div class="press-in-article" style="margin-left: auto; margin-right: auto; text-align: center; margin-top: 5px; margin-bottom: 5px; " id="press-1245908220">
”Domnule ministru Mircea Dușa, Batalionul 2 Manevră ”Scorpionii Galbeni” raportează misiune îndeplinită. (…) Ne-am întors acasă cu efectivul complet” – acesta a fost anunțul făcut de soldații bănățeni recent întorși din Afganistan, prin vocea locotenent – colonelului Cristian Daniel Dan, şeful batalionului. Forțele timișorene au participat la diverse misiuni alături de americani în provincial Zabul din Afganistan.
Aproape 600 de soldaţi au reprezentat, timp de şase luni, România în Afganistan. Militarii Batalionului 2 Manevră „Scorpionii Galbeni” s-au întors acasă şi joi au raportat încheierea misiunii în faţa ministrului Apărării, Mircea Duşa, în cadrul unui ceremonial care a fost urmărit de zeci de timișoreni.
Sanitarul priceput
Caporalul Ionel Anghel a fost sanitarul plutonului și spune că, deși aceasta a fost a treia misiune din cariera sa militară – și a doua în Afganistan – a fost la fel de dificilă ca și toate celelate. A fost cel care i-a pansat capul unuia dintre colegii răniți în accidentul de mașină de acum două luni și în rest a asigurat ajutor populației afgane – civile și militare – oameni nenorociți, răniți în urma atentatelor sau în accidente pe autostrada A1. ”Din fericire nu au fost probleme cu efectivul nostru”, povestește caporalul, mulțumit că nu a fost cazul, în ceea ce-I privește pe ”scorpioni”, decât să le administreze pastile contra migrenelor.
Timp de şase luni, militarii bănăţeni au participat la misiuni menite să asigure un climat de securitate propice preluării responsabilităţilor în aria de operaţii de către Forţele de Securitate Afgane şi de către reprezentanţii guvernului afgan. Militarii noștri au asigurat securitatea în teatrul de operaţiuni şi pe principala cale de comunicaţie a Afganistanului, autostrada A1, şi au redislocat personalul şi tehnica militară în bazele operaţionale Apache şi Mescall.
Pe durata misiunii au avut loc şi operaţiunile de predare a dispozitivului de apărare şi securitate către armata şi poliţia afgană.
”Am purtat echipament mai greu ca mine”
Între sutele de ”scorpioni” s-au aflat și 15 fete. Femei frumoase, mereu la datorie, gata în orice moment să reprezinte cu mândrie România și să facă față misiunilor solicitate. ”Greutatea materialelor și armamentului pe care-l purtam în misiuni depășea greutatea mea”, mărturisește Manuela – Elena Piriungiu. Are 32 de ani, 1,68 metri înălțime și 53 de kilograme. Poartă pe coapsă arama din dotare – un pistol de 9 mm. în Afganistan a fost commandant de pluton și a avut în subordine 23 de bărbați. ”Rolul meu a fost să îmi aduc băieții sănătoși acasă”, ne spune. Tânăra, care de la 26 de ani a îmbrăcat uniforma militară, a fost în prima sa misiune.
Emoţiile au fost maxime, în timpul ceremonialului, mai ales pentru familiile soldaților. ”Acasă are o semnificaţie specială pentru fiecare dintre noi”, a declarat Andreea Ciurea, sublocotenent, participantă la misiunea ISAF.
„Le mulţumesc militarilor, ei mi-au ascultat ordinul de a se întoarce cu bine acasă cu efectivul complet. Conducerea armatei, România apreciază ceea ce fac militarii români plecaţi în teatrele de operaţiuni, de eforturile pe care armata română le face împreună cu ţările NATO pentru a asigura securitatea mondială”, a declarat Mircea Duşa, ministrul Apărării.