Unde se duc muzicienii timişoreni „păsări rare cu mesaj social şi atitudine...

Unde se duc muzicienii timişoreni „păsări rare cu mesaj social şi atitudine critică“

5
DISTRIBUIȚI

 ipr

Trupele timişorene Burning Table, Methadone Skies, Implant pentru Refuz şi DJ Limun vor susţine recitaluri în cadrul celei de-a 8-a ediţii a festivalului Fânfest, care va avea loc în perioada 15 – 18 august, la Roşia Montană, judeţul Alba, manifestare care îşi propune să informeze publicul tânăr din România privind opoziţia împotriva proiectului de extragere a aurului în carieră deschisă prin tehnologia cianurilor.

„Artiştii cu mesaj social şi atitudine critică sunt „păsări rare” în România. Nu sunt ei în exces nicăieri în lume, dar la noi parcă trebuie să-i cauţi cu lumânarea.


Mai mult, uneori trebuie să dea ei peste tine, să te provoace, să te scuture ca să te trezeşti şi să vezi lumea reală, lumea din versurile şi muzica lor, lumea Roşiei Montane, a protestelor împotriva gazelor de şist, lumea abuzurilor poliţieneşti, a tinerilor fără viitor, a bătrânilor dormind în scări de bloc, a funcţionarilor corupţi şi a politicienilor şi mai corupţi. Nu e o lume frumoasă, chiar deloc. Dar e lumea în care trăim, de fapt. Şi ei, artiştii aceştia, ne ţin treji, să nu uităm şi să nu cădem vrăjiţi în visele mincinoase ale unei prese vândute, ale reclamelor cu cianură şi ale emisiunilor care ridică în slăvi prostia“, spun organizatorii evenimentului.

Alături de timişoreni, pe scena manifestării vor mai participa Mushroom Story, Luna Amară,  Norzeatic & Avant’N’Gard, Blanoz, Aria Urbană, Travka, Sky Swallows Challenger, ZadaR, Trei parale, Shadowbox, Celalalte Cuvinte, Kaleidonescu, Omu Gnom, Justice Nowhere, Theory of Mind, ZO (Subfeleac) / Us (Kaya Foundation) / Low Freq / High Kulture (Saga, Vru Dubz) / Deeproots, Kiddiez, Mad Liquid, Nerub, Padre, Phase3, Dj Socol, Nicotine Nuns şi Mark. Luna trecută, la clubul Daos din Timişoara a avut loc un pre-event FânFest, pentru a completa resursele financiare ale festivalului, ocazie cu care melomanii timişoreni au avut parte de concerte susţinute de Implant pentru Refuz, Methadone Skies şi Faceplant.

 

5 COMENTARII

  1. la Rosia Montana nu e o lume frumoasa, oamenii traiesc in saracie si somaj, zona e poluata de fosta exploatare a statului, insa problemele astea se vor rezolva prin pornirea proiectului minier, asta e lucrul pe care rosienii il cer de ani de zile!

    • Calin, lasa-ne! Mai bine ai pune mana pe carte si poate gassti alte solutii pentru oamenii de acolo, ce zici?

    • @crap attack: oricare alta solutie tot de minerit trebuie sa fie legata, pentru ca Rosia Montana datorita mineritului s-a nascut si este inca, dupa 2000 de ani, o localitate miniera, nu de alt fel

  2. Parerea mea este ca exploatarea pe care vrea sa o faca Rosia Montana Gold Corporation S.A. este o activitate criminala.
    Motivele mele pentru a fi impotriva exploatarii RMGC sunt, in ordinea importantei:
    1. potentialul de poluare grava cu cianuri, distrugerea padurilor si a solului;
    2. distrugerea patrimoniului cultural existent la Rosia Montana;
    3. faptul ca aceste minereuri, aceste bogatii subterane, vor ajunge sa imbogateasca persoane private straine care sunt deja bogate si nu vor imbunatati cu nimic viata noastra, a romanilor (cu exceptia catorva sute de locuri de munca pe o perioada de aproximativ 15 ani), deci va duce la accentuarea diferentelor de clasa;
    4. dezbinarea si dezradacinarea oamenilor care locuiesc acolo pentru a face o exploatare care nu este nici in interesul lor, nici in interesul national;
    5. metodele machiavelice folosite de Rosia Montana Gold Corporation S.A. pentru a-si atinge scopul, care au adus stres si au scurtat viata multor oameni care locuiesc sau au locuit acolo.
    Probabil ca ordinea importantei este alta pentru cei care locuiesc acolo. Eu nu locuiesc in Rosia Montana, dar incerc sa-i inteleg.
    La felul cum stau lucrurile acum in relatia dintre RMGC, stat si politicieni, cred ca profitul obtinut de stat din afacerea asta va fi minim. Sunt multi care se imbogatesc chiar in timp ce eu scriu aici din contracte de consultanta cu RMGC. Fratele presedintelui Basescu se pare ca are un contract prin care va furniza energie pentru exploatare, de unde intelegem acum si comportamentul acestuia. Ponta si Antonescu or fi avand si ei felia lor. Ideea este ca profitul va fi obtinut de smecherii din spatele RMGC si de smecherii din politica romaneasca, iar la noi, oamenii de rand, nu va ajunge mai nimic. Vom ramane cu poluarea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.