Acţiunile Gabriel Resources, la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani

Acţiunile Gabriel Resources, la cel mai scăzut nivel din ultimii 14 ani

1
DISTRIBUIȚI

stock_exchange

Acţiunile Gabriel Resources au închis ieri la Toronto în scădere cu 54%, la 68 cenţi canadieni (65 cenţi SUA), cel mai slab nivel la final de şedinţă din 1999, după ce premierul Ponta a declarat că soluţia pentru proiectul Roşia Montană este respingerea în regim de urgenţă la Senat, apoi la Cameră, informează Mediafax. Gabriel Resources deţine aproximativ 80% din acţiunile Roşia Montană Gold Corporation (RMGC), compania care dezvoltă proiectul minier. Restul titlurilor sunt deţinute de stat, prin Minvest Deva.

Titlurile Gabriel Resources s-au prăbuşit cu până la 70% în cursul şedinţei bursiere de ieri, atingând un minim de 41 cenţi canadieni (39 cenţi SUA). Volumul de acţiuni Gabriel Resources tranzacţionat ieri a fost de peste 12,5 milioane, faţă de câteva sute de mii într-o sesiune obişnuită. Principalul indice al bursei din Canada a închis în urcare cu 0,3%.

La închiderea şedinţei, Gabriel Resources avea o capitalizare de piaţă de 261,19 milioane dolari canadieni (252 milioane dolari SUA).


Acţiunile au deschis şedinţa la 1,11 dolari canadieni, compania recomandând prudenţă. Cel mai ridicat preţ atins vreodată de acţiunile Gabriel Resources este de 8,6 dolari canadieni, înregistrat în decembrie 2010.

Victor Ponta a afirmat ieri că, având în vedere poziţiile exprimate de grupurile politice, soluţia în cazul acestui proiect este de a fi respins urgent la Senat, iar apoi şi la Camera Deputaţilor. Preşedintele Senatului, liderul PNL Crin Antonescu, a declarat, ieri, că el consideră că proiectul exploatării de la Roşia Montană nu poate fi susţinut şi, în opinia sa, acesta ar trebui respins, el apreciind că sentimentul public contrar este mai important decât datele tehnice.

Gabriel a anunţat tot ieri, într-un comunicat, că ar putea acţiona statul român în justiţie dacă proiectul de lege privind exploatarea minieră de la Roşia Montană va fi respins de Parlament. Premierul a afirmat anterior că „în mod sigur” compania înregistrată în Canada va intenta un proces şi cel mai probabil se vor plăti despăgubiri. Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat de Guvern la sfârşitul lunii august şi transmis Parlamentului spre adoptare. Senatul a aprobat, aseară, dezbaterea în procedură de urgenţă a proiectului de lege privind proiectul minier.

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.