Români din Montreal au protestat în faţa Consulatului României împotriva exploatării de...

Români din Montreal au protestat în faţa Consulatului României împotriva exploatării de la Roșia Montană

0
DISTRIBUIȚI

rosia-montana

Mai multi români din Montreal au protestat ieri în faţa clădirii în care se află Consulatul României la Montreal, “împotriva folosirii cianurilor în exploatările de la Roşia Montană”, semnalează ziarul ZigZag Român-Canadian, citat de Agerpres. ”Arborând cu mândrie steagul tricolor, manifestanţii au cântat ‘Desteaptă-te române’, au scandat mesaje inclusiv în franceză – ‘Gabriel, chéri, pas de cyanure ici’ (ironia la adresa firmei canadiene Gabriel Resources fiind mai mult decât evidentă)”, scrie ziarul menţionat.

Acesta citează, de asemenea, mesaje inscripţionate pe pancarte: ‘De departe, uniţi pentru România’, ‘Apusenii liberi’, ‘Minerit DA, Otrava NU!’, ‘Save Roşia Montana! Beauty, Love, Life, Family, History, Struggle, Corruption, Nature, Patrimony, Legends, Hope, Activism, New Beginings’, ‘We don’t breathe money, nor drink gold’.  ”Am participat la mitingul de protest de la Montreal pentru că nu vreau ca oamenii din ţara mea să păţească ce au păţit cei din preajma exploatărilor miniere unde s-a folosit cianura – în Ghana, Statele Unite, Africa de Sud şi pe unde a mai fost.


Cianura evaporată din lacuri şi respirată sau intrată în pânzele freatice şi băută aduce bube, cancer şi moarte”, a declarat o participantă, Cristina Haiducu, pentru ziarul ZigZag Român-Canadian.

Un nou protest va avea loc tot în faţa Consulatului României la Montreal sâmbăta viitoare, 14 septembrie, “iniţiatorii fiind convinşi că va fi considerabil mai mare numărul celor ce manifestă, în fond, pentru viaţa românilor, în special a celor din Munţii Apuseni”, adaugă sursa citată.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.