Filmul de prezentare al Timișoarei, nimic despre Revoluție, dar cu muzica fără...

Filmul de prezentare al Timișoarei, nimic despre Revoluție, dar cu muzica fără drepturi de autor și cu însemne naziste scăpate la montaj VIDEO UPDATE Ce spune Robu

15
DISTRIBUIȚI

TIMISOARA01

Un scurt film de prezentare fără drepturi de autor pentru piesa folosită drept coloană sonoră și cu un simbol neonazist scăpat la montaj. Cu așa ceva s-a prezentat la Maastricht, recent, municipalitatea de pe Bega, odată cu semnarea acordului de cooperare culturală între Timişoara, provincia Limburg şi alte trei oraşe europene. Oficialii primăriei Timișoara au declarat la întoarcere că prezentarea filmului a fost ”un succes”.
”Până în acest moment Timişoara nu a beneficiat de un video oficial de prezentare, ca instrument important de marketing. În acest sens am luat decizia realizării unui astfel de film. Filmul a fost realizat ca o invitaţie de a descoperi şi admira Timişoara de către turişti, dar şi de către propriii cetăţeni. Un oraş viu, vibrant, modern, atrăgător atât din punct de vedere al afacerilor, cât şi din punct de vedere al turismului, un oraş pentru care principalul avantaj sunt oamenii, cei care dau atmosfera placută, proaspătă și tânără”, se arată în comunicatul de presă transmis de municipalitate cu ocazia lansării filmului. Acesta are 2,30 de minute și a costat 3.500 de euro, fiind realizat de către studioul de fotografie și video Alex Hreniuc.

Momentul Revoluției din 89 ”sărit” în film

”Timișoara este mândră de patrimoniul sau cultural si istoric, de multitudinea de obiective turistice, de cladirile istorice, dar cel mai mult de locuitorii sai”, se mai arată în comunicatul municipalității. Curios lucru, în filmul în care apare City Business Centre (primul ansamblu de clădiri de birouri de clasă A din oraș) sau rectoratul Politehnicii, nu este alocată nici măcar o secundă Revoluției din decembrie 1989, în ciuda faptului că evenimentul care a eliberat România de comunism, care ne-a dat posibilitatea să avem alegeri libere și să visăm la statutul de capitală culturală a Europei a început de aici. Nici premierele europene ale orașului nu sunt menționate, iar de patrimoniul architectural care a dat Timișoarei apelativul ”Mica Vienă”, din nou nu se pune problema. Ce vedem la minutul 1.36 este o rună nordică – cunoscut simbol nazist și neonazist, desenat pe o clădire de o grupare considerată de autorități extremistă. Runa Odal a fost emblema Diviziei a 7-a de Munte SS ”Prinz Eugen” a armatei lui Hitler, care a sprijinit regimul satelit fascist al ustașilor din Croația în timpul celui de al doilea razboi mondial. În prezent străvechea ”literă” este unul din simbolurile frecvent utilizate de grupările neonaziste din toată lumea, inclusive în locul zvasticii.

”Una e să filmezi și alta e să faci film”

”Filmul cuprinde în două minute și 30 de secunde toate aceste caracteristici, un loc bun pentru afaceri, bine conectat la infrastructură, un loc bun în care să trăiești, un loc bun pe care să-l vizitezi, un loc care te va uimi prin atmosferă”, mai spun edilii.
Producătorii de filme ( fie ele documentare sau artistice) cu premii internaționale la activ și prezențe în cele mai tari festivaluri de profil au însă cu totul altă părere.


”Serios? Acesta e film de prezentare? Din păcate e incoerent, chiar dacă pe alocuri arată bine. Una e să filmezi și alta e să faci un film. Profesional ar fi trebuit să existe un scenariu scris în baza specificațiilor beneficiarului”, spune realizatorul Dan Rațiu. El se întreabă de ce, dacă primăria a plătit acest film, nu s-a organizat o licitație.

Fără drepturi de autor

Andrei Filip, directorul general al Grupului Editorilor de Muzică din România, explică faptul că nu s-a cerut acordarea dreptului de folosință pentru piesa care ilustrează sonor producția. Este vorba de varianta instrumentală de la ”Terror squad” –  Lean Back.  ”Nu au cerut drepturi de autor. Primăria a dat comandă de film, iar cei care l-au realizat au considerat probabil că e un film de prezentare în cerc restrâns, deci nu e nevoie să plătească drepturi de autor”, a declarat Andrei Filip. Atât timp cât filmul nu e făcut public pe canalele media, se poate închide un ochi, mai spune acesta. Întrebat despre drepturile de autor pentru partea de muzică a filmului, Alexandru Hreniuc declină orice posibilitate de răspuns. ”Pentru tot ce tine de clip și contract trebuie să apelezi la primărie; eu am clauză de confidențialitate în contract și nu pot face declarații”, ne-a declarat fotograful.
Reprezentanții primăriei explică ce s-a plătit cu cei 3.500 de euro ( bani puși la bătaie, alături de municipalitate de mai mulți sponsori – SC Ursus Breweries SA, Vodafone Romania SA, Bega Boat Tours, Retim Ecologic Service SA): ”închirierea echipamentelor şi a elementelor de recuzită, contractele de prestări servicii ale persoanelor prezente în videoclip, servicii de make -up și hair-styling, drepturile de autor pentru scenariu, synopsis ( către autor, Alexandru Hreniuc), filmarea, vizionarea şi montajul cadrelor”.

UPDATE Primăria Timișoara s-a sucit. Filmulețul de prezentare a orașului care a strâns aproape 1.000 de vizualizări pe Youtube, după cum a informat viceprimarul Dan Diaconu va fi reeditat. Primarul Nciolae Robu a comentat că este nemulțumit de faptul că anumite secvențe sunt prea lungi, în vreme ce aspecte importante legate de oraș au fost lăsate pe dinafară. ”Spre exemplu, trebuie evidențiat faptul că Timișoara este un puternic centru universitar, trebuie să evidențieze faptul că avem un muzeu, că Timișoara este orașul Revoluției, trebuie să evidențieze mai bine decât o face activitatea culturală și artistică din Timișoara și sigur că fără a ieși din extensia de trei minute. Asta înseamnă că anumite secvențe vor trebui scurtate din cele anterioare. Nicio clipă nu am realizat ca acesta este filmul final. Va fi editat din nou, se va face o varianta pe aceeași gândire ca și aceasta, dar cu toate completările și modificările pe care le-am enumerat”, a specificat Robu. Primarul spune că reeditarea se va face fără bani. În plus, mai marii orașului vor să schimbe piesa. Nu pentru faptul că nu s-au plătit drepturi de autor, ci pentru  că  piesa sună oriental și astfel nu se potrivește cu specificul capitalei Banatului.  Primarul a comentat că a ascultat în mod repetat piesa la Festivalul Bega Boulevard și a constatat că nu este tocmai pe placul său.

15 COMENTARII

  1. Nu-i rau… E destul de bine facut si cred ca trezeste interesul pentru oras. E ceea ce se numeste „teasing” despre Timisoara. Si, cu siguranta ca, odata interesul trezit, cine e curios sa afle mai multe si sa vina in Timisoara isi gaseste informatii cate vrea pe net. Si despre lucrurile bune, si despre alea mai putin bune…
    Iar pretul la care e realizat e corect.

  2. Sincer, exageraţi de mult, acum aţi dat-o deja în penibil. Ştirile voastre au ajuns să fie săgeţi între voi, jurnalişti, oameni politici, mondeni, fotografi etc.

    Aceasta a fost ultima oară când am intrat pe pressalert.ro, o să citesc alte site-uri, unde se mai scrie şi altceva decât acelaşi subiect disecat!

    – Iris

  3. Un film foarte frumos.Imi place.Si poate imi spuneti voi care sunt insemnele naziste,ca eu nu le-am vazut,si de ce ar zice despre revolutie,din moment ce filmul nu trateaza istoria orasului cu contemporaneitatea…
    Felicitari celor care l-au realizat.Iar pretul este foarte bun.Mare a fost la frunza lui udrea..elena udera fara majuscule..

  4. Filmul este foarte frumos insa elementele de identitate vizuala care ar trebui sa personalizeze cumva Timisoara fata de orase precum Slatina, Bacau, Braila, Neamt etc nu au fost suficient evidentiate.
    Orasul Timisoara inseamna sau ar putea cu usurinta sa insemne REVOLUTIE, LIBERTATE, SPIRIT CIVIC, UNIVERSITATE, BICICLETE, MULTILINGVISM, OPERA, JAZZ,
    Chiar daca aceste elemente nu exista , noua tuturor ne face placere sa credem ca aceste elemente ne personalizeaza. Si, intr-un final, nu suntem cine credem ca suntem ci ceea ce facem pe altii sa creada ca suntem.
    Pentru muzica de fundal ar trebui cautat un artist timisorean,

  5. Filmul e caldutz. Lipseste strategia de branding a Timisoarei din spatele filmului. Vrem cate putin din toate, folosim toate condimentele c-o iesi ceva. Fals. Omul care a facut filmul n-are nici o vina (chiar daca apar cadre cu un sens giratoriu cu iarba arsa de soare). Cred ca e doar comoditate din partea beneficiarului. Costul e prea mic pentru o realizare profi, dar a fost o suma usor accesata si…sa fie sa nu trebuiasca. Dar daca dorim sa ne ridicam la nivelul de cel mai puternic oras din Romania, dupa capitala, e nevoie de mai mult. Cat priveste Revolutia, cineva mai destept decat mine, imi spunea ca in 300 de ani de istorie a orasului, a existat un singur eveniment major: Revolutia din 89. Atunci asta ar trebui sa „vindem” turistilor si mai ales strainilor.

  6. asta si film bun…???? clipul e jalnic. amatorism pur, chiar daca omu stie sa tina camera in mana. scenariul e varza. oamenii is la pahar, in parc, si la bar.dar din primarie nimeni nu a verificat ce face omul acesta????
    nu tu teatre, locuri de agreement, nici scoli sau investitii. si fatuca, care se vrea probabil firul rosu al filmului, circula parca si pe trotuar. daca cumva politia o amendeaza, sa-i plateasca realizatorul, ca doar a castigat extrem de bine. I-auzi – chirie pe echipamente!!!!!!!!! bine ca nu a pus pe factura si cantitatea de apa cu care s-a spalat pe maini dupa ce a venit de pe teren. sau hair styling??? n-a gasit decat netunsi, si trebuiau dusi la frizarie.????

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.