OncoHelp readuce speranța în sufletul femeilor care au pierdut-o: 5.000 de mamografii...

OncoHelp readuce speranța în sufletul femeilor care au pierdut-o: 5.000 de mamografii gratuite pentru pacientele cu venituri mici (P)

0
DISTRIBUIȚI
oncohelp02_resize
FOTO: ADRIAN PÎCLIȘAN

„Dar din dar” pare a fi motto-ul nescris și nespus al Campaniei „Help25”, realizată de voluntari pentru Asociația OncoHelp, ce-și propune să le readucă speranța femeilor care au pierdut-o și să le determine să creadă din nou în ziua de mâine. Sunt femei care, din cauza sărăciei, nu au acum nicio șansă în fața unei boli devastatoare – cancerul la sân. Pentru ele, este un război pierdut fără să înceapă. Tocmai de aceea, Asociaţia OncoHelp, un centru în care se tratează femei bolnave de cancer din tot vestul ţării, și voluntarii „Help25” și-au propus să schimbe acest lucru. Ei vor pune bazele primului Program de depistare precoce a cancerului de sân din România, care va fi implementat în cinci judeţe din regiunea noastră. Pentru asta, voluntarii care s-au implicat în Campania „Help25” au nevoie de sprijinul financiar al oamenilor cu inimă mare. Peste 200.000 de euro sunt necesari pentru achiziţionarea unui mamograf digital performant, precum şi pentru infrastructura tehnică specifică bazelor de date ce permit diagnosticarea corectă.

„Dorim să le oferim tuturor femeilor din comunitate accesul la sănătate şi, de aceea, vom oferi, timp de 25 de luni, 5.000 de mamografii gratuite femeilor din vestul ţării care au venituri mici sau nu au niciun venit”, a anunţat, astăzi, Mihaela Ciotea, unul dintre coordonatorii Campaniei „Help25”.


O altă componentă a inițiativei este apelarea la generozitatea femeilor care își pot permite să plătească o mamografie. Achitând suma de 25 de euro, ele vor întinde o mână colegelor lor de suferință, pentru că vor acoperi de fapt prețul a două examene.

Campania „Help25” durează 25 de luni şi cuprinde două etape. În perioada 1 octombrie – 30 noiembrie 2013 se vor strânge fondurile necesare achiziţionării mamografului, iar în perioada 2014 – 2016 va fi implementat Programul de prevenţie şi depistare precoce al cancerului de sân în vestul ţării. Datele colectate în cadrul acestui program vor fi utilizate pentru realizarea statisticilor cu privire la incidenţa cancerului de sân în vestul ţării. „Vrem ca boala să fie percepută ca o banalitate, dar ne trebuie bani pentru a preveni cancerul”, a adăugat Mihai Şuta, coordonator al Campaniei „Help25”.

Lansarea campaniei va avea loc pe 2 octombrie la Arad, unde pe scena Teatrului Clasic „Ioan Slavici”, de la ora 19.00, va fi jucat spectacolul „Viaţa ca un joc uşor”, în care protagonistă va fi o femeie diagnosticată cu cancer la sân. Mai multe informaţii despre modul în care se pot face donaţii vor fi disponibile pe site-ul campaniei, www.help25.org, care va fi lansat în 1 octombrie.

Ce spun statisticile?

Cancerul de sân este cel mai întâlnit cancer la femei şi una dintre cele mai frecvente cauze de mortalitate în rândul persoanelor de gen feminin. În ţările dezvoltate, 60 % dintre paciente sunt diagnosticate în stadiu incipient, deci boala poate fi tratată cu mai mult succes, însă în România cele mai multe femei află că au această boală când este prea târziu.

Asociaţia OncoHelp a fost înfiinţată în urmă cu opt ani, la Timişoara. Prin determinarea celor trei membri fondatori, OncoHelp a reuşit să transforme un mic cabinet medical într-un centru de oncologie universitar. Asociaţia are un ambulator specializat pe oncologie, un centru oncologic şi un departament de imagistică, iar clinica are o capacitate de 160 de locuri pentru tratament.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.