La concert, musai cu bilet de intrare

La concert, musai cu bilet de intrare

4
DISTRIBUIȚI

zoltanvarga 22

Cu riscul de a fi plictisitor – ş-asta pentru că au curs tone de cerneală (sau jdemii de postări) pe această temă- şi de a mă pune rău cu o grămadă de organizatori de evenimente pe plan local, reiau spinosul subiect al concertelor gratuite. E neesenţial dacă spectacolul cu pricina este inclus în campania electorală a vreunui partid, pentru promovarea unei mărci de telefonie sau dacă are ca scop salvarea Roşiei Montane sau legalizarea eutanasierii câinilor. Şi nici dacă concertul X se desfăşoară într-un pub. Spectatorul trebuie să plătească pentru orice reprezentaţie artistică. Cum se întâmplă la teatru, filarmonică sau alte stabilimente de asemenea gen. Unde are loc un act artistic. Prin concertele astea gratuite, se ucide artistul. Iresponsabilitatea aceasta a oamenilor care nu înţeleg că muzica unui artist trebuie plătită se răsfrânge asupra multor domenii conexe. Trecut-au vremurile în care muzicienii puteau trăi din vânzarea de discuri.

Unii dintre ei câştigă ce-i drept din difuzările la radio şi TV, dar marea majoritate a acestora depind complet de biletul de intrare.


Prin concertele astea gratuite organizatorii fac un deserviciu imens tuturor artiştilor aflaţi la început de drum. Sau care nu sunt mainstream. Publicul trebuie să fie obişnuit ca la orice concert să existe bilet de intrare. Poate fi şi simbolic, chiar un trei lei – de exemplu –  dar e musai să existe pentru că altfel cetăţeanul se obişnuieşte prost. Dacă tot descarcă de pe net muzica favoriţilor şi are ocazia să asiste la sindrofii gratuite, ce rost mai are să plătească bilet, nu?  Desigur, şi afară există concerte gratuite. Doar că acolo aceste evenimente sunt „excepţia“ de la regulă. Aprecierea pentru un artist nu constă nici în like-uri de pe Facebook şi nici în clasicul „lasă că se descurcă el cumva“. Muzicianul creează un produs, care e musai să aibă un preţ. Graţie mai multor factori, sarabanda acestor concerte gratuite va mai continua mult şi bine într-o ţară în care multe-s pe dos. Sunt sigur că va mai curge destulă bere pe Bega (vorba celor de la Implant pentru Refuz) până când cetăţeanul ăsta căruia I se spune că are drepturi europene va avea conştiinţa civică de a plăti pentru un concert. De muzică „uşoară“, cum ar numi-o unii.

 

 

 

4 COMENTARII

  1. Eu am platit un abonament intreg la „Plai”. Din cauza unei probleme medicale si a vremii (cele doua s-au corelat) am stat acasa aseara. Nu-mi pare rau. Am dat girul unei echipe care a facut ceva decent. Vineri muzica a fost pentru adolescenti. Sper ca aseara a iesit mai bine. Muzeul Satului a fost amenajat frumos in aceste zile. Minusuri ar fi berea (foarte proasta) si sectorul „mancare” (prea restrans). In rest, totul a decurs bine. Sper ca astazi sa nu mai ploua…

  2. sunt multe concerte gratis si afara, dar in marea majoritate sustinute de incepatori, amatori si fara pretentii. artistii care se respecta sunt primii care ar trebui sa impuna sa fie respectati de catre propriul public si de organizatori. foarte de acord si cu AdiTM

  3. Stimate autor, esti penibil. In toata lumea asta sunt concerte, evenimente culturale asa zis gratuite. Fraze de genul „Publicul trebuie să fie obişnuit ca la orice concert să existe bilet de intrare” incep sa semene cu cele de pe vremea comunismului. In capitalism fiecare isi organizeaza ograda cum vrea. Concert gratuit si castig din consum, concert pe bani si consum mai mic etc. Intreaga actiune trebuie sa se bazeze pe o organizare profesionista, ceea ce la noi lipseste in majoritatea cazurilor. Anul trecut in aceasi locatie s-a organizat prost festivalul Tim Rock care a fost o deziluzie. Nepromovat, nestiut. Anul acesta Plai a fost un succes. Deci hai sa lasam sloganele comuniste, sa ne gandim ca un roman castiga 200 de euro iar un alt cetatean UE minin 500-600 euro. Este normal ca trebuie sa platesti pentru cultura dar trebuie sa tii cont si de puterea de cumparare asa ca numai cinste celor care organizeaza concerte gratuite (saufoarte ieftine) si suporta ei si firmele lor (sau comunitatile locale) costurile. Ultima observatie : cum adica „cetateanul se obisnuieste prost” domnule autor? Mi-ar fi o teribila rusine sa fac asemenea afirmatii, chiar as indrazni sa-ti cer demisia! nesimtitule!

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.