Liceele cu scandal din Timișoara, în mijlocul unui haos birocratic. Soluția incredibilă...

Liceele cu scandal din Timișoara, în mijlocul unui haos birocratic. Soluția incredibilă prin care primăria vrea să plătească datoriile Liceului de Arte

0
DISTRIBUIȚI

poză(4)

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, îi ameninţa, sâmbătă, pe profesorii de la Colegiul Tehnic de Vest că îi va obliga să plătească trei milioane de lei pe an sau va fi nevoit să majoreze cu 5 % taxele şi impozitele timişorenilor ca să acopere pagubele care vor urma dacă nu se mută în locaţia de pe B-dul Liviu Rebreanu. Edilul şef a mai adăugat că cele trei milioane de lei reprezintă plata chiriei şi a utilităţilor Liceului de Arte Plastice, însă, astăzi, directoarea instituţiei ne-a declarat că municipalitatea nu plăteşte aceste cheltuieli de doi ani, ci doar o chirie de un leu pe lună. Veronica Adorian ne-a explicat că aleşii locali nu au anulat o hotărâre din anul 2011, prin care fostul primar Ciuhandu a decis să nu mai plătească plata utilităţilor până când conducerea instituţiei nu va fi de acord să se mute în locaţia de pe B-dul Liviu Rebreanu şi trebuie să se descurce pe cont propriu. Astfel, taxele şi impozitele nu pot creşte cu 5 %, în condiţiile în care Primăria Timişoara nu plăteşte cheltuielile Liceului de Arte Plastice.

„În acest moment, nu se plăteşte o chirie de 30.000 de euro pe an Fundaţiei Caritatea pentru clădirea în care se află Liceul de Arte Plastice, ci din 2011 se plăteşte un leu pe lună pentru că vechiul contract nu mai este în vigoare. Totuşi, noi ne aflăm într-o situaţie delicată pentru că primăria nu plăteşte utilităţile, ne descurcăm foarte greu”, ne-a spus, astăzi, la deschiderea noului an şcolar, Veronica Adorian. Potrivit directoarei instituţiei, cu banii pe care i-au strâns după ce au organizat diferite activităţi cu scop caritabil, Liceul de Arte Plastice a reuşit să achite cheltuielile cu utilităţile până la sfârşitul anului 2012, dar în acest an s-au făcut doar plăţi parţiale. „Ne descurcăm cu foarte multă greutate pentru că suntem restanţieri, am înregistrat datorii şi nu le vom putea plăti. Primăria Timişoara ne-a ajutat prin această Hotărâre de Consiliu Local prin care s-a dispus mutarea şcolilor, dar nu s-a anulat vechea hotărâre a fostului primar Ciuhandu, prin care se interzice plata utilităţilor pentru acest spaţiu”.

Ce spun reprezentanţii Primăriei Timişoara

Mihai Costa, şeful Direcţiei Instituţii Şcolare, Medicale, Sportive şi Culturale din cadrul Primăriei Timişoara, ne-a declarat că este adevărat că municipalitatea nu a mai virat niciun leu Liceului de Arte Plastice. Acesta a explicat faptul că „primarul Robu vrea să ceară daune de trei milioane de lei Colegiului Tehnic de Vest pentru că cineva trebuie să le asigure celor de la Arte Plastice plata utilităţilor pentru locaţia în care se află”.


Totuşi, Mihai Costa nu a pomenit nimic de anularea vechii hotărâri de Consiliu Local prin care s-ar putea face plata acestor cheltuieli, mai ales că Primăria Timişoara va fi nevoită să plătească utilităţile Liceului de Arte Plastice, dacă se va muta în locul Colegiului Tehnic de Vest.

Mihai Costa atrage atenţia că, în acest moment, din punct de vedere juridic, este o întreagă harababură. În acte, Liceul de Arte Plastice figurează ca funcţionând în clădirea Colegiului Tehnic de Vest, iar Colegiul în locaţia de pe B-dul Liviu Rebreanu, pentru că hotărârea de Consiliu Local din luna iulie a acestui an nu a fost anulată.

În același timp, edilul-șef a precizat că între primărie și fundația Caritatea nu există vreun contract încheiat. Actele au fost semnate de conducerea liceului, atât pentru suma de 30.000 de euro, cât și pentru cea de 1 leu. Robu a mai precizat că Fundația Caritatea a dat în judecată municipalitatea care, la rândul său, o va acționa în instanță pe directoarea liceului, așa cum a anunțat viceprimarul Traian Stoia în nenumărate rânduri. Primarul mai spune că, dacă i se oferă suma de 1 leu, nu mai are nicio garanție că reprezentanții Caritatea nu îl vor da apoi în judecată pentru a cere chirie la valoarea pieței.

Vă reamintim că în anul 2011, Consiliul Local Timişoara a decis mutarea Liceului de Arte Plastice din clădirea retrocedată de pe strada Mihai Eminescu într-o locaţie de pe B-dul Liviu Rebreanu. Şi asta după ce Primăria a aflat că trebuie să plătească o chirie de 30.000 de euro pentru perioada 1 ianuarie 2010 – 30 aprilie 2011. Conducerea liceului s-a opus şi Fundaţia Caritatea, care deţine clădirea în care se află Liceul de Arte Plastice, a fost de acord ca instituţia să rămână în acea locaţie în schimbul unei chirii de un leu pe lună. Totuşi, primarul Ciuhandu a decis să nu mai plătească utilităţile Liceului de Arte Plastice dacă reprezentanţii şcolii doresc să rămână în continuare în clădirea din centrul oraşului. Hotărârea de Consiliu Local votată în timpul administraţiei Ciuhandu nu a fost anulată nici acum, astfel că reprezentanţii Liceul de Arte Plastice trebuie să plătească din fondurile proprii curentul, apa, încălzirea şi gunoiul. Totuşi, primarul Robu afirma nervos, sâmbătă, că profesorii de la Colegiul Tehnic de Vest cauzează primăriei „o pagubă de trei milioane de lei pe an. Asta înseamnă că 100.000 de familii ar trebui să plătească fiecare 30 de lei pe an şi tot n-o să putem recupa paguba”.

Edilul şef Nicolae Robu a comentat astăzi vizavi de situaţia elevilor de la Colegiul Tehnic de Vest. Deşi la debutul scandalului privind mutatea primarul spunea că va cere sprijinul jandarmilor şi al poliţiei pentru a-i evacua pe profesori,  acum Robu a decis să ia calea legii.  Mai exact, acesta a anunţat că deşi  cei de la Tehnic au rămas în vechea clădire, lucrurile nu vor rămâne aşa. Primarul va depune plângere penală pe numele profesorilor care s-au împotrivit mutării. „Ei au acelaşi personal ca şi când aveau 1.200 de elevi. La sfârşitul lunii septembrie îşi vor epuiza fondul de salarii alocat de minister. Au cheltuieli materiale anuale în valoare de 930.000 de lei şi doar 200.000 de lei sunt acoperiţi de la Bucureşti. Restul îi pune Consiliul Local, vor ca eu să fac o solicitare de suplimentare, dar nu o să le mai dăm bani dacă refuză mutarea. La Colegiul Tehnic de Vest doar 12 clase sunt ocupate, din 26, şi nu e normal aşa ceva. Acolo s-ar mai putea amenaja spaţii până la 30 de clase”, a explicat Robu. Totodată primarul s-a plâns că este surprins în mod neplăcut de atitudinea profesorilor care l-au minţit în repetate rânduri cu privire la numărul de elevi care fac naveta, dar şi cu privire la alte cheltuieli. Indiferent de durata litigiului, Robu spune că nu îşi va schimba decizia şi că cei de la Vest se vor muta. (Loredana Codruț)

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.