De ce i-a spus ministrul Sănătăţii unui medic de familie „sunteţi slăbiciunea...

De ce i-a spus ministrul Sănătăţii unui medic de familie „sunteţi slăbiciunea mea”. Ce nemulţumiri au „halatele albe” din Timiş

0
DISTRIBUIȚI

eugen_nicolaescu_realitatea

Eugen Nicolaescu, ministrul Sănătăţii, a participat, astăzi, la Timişoara, la ultima dezbatere privind reforma în Sănătate la care au participat cadre medicale din vestul ţării. Întâlnirea desfăşurată la sediul Consiliului Judeţean Timiş a început cu un discurs al ministrului privind modificările care vor avea loc în sistemul sanitar din România. Eugen Nicolaescu a atras atenţia că România este o ţară care ”şcolarizează un student la Medicină timp de şase ani şi îl aruncă în şomaj. Nu trebuie să ne permitem acest lux pentru că investim foarte mulţi bani în pregătirea unui student”. Primul dintre cei prezenţi care a luat cuvântul a fost Claudia Iftode, preşedintele Asociaţiei Medicilor de Familie din Timiş, care a atras atenţia că există o directivă europeană care spune că orice om are dreptul la acelaşi pachet de bază. De asemenea, Claudia Iftode a susținut că ministerul trebuie să elaboreze o listă clară cu posturile libere la sate, astfel încât medicii rezidenţi să ştie unde pot să lucreze.


Ministerul Sănătăţii i-a răspuns zâmbind medicului de familie că „ştiţi că sunteţi slăbiciunea mea, nu mă refer la medicii de familie, în general, ci de dumneavoastră vorbeam”.

Un alt medic stomatolog prezent în sală şi-a arătat nemulţumirea asupra faptului că nu există centre de permanenţă şi pentru stomatologi. Dumitru Secăşan, directorul Spitalului Judeţean din Reşiţa, a luat cuvântul ca să propună ministrului ca medicii care lucrează în cabinetele de specialitate din ambulatoriu cel mult 35 de ore pe săptămână finanţate din fondurile spitalului să fie finanţaţi din fonduri de la CAS, însă ministerul Sănătăţii i-a replicat că ar trebui să facă un calcul al internărilor nejustificate şi va avea „un buget minunat”. Totuşi, directorul spitalului nu s-a lăsat şi a adăugat că „este imposibil să se realizeze internări nejustificate la un spital de urgenţă”, iar ministrul i-a spus că o să-i arate că se poate şi pentru asta o să vină în control mai repede la spitalul din Reşiţa pentru că a fost provocat.

Ultimul care a luat cuvântul a fost Florin Bîrsăşteanu, directorul medical al Spitalului Judeţean din Timişoara, care l-a întrebat ironic pe Eugen Nicolaescu dacă crede că această „eternă reformă în Sănătate” va duce la eficientizarea sistemului sanitar. „Credeţi că aş umbla de nebun prin toată ţara ca să discut cu medicii, dacă nu aş crede?”, i-a răspuns ministrul Sănătăţii. În final, Florin Bîrsăşteanu a ţinut să precizeze că ar trebui alocat 6 % din PIB în sănătate, dar ministrul a explicat că acest lucru s-ar putea face doar dacă taie din alte părţi, cum ar fi „realizarea de autostrăzi”. „Mai bine tăiaţi din banii pentru autostrăzi că şi-aşa nu se fac, acolo se fură mai mult decât în Sănătate”, a concluzionat directorul medical al Spitalului Judeţean din Timişoara.

Foto: realitatea.net

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.