Fostul lider chinez Bo Xilai a fost condamnat la închisoare pe viaţă

Fostul lider chinez Bo Xilai a fost condamnat la închisoare pe viaţă

0
DISTRIBUIȚI

File photo of China's former Chongqing Municipality Communist Party Secretary Bo looking on during a meeting at China's parliament in Beijing

Bo Xilai, fostul lider chinez aflat la originea celui mai amplu scandal politico-criminal cunoscut de regim de la sfârşitul revoluţiei culturale, a fost condamnat astăzi la închisoare pe viaţă. „Curtea pronunţă o pedeapsă de închisoare pe viaţă cu privare permanentă de drepturi politice”, afirmă textul hotărârii, dat publicităţii pe Sina Weibo, un echivalent chinez al Twitter, de către tribunalul din Jinan, capitala provinciei Shandong (est), unde a avut loc procesul său, luna trecută, scrie Mediafax. Bo Xilai a fost condamnat pentru corupţie, deturnare de fonduri şi abuz de putere, în special în cazul asasinării de către soţia sa, Gu Kailai, a unui om de afaceri britanic, Neil Heywood.

Curtea „îl condamnă pe Bo la 15 ani de închisoare pentru deturnare de fonduri şi la şapte ani pentru abuz de putere”, detaliază în continuare sentinţa, adăugând că „toate bunurile sale vor fi confiscate”. Acest verdic – deosebit de sever – îşi pune amprenta definitiv pe cariera oficialului politic cu rangul cel mai înalt (el a fost, până anul trecut, membru al Biroului politic al Partidului Comunist Chinez) adus în faţa justiţiei de la condamnarea, în 1998, a fostului primar al Beijingului, Chen Xitong, şi cea a primarului oraşului Shanghai, Chen Liangyu, în 2008, ambii pentru corupţie.

În cadrul procesului său din august, el a fost acuzat că a primit mită 2,6 milioane de euro şi a deturnat fonduri publice în valoare de peste 600.000 de euro, în special pentru achiziţionarea, în 2001, a unei vile la Cannes, pe coasta de Azur franceză, administrată de Neil Heywood şi de un om de afaceri francez, Patrick Devillers.

Ambiţios şi charismatic, perceput o vreme drept un rival al actualului preşedinte Xi Jinping, acest fost ministru al Comerţului a preluat în 2007 conducerea imensei metropole Chongqing (sud-vest), din care a reuşit să facă un pol economic major. El s-a individualizat orchestrând aici o campanie de reabilitare a valorilor maoiste cele mai „retro”, în paralel cu o reprimare violentă sub pretextul luptei împotriva „mafiei”, care s-a soldat cu aproape 5.000 de arestări, dintre care mulţi antreprenori privaţi.

Decăderea sa, anul trecut, o adevărată lovitură de teatru, a fost provocată de plecarea omului său de încredere, şeful poliţiei din Chongqing, Wang Lijun.


Certat cu şeful său, acest „superpoliţist” a cerut în zadar azil politic la consulatul american din Chengdu, capitala Sichuan. El a dezvăluit, între altele, că omul de afaceri britanic a fost asasinat de propria soţie a lui Bo Xilai, Gu Kailai. Această avocată strălucită, care ar fi acţionat din motive financiare şi pentru a-şi „proteja” fiul, a fost condamnată anul trecut la închisoare pe viaţă.

Foto: rfi.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.