Două spectacole puse în scenă în teatre din vestul țării, invitate la...

Două spectacole puse în scenă în teatre din vestul țării, invitate la Festivalul Internațional de Teatru Scurt

0
DISTRIBUIȚI

taietura_4

Două spectacole de mare succes, „Gardenia”, pus în scenă de teatrul maghiar timişorean „Csiky Gergely”, şi „Tăietura”, montat de teatrul arădean „Ioan Slavici”, au fost invitate să participe la cea de-a XIX-a ediţie a festivalului internaţional de teatru scurt care se desfăşoară la Oradea în intervalul 20-29 septembrie. De-a lungul anilor, festivalul a reuşit să impună un adevărat curent în rândul regizotilor valoroşi, încurajându-i să monteze piese scurte şi consacrând astfel acest gen teatral. În cadrul festivalului, organizat de Teatrul Regina Maria, vor putea fi vizionate spectacole din Franţa, Germania, Austria, Ungaria şi România, iar un juriu alcătuit din cinci personalităţi ale vieţii teatrale va acorda premii pentru cel mai bun spectacol, cea mai bună regie, cea mai bună scenografie, cel mai bun actor şi cea mai bună actriţă.

Piesa „Gardenia”, semnată de dramaturgul contemporan polonez Elżbieta Chowaniec, este povestea a patru generaţii de femei din Cracovia şi a istoriei unei infernale jumătăţi de veac, cu vise ce răbufnesc şi se sting, cu rupturi, ciocniri şi înălţări, în care Femeia este îngrozitoare şi, deopotrivă, minunată.


În cadrul festivalului, spectacolul este programat duminică, începând cu ora 19.00, la Casa de Cultură a Sindicatelor, iar în luna noiembrie, acelaşi spectacol a fost invitat să participe la festivalul naţional de teatru de la Bucureşti.

„Tăietura” surprinde într-o neagră alegorie trei momente din viaţa unui mic funcţionar torţionar, sugerând repetarea unor fenomene de-a lungul istoriei, cum ar fi schimbările de regim marcate de revoluţii şi contrarevoluţii, pactul existent între clasa conducătoare şi cei conduşi sau efectele propagandei şi ale îndoctrinării. Cel mai interesant moment al spectacolului este considerat a fi o operaţie cu încărcătură metaforică, simbolizănd aspiraţia omului către o viaţă mai împlinită la care se poate ajunge printr-o transformare bruscă, o capcană de fapt, care-l face să renunţe benevol la dorinţe, chiar la personalitatea sa, pentru a scăpa de responsabilităţile impuse de o societate pe care o desconsideră. Regia spectacolului este semnată de regizorul timişorean Alexandru Mihăiescu, iar reprezentaţia de la Oradea este programată pentru data de 25 septembrie. Spectacolul se joacă şi duminică, de la ora 19.00, pe scena sălii Studio a teatrului din Arad.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.