Washingtonul pregăteşte scena unei intervenţii în Siria. Secretarul apărării: “Suntem pregătiţi de...

Washingtonul pregăteşte scena unei intervenţii în Siria. Secretarul apărării: “Suntem pregătiţi de plecare”. Reacția marilor parteneri europeni

0
DISTRIBUIȚI

TankAmerican

Statele Unite au pregătit scena, ieri, pentru o posibilă intervenţie militară împotriva regimului din Siria, ca reacţie la presupusul atac chimic împotriva civililor, care a avut loc săptămâna trecută în apropiere de Damasc şi este considerat de către Washington drept „incontestabil”. Marea Britanie pregăteşte planurile pentru o posibilă acţiune militară în Siria, a anunţat astăzi Downing Street. „Arme chimice au fost folosite în Siria”, a declarat secretarul american de Stat John Kerry, afirmând pentru prima dată atât de categoric: „este de necontestat”, scrie Mediafax. Aceste arme chimice au provocat moartea a peste 1.000 de persoane în Ghouta de Est, la 21 august, potrivit opoziţiei preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

Fără a-i numi pe cei responsabili de acest atac, Kerry a asigurat că „Preşedintele (american Barack) Obama consideră că cei care au recurs la armele cele mai atroce împotriva persoanelor celor mai vulnerabile de pe planetă trebuie să dea socoteală”.


Potrivit Casei Albe şi Departamentului de Stat american, folosirea armelor chimice în Siria este un fapt stabilit, însă există mici îndoieli cu privire la provenienţa acestora, în timp ce regimul de la Damasc şi rebelii se acuză reciproc de comiterea atacului.

Preşedintele François Hollande a declarat astăzi că Franţa este „pregătită să îi pedepsească pe cei care au luat decizia infamă să gazeze (persoane) nevinovate” în Siria, unde „războiul civil (…) ameninţă în prezent pacea în lume”, relatează AFP. Italia a respins marţi posibilitatea unei intervenţii militare în Siria fără aprobarea Consiliului de Securitate al Naţiunilor Unite, apreciind că singura opţiune este „o soluţie politică negociată”, relatează AFP.

Marea Britanie pregăteşte planuri pentru o posibilă acţiune militară ca răspuns la folosirea armelor chimice în Siria, a anunţat marţi un purtător de cuvânt al premierului David Cameron. „Nicio decizie nu a fost luată pentru moment. Continuăm să discutăm cu paternerii noştri internaţionali despre cum ar trebui să fie răspunsul adecvat, dar în acest cadru pregătim planuri militare pentru această situaţie”, a afirmat purtătorul de cuvânt.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.