Acuzație de MALPRAXIS: cum a ajuns o femeie fără uter și fără...

Acuzație de MALPRAXIS: cum a ajuns o femeie fără uter și fără un rinichi de la un nodul. Vezi ce despăgubire le cere medicilor

17
DISTRIBUIȚI

malpraxis

Ar fi putut scăpa de un nodul cu tratament medicamentos, însă după ce a ascultat de trei medici din Timişoara, o femeie de 46 de ani a rămas fără uter şi rinichiul stâng. Asta susține acum  Ioana Cătănescu, care îi acuză pe medici de malpraxis şi le cere daune morale de jumătate de milion de euro pentru că a ajuns să-şi piardă un rinichi. Erorile medicilor din Timişoara au fost stabilite la o clinică din Germania, unde Ioanei Cătănescu i-a fost extirpat rinichiul stâng. Reprezentanţii Colegiului Medicilor din Timişoara spun însă că acuzaţia de malpraxis este nefondată după ce au ţinut cont doar de documentele eliberate în România, nu și de părerea medicilor nemţi.

Totul a început în anul 2005, când Ioana Cătănescu a fost diagnosticată cu nodul fibromatos în uter, iar ginecologul Daniel Nicodin i-a recomandat un tratament medicamentos cu scopul ca nodulul să nu mai crească. Însă, după cinci ani, tratamentul nu a dat niciun rezultat, din contră, nodulul a crescut şi femeia a început să acuze dureri.

A urmat un control urologic la doctorul Istvan Herman, iar Ioana Cătănescu a fost diagnosticată cu cistită cronică şi uter fibromatos. Astfel, medicul Daniel Nicodin i-a spus că singura soluţie o reprezintă scoaterea uterului şi a colului uterin, intervenţie chirurgicală care a avut loc la o clinică particulară din Timişoara în vara anului 2010. „Dr. Nicodin nu mi-a prezentat riscurile pe care le implică histerectomia totală”, a spus femeia, care a fost operată de chirurgul Stelian Pantea. „În ziua următoare, după intervenţia chirurgicală, am fost ridicată din pat, de una din asistente, în urma acestei ridicări, unul din firele operaţiei s-a rupt, fapt ce a condus la apariţia herniei ombilicale”, a mai povestit Ioana Cătănescu. Totuşi, medicul Stelian Pantea a încercat s-o liniştească pe femeie că durerile sunt trecătoare şi nu e nimic grav.

Însă Ioana Cătănescu acuza dureri din ce în ce mai mari şi, în urma unui control ecografic realizat la Spitalul Municipal din Motru, s-a descoperit că rinichiul stâng este dilatat, iar ureterul stâng a fost atins în timpul operaţiei de scoatere a uterului. De abia acum, medicul Stelian Pantea a recunoscut că, totuşi, în timpul operaţiei a atins ureterul.

Femeia a fost trimisă, din nou, la Istvan Herman ca să i se facă o ecografie. Medicul i-a spus că singura şansă prin care rinichiul stâng poate fi salvat reprezintă o nouă intervenţie chirurgicală. Ioana Cătănescu s-a lăsat încă o dată pe mâna medicilor timişoreni, iar în decembrie 2010 a avut loc operaţia în timpul căreia s-a montat un cateter ureteral, urmând ca acesta să fie extras peste o lună.


Intervenţia  chirurgicală a avut loc la Spitalul Judeţean Timişoara, la care au participat Istvan Herman şi Stelian Pantea, cărora femeia spune că le-a dat şpagă de 700 de euro, plus 100 de euro anestezistul. După o lună, medicul Herman a chemat-o la cabinetul particular ca să-i scoată cateterul, dar femeia a început să se simtă din ce în ce mai rău.

Doctorul Herman i-a spus că rinichiul şi ureterul sunt în continuare dilatate, dar a liniştit-o la fel ca celălalt medic că totul va fi bine. Femeia a ajuns într-o situaţie disperată pentru că durerile erau din ce în ce mai puternice şi chiar a urmat un tratament naturist, iar în toamna anului trecut s-a decis să plece în Germania, la Berlin.

Ce au descoperit medicii din Germania

În urma controalelor efectuate, medicii nemţi au decis s-o opereze pe femeie de urgenţă ca să-i scoată rinichiul stâng, care avea o funcţionalitate de doar 8 %. Mai mult, aceştia au descoperit, spre stupefacţia Ioanei Cătănescu, că presupusa reimplantare a ureterului stâng făcută de medicul Istvan Herman nu a fost găsită pe suprafaţa vezicii. De asemenea, medicii au găsit în vezica urinară aţe, care au rămas de la operaţiile anterioare, astfel că femeia a fost supusă unei noi intervenţii chirurgicale ca aceste aţe să fie scoase. „Prin neglijenţa acestor doctori, întreaga mea viaţă s-a schimbat, transformându-se într-o înşiruire de clipe de durere şi suferinţă”, scrie în plângerea de malpraxis adresată Colegiului Medicilor.

Ce spun cei trei medici care au operat-o pe femeia de 46 de ani

Am încercat să-i contactăm telefonic pe cei trei medici pe care Ioana Cătănescu îi acuză de malpraxis. Medicul Daniel Nicodin, cel care i-a recomandat tratamentul medicamentos femeii, nu a dorit să comenteze „astfel de cazuri telefonic”, iar după ce ne-am arătat intenţia de a discuta faţă în faţă, ne-a închis telefonul. Doctorul Stelian Pantea, cel care i-a tăiat ureterul Ioanei în timpul operaţiei de histerectomie totală, ne-a spus că „o comisie din cadrul DSP Timiş a analizat cazul şi şi-a exprimat punctul de vedere, mai multe nu vreau să comentez”. Şi Istvan Herman a fost la fel de scurt la vorbă. Medicul a încercat să ne explice că nu ştie despre ce caz vorbim, „trebuie să mă lăsaţi să mă documentez”, însă după ce l-am întrebat când să revenim ne-a replicat că „nu ştiu” şi a închis rapid telefonul.

Ce răspuns incredibil a primit Ioana Cătănescu de la Colegiul Medicilor

În urmă cu trei luni, Ioana Cătănescu a făcut o plângere la Colegiul Medicilor, iar un răspuns în acest sens a primit la începutul lunii septembrie. Membrii Comisiei de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis au ajuns la concluzia că „distrugerea rinichiului stâng” s-a datorat unei complicaţii urologice apărute după operaţii, „descrisă în literatura de specialitate, complicaţia a fost corect diagnosticată şi s-a luat o corectă decizie terapuetică”. Reprezentanţii DSP Timiş o acuză pe femeie că rinichiul a fost distrus şi pentru că a apelat la nespecialişti, şi nu datorită unor „erori de tehnică chirurgicală”. Deşi Ioana Cătănescu a prezentat scrisorile medicale ale medicilor din Germania, membrii comisiei nu au ţinut cont de ele, ci s-au luat doar după actele eliberate de cei trei medici din Timişoara.

Ioana Cătănescu este fermă în deciziile ei şi are de gând să atace decizia în instanţă. Femeia cere daune morale de 500.000 de euro de la fiecare dintre medicii Istvan Herman, Daniel Nicodin şi Stelian Pantea, precum şi daune materiale de 30.000 de euro.

 

 

 

 

 

17 COMENTARII

 1. Mengele astia ce sa stie ei ? doar SPAGA ! acuma ies in strada sa protesteze ca nu au salarii .asta-i Romania plina de ,,specialisti” in toate domeniile .sigur ca alti ”profesionisti” cei de la Comisiea de Monitorizare şi Competenţă Profesională pentru Cazurile de Malpraxis au ajuns la concluzia ca trebuie sa ingroape cazul ca in toate asemenea sirtuatii ,… si binenteles ca noi ROMANII suntem destepti iar nemtii prostisi slab pregatiti .ma mir ca nu-si da nimeni seama ,de ce nu vor sa ne primeasca in UE ? .rasunsul este ca suntem cei mai destepti ,nu luam spaga deci coruptia este ZERO ,cele mai bune drumuri sunt in ROMANIA,avem cele mai bune scoli ,spitalele arata ca-n 1947 si facem eforturi mari pentru a le conserva ,facand parte din arhitectura acelor ani ,cu paturi si noptiere de fier ,ruginite pe alocuri,peretii vopsiti cu vopsele ale acelor ani ,lenjeriile de pat ,saltelele sunt tot alea ,se mai carpesc din cand in cand si nu se schimba prea des pentru a nu le afecta antichitatea lor ,implicit valoarea istorica .am sa rog niste prieteni din GERMANIA sa faca lobby prin ziarele lor pentru a le spune nemtilor ca aici se face medicina adevarata si ca ar fi pacat sa rateze un tratament ,operatie,diagnostic sau internare in ROMANIA.

 2. Nu ii cunosc pe 2 dintre doctorii enumerati mai sus, dar am avut o operatie minora la Athena Hospital cu Herman Istvan Radu.

  Din fericire nu am ramas cu sechele, dar per ansamblu a fost o experienta negativa deoarece mi-a fost clar ca omul este doar dupa bani, nu respecta pacientul si nici meseria pe care o practica.

  Pot confirma ca Herman Istvan m-a sicanat de nenumarate ori pentru a obtine spaga fata de plata oficiala la privat, dar in final nu s-a ales cu nimic.

  Nu recomand !

 3. La Spitalul Judetean Tm exista o retea de falsificatori de acte(de raufacatori).
  Iar in dosarele penale de malpraxis cu medici operatori sunt unii politisti de la BIC ,DE EX Cercel care schimba falsurile mai proaspete cu actele initiale pe motiv ca cele mai noi ar fi mai bune ca cele vechi,urmare a spagii primite de la Spitalul JUD TM.

 4. am descoperit acest anunt dupa ani buni de cand sa intamplat,si vreau sa spun ca unul dintre doctori imi este apropiat,nu ar trebui acuzati nici unu dintre ei fara dovada,oricare dintre noi putem spune ca am dat spaga 1000 euro doar pentru a incerca sa „infundam”un doctor cand nu suntem multumiti de operatie.

 5. doresc o informati
  e despre acest medic Dr Herman Istvan doresc sa fac o intervenție chirurgicala am probleme cu prostata.. Puteti sa îmi recomandati un medic specialist foarte bun

 6. Un monstru, am ajuns la Dr. Herman pe bancheta din spate a masinii, am parcurs cateva sute de km pentru ca acest doctor mi-a fost recomandat ca fiind bun; dansul mi-a spus ca daca mai caut solutii pe internet la durerea mea cronica de pelvis, durere care ma tintuise la par luni de zile, fara sa am vreo pregatire de specialitate, este posibil sa ma sinucid! Nu mai spun ca omul asta casca in timp ce eu ma plangeam si ii descriam problema mea urologica. Un an jumatate mai tarziu, am aceleasi dureri fara sa am vreun diagnostic sau tratament concret.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.