Noul director al Institutului Cultural Francez la Timișoara: “Francezii nu cunosc bine...

Noul director al Institutului Cultural Francez la Timișoara: “Francezii nu cunosc bine România, problema romilor este adesea asociată cu România”

0
DISTRIBUIȚI

CENTRUL CULTURAL FRANCEZ TIMISOARA

Deschiderea unui nou sezon cultural şi lingvistic francez la Timişoara a fost și ocazia ca noul director al Institutului Francez, Daniel Malbert, să facă o succintă prezentare a principalelor proiecte, care îşi propun, în primul rând, o revigorare a relaţiilor româno-franceze în plan cultural, dar şi cu partenerii din sistemul educaţional. „Sezonul cultural 2013-2014, care se va derula sub genericul «Tendinţe», va fi un eveniment de mare amploare în întreaga ţară şi va începe la Timişoara. Este pentru prima dată când un sezon cultural francez în România are un titlu şi îşi propune să consolideze legăturile dintre cele două ţări, iar Timişoara se doreşte a fi în acest proiect un punct de reper”, a ţinut să sublinieze Daniel Malbert.

Cine este Daniel Malbert

Noul director a urmat studii de literatură modernă şi germană la Sorbona şi s-a specializat în comparaţia interculturală în predarea limbilor străine. A fost director adjunct al Institutului Francez din Heidelberg şi lector la universitatea din acelaşi oraş, director al Institutului Francez din Köln, a lucrat în Ministerul Culturii din Franţa şi a monitorizat proiectele Comisiei Europene şi UNESCO. În calitate de director al institutului timişorean, a mărturisit că este interesat de activitatea teatrală din Timişoara şi Arad, de arte plastice şi design şi nu în ultimul rând de cinema.


„O artă care joacă un rol foarte important în cunoaşterea culturilor noastre. Mulţi români cunosc Franţa prin intermediul cinematografului şi, în egală măsură, francezii află lucruri noi despre România graţie producţiilor cinematografice româneşti, foarte apreciate în ţara mea. Dorim să lucrăm la imaginea României în Franţa prin intermediul tinerilor artişti creatori”, a precizat Malbert. Nu întâmplător, primul mare proiect al institutului din această toamnă va fi festivalul de film francez dedicat anul acesta unor tineri realizatori, programat în luna noiembrie, care va avea o amploare mult mai mare faţă de anii precedenţi şi se va desfăşura concomitent în mai multe oraşe importante din România. Candidatura Timişoarei pentru titlul de capitală culturală europeană va determina, de asemenea, alegerea proiectelor pentru anii următori, pentru moment fiind invocate relaţiile foarte bune cu oraşul Lille, care este un exemplu de frumoasă reuşită după obţinerea acestui titlu.

Țările Europei nu se cunosc între ele

Daniel Malbert a apreciat recentele declaraţii ale ministrului francez de interne, Manuel Valls, care îşi exprima rezervele cu privire la aderarea României la spaţiul Schengen din cauza problemelor create de minoritatea ţiganilor, ca fiind o consecinţă a insuficientei cunoaşteri a problemelor din diferite ţări ale Europei. „Mă tem că ţările din Europa se cunosc destul de prost. Francezii nu cunosc bine România, problema rromilor este adesea asociată cu România. Există tensiuni politice importante şi în Franţa există dezbateri de peste 20 de ani cu privire la imigranţi. Acesta este un exemplu de exploatare politică a liberei circulaţii în Europa. Uniunea Europeană e creată pentru a permite libera circulaţie, nu numai a mărfurilor şi a capitalului, ci şi a oamenilor, a artiştilor şi intelectualilor. Ministrul de externe a dat declaraţii liniştitoare şi, probabil, procesul de aderare la Convenţia Schengen îşi va urma cursul”.

Au fost reorganizate şi cursurile de limbă franceză, pe măsura solicitărilor cursanţilor. Va fi acordată o atenţie sporită copiilor preşcolari şi adolescenţilor prin aplicarea unui nou curs, bazat pe activităţi şi exerciţii de comunicare în limba franceză. La rândul ei, mediateca pune la dispoziţia cititorilor un nou suport de lecturi şi informare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.