Primul român care a pornit în lume în scaun cu rotile a...

Primul român care a pornit în lume în scaun cu rotile a ajuns la Capul Nord. De ce și-a schimbat traseul inițial

0
DISTRIBUIȚI

Turneu_govasigo_2006_muntii_alpi_75dbb9a8bb

Vasile Stoica, primul român care s-a aventurat prin lume într-un scaun cu rotile acţionat manual, a ajuns la sfârşitul săptămânii trecute în cel mai nordic punct al Europei Continentale. Bărbatul în vârstă de 43 de ani a plecat în 28 iulie în expediţie şi după 40 de zile în care a străbătut 5.950 de kilometri prin Ungaria, Slovacia, Polonia, Belarus, Lituania, Finlanda şi Norvegia a ajuns la Capul Nord.

Lugojeanul a parcurs doar o mică parte cu autocarul, în nordul Norvegiei, pentru că a trebuit să treacă prin trei tunele lungi şi înguste, iar traversarea în scaunul cu rotile ar fi fost foarte riscantă. Vasile şi-a propus ca imediat ce va ajunge în cel mai nordic punct din Europa să facă şi un mic tur al continentului, dar din motive financiare, bărbatul îşi va modifica traseul de întoarcere în România, astfel că nu va mai trece prin Anglia, Belgia şi Olanda.


„Din păcate, va trebui să scurtez din traseul pe care mi l-am propus din lipsa fondurilor necesare. Am avut promisiuni de la anumite persoane de aici din Suedia că mă vor ajuta în acest sens, dar nu au respectat promisiunile. Săptămâna care urmează voi trece în Danemarca, iar apoi urmează Germania, Austria, Ungaria şi România”, a anunţat Vasile Stoica pe pagina lui de Facebook.

Cei care doresc să-l ajute pe lugojean o pot face depunând bani în conturile Cont euro: RO 67 BTRL 036 04201619232XX, Cont Lei: RO 21 BTRL 036 01201619232XX, COD SWIFT: BTRLRO22TMA, deschise la Banca Transilvania, sucursala Timişoara, agenţia Lugoj pe numele Stoica Vasile.

Cine este Vasile Stoica

Vasile Stoica s-a născut cu parapareză spastică accentuată. Bărbatul a fost operat de 30 de ori la picioare însă fără succes şi a rămas să-şi petreacă toată viaţa în scaun cu rotile. Lugojeanul a realizat prima expediţie în scaunul cu rotile în primăvara anului 1993, când a parcurs distanţa Lugoj – Siofok (Ungaria) în patru zile. A luat decizia de a practica acest sport după o vizită făcută în Franţa, unde a întâlnit alte persoane în scaun cu rotile care au plecat în expediţii. A urmat „maratonul curajului” până în Franţa în august 1993, care a însemnat 3.400 de kilometri parcurşi în fotoliu rulant într-o perioadă de 40 de zile. De asemenea, bărbatul a realizat un tur al Europei, dar şi un tur al lumii. În urmă cu 12 ani, Vasile a intrat în Cartea Recordurilor pentru doborârea recordului de 124 de kilometri, cea mai lungă distanţă efectuată cu fotoliul rulant pe o pistă de stadion timp de 24 de ore.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.