. Într-adevăr este o diferenţă mare între 1000 lei şi 100.000 euro”. Întrebat dacă încăpăţânarea Primăriei Timişoara de a atribui acest contract firmei Romprest are legătură cu conexiunile liberale ale acesteia, Diaconu a declarat că „nu ştiu de ce spuneţi firmă filo-liberală. Nu ştiu cine sunt cei de la Romprest. Pentru că este patron Walter (Florian Walter,n.a)?”. Secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, cel care supervizează legalitatea actelor municipalităţii, a refuzat să comenteze decizia de a încălca sentinţa instanţei pentru că „nu este treaba mea. Juridicul nu mai este în subordonarea mea, ci a primarului. Au făcut o comisie, au decis. Nu am ce să comentez”. Atribuirea contractului pentru reabilitarea centrului istoric este blocată pentru că noile licitaţii electronice organizate de Primăria Timişoara, în ciuda sentinţei CAT, au fost contestate la CNSC.

2 COMENTARII

  1. Lucrurile stau asa : firma Cipalser este a lui Milutinovici (psd) apropiat a lui Bojin iar firmele Geca impex si Romprest apropiate pdl si pnl (a se vedea contractele din bucuresti) . Deci mai bine se intelegeau intre ei decat sa blocheze un proiect atat de important . Daca avea sange in instalatie Robu il ameninta direct pe Bojin nu fscea aluzie la SRI !!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.