De ce se duc pușcăriașii la cursuri de calificare

De ce se duc pușcăriașii la cursuri de calificare

3
DISTRIBUIȚI

puscariasi

Printre participanţii la Bursa locurilor de muncă pentru absolvenţi organizată, ieri, la Casa Tineretului de către AJOFM Timiş, s-au numărat şi 19 deţinuţi de la Penitenciarul Timişoara. Escortaţi de către gardieni, puşcăriaşii stau pe scaune într-un loc mai izolat şi aşteaptă să le vină rândul ca să viziteze standurile firmelor care şi-au prezentat ofertele de angajare. Deţinuţii au fost selectaţi de conducerea penitenciarului să participe la acest eveniment pentru că mai au cel mult un an până la punerea în libertate, dar şi pentru că au urmat un curs de calificare în perioada detenţiei în meserii ca finisori în construcţii, tâmplări sau lucrători în creşterea animalelor.

Totuşi, puţini dintre ei se înscriu la astfel de cursuri pentru că au nevoie cu adevărat de ele în momentul în care vor ieşi din închisoare, ci mai mult pentru că ştiu că în cazul în care termină cu succes un curs, pedeapsa le este redusă cu o lună. Sebastian Florea are 38 de ani şi se află după gratii de patru luni fiind condamnat la cinci ani de închisoare pentru delapidare. A urmat un curs de tâmplar, dar este convins că nu-şi va căuta un loc de muncă în acest domeniu, mai ales că a avut o firmă de distribuţie materiale sanitare.


„Am primit cinci ani cu executare, dar cred că scap din închisoare la anul, mi se poate reduce pedeapsa foarte mult. Am participat la curs pentru că vreau să fac tot posibilul să scap mai repede, mie nu-mi foloseşte la nimic, dar poate că sunt persoane care au nevoie de el. Şi la Bursa locurilor de muncă am participat pentru că am fost selecţionat, dar nu mă interesează să mă angajez după ce ies din închisoare”, ne-a spus Sebastian Florea.

Un alt deţinut care a venit la eveniment tot pentru că a fost ales de conducerea Penitenciarului Timişoara este Cătălin Dolhăscu. Are 26 de ani şi a fost închis în vara anului 2012, pentru că a participat la o bătaie alături de alţi prieteni când avea 17 ani. „Opt ani nu a avut nimeni treabă cu mine şi anul trecut, când m-am întors în România din Marea Britanie, m-au ridicat poliţiştii de la aeroport. Am primit trei ani, dar vor fi eliberat pe 7 ianuarie anul viitor”, povesteşte Cătălin. Tânărul s-a specializat în penitenicar în meseria de lucrător în creşterea animalelor, însă nici nu se gândeşte să se angajaze pe un astfel de post. „Părinţii mei s-au stabilit în Marea Britanie, au o firmă acolo şi când o să ies vreau şi eu să plec acolo, nici nu mai vreau să aud de România. E stresant să fii închis în penitenciar, nu poţi să comunici cu nimeni decât atât cât ai nevoie”, ne mai spune Cătălin Dolhăscu.

Penitenciarul Timişoara a câştigat un proiect cu finanţare europeană, care se termină în acest an, ce are ca temă „Integrarea şi implicarea activă în societate a persoanelor private de libertate”. Concret, 800 de deţinuţi de la Penitenciarul Timişoara, Botoşani şi Satu Mare au urmat cursuri de calificare/recalificare în domenii cu necesar ridicat de forţă de muncă.

3 COMENTARII

  1. Infracțiune care constă în însușirea sau traficarea unei sume de bani sau a altor bunuri din proprietatea statului, aflate în administrarea cuiva.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.