„Sunt câteva case de discuri care ţin în mână toată industria şi...

„Sunt câteva case de discuri care ţin în mână toată industria şi vedem aceleaşi fete în chiloţi“

3
DISTRIBUIȚI

adi dinu

Născut în data de 9 ianuarie 1959, Adrian Dinu-Schwartz, este unul din acei muzicieni timişoreni care a hotărât să-şi trăiască viaţa în Germania, dar pe lângă acest „exil“ alături de vechii său colegi de trupă a reuşit să reactiveze legendara formaţie Abra, care recent a editat un nou material discografic ce poartă numele de „Data când totul este gata“.

„Revenirea mea a avut loc odată cu albumul <<La frumuseţea ei>>. Vali Potra a fost cu ideea, după care a urmat discul Şapte alături de Mircea Baniciu şi albumul actual, care este foarte lăbărţat. Am făcut înregistrările acum doi ani, iar prietenul nostru Mircea Baniciu a insistat ca discul să apară la casa lui de discuri“, ne-a mărturisit Adi Dinu, care de 23 de ani trăieşte în Germania, unde este profesor de chitară.

În ceea ce priveşte muzica actuală românească, muzicianul recunoaşte că nu prea e la curent cu artiştii care au succes în topuri. „Din muzica românească mi-au plăcut cei de la Taxi, dar parcă şi ei sunt tot mai slabi. Nu ştiu cum se cântă în Timişoara, eu când vin aici cânt cu Horea care e extraordinar. Nu mă impresionează nimic din ceea ce am auzit“, ne-a mărturisit Adi Dinu. Formaţia Abra a luat naştere în Timişoara, în 1984 şi este compusă din Adrian Dinu-Schwartz (chitară, voce), Christian Podratzky bass) şi Vali Potra (tobe, clape).


Primii doi muzicieni trăiesc de ceva vreme în Germania, iar pentru noul lor disc au colaborat cu Mircea Baniciu, Horea Crişovan, Maria Chioran, Petrică Ionuţescu şi Lucy Nagy.

În ceea ce priveşte muzica folk actuală, Adi Dinu consideră că termenul e deja depăşit. „Folk sună peiorativ astăzi. Dacă mă gândesc la toată turma lui Păunescu (n.n. – Adrian Păunescu)….îmi aduc aminte că era un autobuz de chitarişti în care nimeni nu cânta mai mult de trei acorduri. Nu ştiu ce părere are lumea astăzi despre folk“, spune el. Deşi în opinia muzicianului în muzica actuală predomină „fetele în chiloţi şi aceeiaşi negri musculoşi“, acesta crede că fanii trupei Abra vor avea parte de momente deosebite la audiţia acestui disc. „Primul nostru disc a fost pe baza materialului vechi de trio. Al doilea, un album acustic, obligatoriu pentru artişti, iar noul nostru disc e unul de trupă, multe piese sunt făcute special pentru Baniciu. Are puţină chitară clasică şi virtuozitate. E clar, nu o să vindem cu sutele de miii dar merită să se ştie de acest disc. Cred că muzica asta idioată care ne înconjoară face tot mai mult rău. Sunt câteva case de discuri care ţin în mână toată industria şi vedem aceleaşi fete în chiloţi şi negri musculoşi“, e de părere artistul.

Discul „Data când totul e gata“cuprinde 11 piese, printre care se numără „Nu am probleme“, „În lume plec“ şi „Pacientul respiră“ iar de înregistrare şi mixaj s-a ocupat Uţu Pascu. În ceea ce priveşte evoluţia noastră în ultimii ani, Adi Dinu crede că aceasta are coordonate diferite. „Lumea a ajuns să poarte Levis şi să fumeze Marlboro, progresul e clar. Când eram eu veşnic student, adică timp de vreo 11 ani, mergeam la Bănăţeana, unde când ne întâlneam în gaşcă prima întrebare era ce carte ai mai citit, ce film ai mai văzut. Pe vremea aceea ne chinuiam să ne lăsăm părul lung, iar acum tinerii se rad în cap. Dacă primeai un disc cu Led Zeppelin, ţineai la el cu mare grijă. Azi, nu mai e nici dragoste pentru citit şi nici pentru muzică“, spune Adi Dinu.

 

3 COMENTARII

  1. formatul vechi de a face muzica a murit. nu se mai cumpara discuri (fie ele cd), naivii cumpara piesa cu piesa muzica, multi descarca gratuit piesele dar nu le asculta, cei mai multi din comoditate asculta ce se difuzeaza la radio, tv sau radio pe internet.

  2. Nu stiu de ce nu asculta muzica facuta la Timisoara. Exista destula pe YouTube, nu trebuie sa vina pana aici sa-si dea seama ce & cum 🙂
    Pe vremea cand ABRA insemna ceva, eu ascultam numai muzica straina (nu am pierdut nimic, din cate im idau eu seama).
    Am cumparat un CD Abra acum vreo 2 luni – ABRA feat. MIURCEA BANICIU – „Sapte”. Melodii placute, nimic deosebit. Fara vocea lui Baniciu, ar fi chiar modest – melodiile respective (12 la numar) nu au nimic interesant in afara de vocea lui Baniciu. Asta nu inseamna ca nu-i mai bun decat ceea ce se difuzeaza la majoritatea posturilor de radio romanesti in timpul zilei, chit ca este muzica anilor 1980.
    Levi’s si Marlboro? Unde? Si asta poate fi numit progres ?!!!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.