Povestea tinerilor care vor să resusciteze sportul universitar

Povestea tinerilor care vor să resusciteze sportul universitar

1
DISTRIBUIȚI

IMG_20130927_135543

Starea sportului universitar este la limita dezastrului: nici la orele obligatorii de educație fizică studenții nu se mai duc. Motivul? Orele de sport propuse de facultăți sunt neatractive.

Primul studiu legat de cât sport mai fac studenții în România a fost realizat de Student Sport, o organizație care și-a propus să reinventeze conceptul de viaţă sănătoasă în facultate așa cum e peste tot în lume și cum era, odinioară, și la noi.

După ce au stat de vorbă cu studenți din toate centrele universitare, concluzia celor de la Student Sport a fost că mai puțin de 37% din studenții noștri se mai duc la  orele din sport. Singurul lucru îmbucurător e că în loc să fie o generație de sedentari obezi, studenții se îngrijesc de corpul lor și și-au asumat recomandarea medicilor ”pentru o viață sănătoasă faceți mișcare 30 de minute în fiecare zi”. Peste 70% din studenții români fac sport de câteva ori pe săptămână în afara campusului universitar. Ei frecventează sălile de fitness sau diverse cluburi sportive.

Studenţii implicaţi

Claudiu este student la ”Universitatea Politehnica” din Timișoara. Face sport de cinci ani ca să se mențină în formă. ”Cred că studenții sunt leneși și văd sportul din facultate mai mult ca pe o obligație. Sunt și profesori care chiar nu se implică. Stau în biroul lor și te lasă să faci sport singur”, spune acesta. Claudiu merge de șase ori pe săptămână la sala de culturism a campionului Florin Teodorescu. Tot aici vine și Ludmila, studentă în anul III la medicină.

”La facultate se face un tip de sport cu anumite exerciții fizice la o anumită oră. Se întâmplă să nu ai buna dispoziție și să nu le faci cum trebuie. Uneori profesorii nu își țin ora pentru că nu au studenți. Prefer să îmi fac un abonament la sală și să merg la ce oră vreau”, mărturiseşte fata.


Antreonorul Florin Teodorescu îi indeamnă pe tineri să facă exerciții fizice și sport cât de mult pot pentru că altfel își pun în pericol sănătatea. ”Eu obișnuiesc să le spun tinerilor, și nu numai, o vorbă: vino și fă sport pentru sănătatea ta”, spune acesta.

1.000 de membri

”Ținând cont de faptul că în afara programului universitar peste 70% dintre respondenți au activități sportive cel putin de două-trei ori pe lună, putem afirma fără să greșim că studenții români sunt interesați de sport. Faptul că dintre cei sub 37% dintre studenții care au participat anul acesta la cursuri de educație fizică și sport, mai mult de jumătate au participat la maxim cinci cursuri indică faptul că universitățile au o mare problemă în a stimula studenții să faca sport în cadrul școlii”, explică Adrian Socaciu, fondatorul Student Sport.

Cei de la Student Sport nu se opresc la concluziile trase pe urma cercetării. Ei spun că au pregătit câteva soluții care ar schimba lucrurile. Deja au început să organizeze turnee de fotbal, baschet și tenis, între universități, în care au reușit să implice peste 1.000 de tineri.

”Credem că se impune realizarea unui parteneriat public privat în ceea ce privește organizarea sportului universitar. Pe de altă parte, se impune evaluarea și finanțarea universităților în funcție de activitățile sportive în paralel cu realizarea unei strategii privind sportul universitar. Această strategie ar trebui să fie primul pas. O altă problemă ar fi ca fondurile alocate să fie cheltuie eficient, nu cum se întâmplă acum, când sunt ceva bani dar, de fapt, nu se face nimic”, explică Socaciu.

O altă propunere cu care vin cei de la Student Sport  este introducerea obligatorie a două ore de educație fizică și sport în programa universităților și notarea acestora.

Un studiu sportiv

Comparând percepția studenților în funcție de centrul universitar din care fac parte, se poate observa o percepție semnificativ mai bună a respondenților din Alba, Suceava și Timiș față de baza materială și profesională a universităților din care fac parte. Cei mai mulțumiți studenți sunt cei din Gorj.

* peste 63% din studenți nu au participat în acest an universitar la niciun curs de educație fizică și sport organizat în universitate

* dintre cei care au participat, peste 56% au participat la mai puțin de 5 (cinci) ore de curs, peste 20% participând la cel mult 3 ore de curs

* principala motivație oferită de respondenți pentru neparticipare a fost „lipsa informării” (59.7%)

* majoritatea studenților (peste 75%) nu cunosc organizații care se ocupă de promovarea sportului către studenți, dar consideră că activitățile sportive în universități ar trebui organizate și promovate.

1 COMENTARIU

  1. Foarte bine că începe să se mişte ceva în legătură cu sportul universitar românesc, care sunt de acord că e într-o stare jalnică.
    Sunt curioasă cum a fost aplicat acest sondaj care spune că doar 37% dintre studenţi mai participă la orele de educaţie fizică.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.