Povestea lui Patrick, percuționistul de 15 ani care cucerește orice scenă pe...

Povestea lui Patrick, percuționistul de 15 ani care cucerește orice scenă pe care urcă. Ce premiu prestigios a adus acasă

0
DISTRIBUIȚI

patrickcojerean (1) [1024x768]

Deşi are numai 15 ani, Patrick Cojerean se poate lăuda cu o serie de performanţe, abilităţile sale în domeniul muzicii fiind recunoscute pe plan internaţional, ultima „ispravă“ de acest gen fiind câştigarea unui prestigios premiu la concursul internaţional de percuţie PAS Greece, desfăşurat în Atena.

Patrick s-a născut în 30 aprilie 1998 la Timişoara şi a studiat tobele încă de la vârsta de şapte ani, fiind remarcat de profesorul Nicolae Untaru de la Şcoala Populară de Artă. „Am acest microb al muzicii încă de mic, din clasa a întâia chiar. Am început cu tobele, am continuat cu percuţia, iar acum prefer vibrafonul“, spune tânărul care actualmente studiază percuţia la Colegiul Naţional de Artă Ion Vidu, alături de profesoara Ioana Nistor. Recent, Patrick a câştigat premiul întâi la categoria sa de vârstă la secţiunea instrumente melodice din cadrul concursului internaţional de percuţie PAS Greece Athena. „PAS este cea mai mare organizaţie dedicată percuţioniştilor şi tobarilor din întreaga lume. Timp de doi ani am participat la concursurile din Italia, iar recent am fost în Grecia.


Este un happening care înseamnă şapte zile în care sunt concursuri, masterclass-uri, concerte şi multe altele. Au fost trei categorii de vârstă, iar la grupa mea am primit locul întâi. A fost un concurs foarte drastic, unde profesorii vroiau ca totul să fie perfect. Baremurile de punctaj au fost mult mai drastice decât cele din Italia“, spune Patrick.

Tânărul crescut pe ritmuri de Pink Floyd, Deep Purple şi Led Zeppelin (după cum spun părinţii săi) provine dintr-o familie în care muzica e doar un hobby. Dar oare ce înseamnă câştigarea unui asemenea concurs pentru un tânăr de 15 ani? „Păi, în primul rând e vorba de experienţă, felul în care îţi stăvileşti emoţiile pe scenă. Ideea e să nu fii stresat. Emoţia te ajută să cânţi mai bine. Principalul motiv pentru care merită să iei parte la asemenea evenimente este faptul că ai ocazia să participi la masterclass-uri, să întâlneşti oameni din alte ţări, să vezi cum gândesc ei. Am câştigat concursuri şi în România, dar evenimentele de la noi din ţară de acest fel sunt altfel structurate“, spune Patrick. Printre trofeele pe care le-a cucerit se numără premiul doi la Days Of Percussion 2012 din Italia, şi locul întâi la Olimpiada Naţională de Muzică la secţia percuţie, desfăşurată la Cluj Napoca în primele zile ale lunii aprilie din acest an.

Alături de aceste distincţii, tânărul a avut ocazia să apară în faţa publicului în diverse formule stilistice, la lansarea DVD-ului Jais după zece ani (la Sala de concerte a Prefecturii) sau alături de aceeaşi formaţie în cadrul unui recital susţinut la River Deck. În plus, în această vară a apărut şi pe scena prestigiosului festival de jazz de la Gărâna, alături de trupa de percuţie Prezent a profesorului Mario Florescu. Muzicianul cântă uneori şi alături de membrii formaţiei 5 O Miles, iar muzica e viaţa lui. „Pentru mine, muzica înseamnă viaţă. În principiu, exersez în fiecare zi. Nu ştiu ce voi face pe viitor, momentan vreau să studiez cât mai mult. Poate voi prinde un post fix la o Filarmonică din Germania, dar acolo e foarte greu să ajungi, e concurenţă mare, sunt două sute pe un loc. Mi-ar plăcea să devin un muzician de studio, rămâne de văzut“, spune Patrick, care îl vede pe Saşi Vuşcan (Burning Table), un soi de „mentor“, acesta fiind „răspunzător direct“ pentru pasiunea care i-a adus până acum atâtea premii.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.