Sărbătoare aromată la vecini: cum se dansează și se cântă la Balul...

Sărbătoare aromată la vecini: cum se dansează și se cântă la Balul Culesului Strugurilor de la Vârșeț

0
DISTRIBUIȚI

KONSULAT SRB - cp Festival Varset_1

Cea de-a 56-a ediţie a Balului Culesului Strugurilor, una din cele mai mari şi îndrăgite manifestări din regiune, la care numărul vizitatorilor din România este tot mai mare în fiecare an, se va desfășura la la Vârşeţ, începând de joi după-amiază. Acesta este şi motivul pentru care viceprimarul Vârşeţului, Zoran Tomici, s-a aflat ieri la Timişoara pentru a promova această sărbătoare împreună cu Lazar Manoilovici, consulul general al Republicii Serbia la Timişoara. Timişorenii şi toţi bănăţenii au fost invitaţi în „oraşul vinului, al vântului şi al dragostei”, la un vin excepţional, hrană bună şi un foarte bogat program turistic şi de divertisment.

Tradiția culesului

Podgoriile de pe dealurile Vârşeţului, printre cele mai mari din Serbia, sunt cunoscute de secole, viticultura fiind una din ocupaţiile de bază ale locuitorilor. Sărbătorile organizate în cinstea culesului şi a vinului au şi ele o lungă tradiţie, prima sărbătoare a vinului fiind atestată documentar în 1856, atunci fiind plantate cu viţă-de-vie 10.000 de hectare.


Cultura viilor este însă practicată din secolul al XIII-lea, când, sub dealurile aşezării trăiau aproximativ 500 de persoane. Numărul locuitorilor a crescut în timpul stăpânirii otomane. Pe deal a fost zidită cetatea, cu rol de apărare, iar germanii stabiliţi aici în timpul stăpânirii habsburgice au acordat, la rândul lor, o atenţie deosebită viticulturii, localitatera lăudându-se cu nu mai puţin de 286 de soiuri de vin.

Muzică și concurs de miss

Sărbătoarea vinului va începe joi, la ora 17.00, chiar pe dealurile Vârşeţului, unde se vor prăji primii cârnaţi, iar vizitatorii se vor putea delecta, gratuit, cu soiurile de struguri locale şi cu cele mai alese sortimente de vin, după care, pe scena din centrul oraşului, vor avea loc mai multe concerte. În programul zilei de vineri a fost inclus şi un concert susţinut de „Pasărea Colibri”, urmat de grupul Flash Mob şi formaţia The Fraile, iar la ora 20,15 va avea loc deschiderea festivă a balului, moment în care primarul va înmâna cheile oraşului organizatorilor. Expoziţia de struguri, fructe şi vin va reuni cei mai mari producători de vinuri din regiune, cele mai alese soiuri urmând a fi premiate, şi va fi aleasă Miss culesul strugurilor 2013.

Programul din dimineaţa zilei de sâmbătă va fi dedicat copiilor, în continuare sunt programate mai multe concerte, iar seara va fi rezervată Cavalerilor Vinului şi unor concerte susţinute de trupe îndrăgite. În ultima zi a balului se va desfăşura tradiţionalul carnaval, la care, în acest an, s-au anunţat aproape 500 de participanţi din ţară şi străinătate, şi unul din cele mai atractive momente, aruncarea unor mici paraşute cu struguri, fiecare conţinând câte un premiu de care se vor bucura cei care vor avea norocul de a prinde paraşutele. Balul se va închide la 18.30, când cheile oraşului vor fi predate din nou primarului.

Vizitatorii vor mai putea admira numeroase expoziţii, vor avea parte de concursuri sportive – ceremonia de deschidere a cupei mondiale şi pre-campionatul european de parapantism, precum şi campionatul naţional de aterizare precisă la ţintă cu parapanta – de o bogată ofertă turistică – vizitarea oraşului, a cetăţii şi a dealurilor din împrejurimi şi drumul vinului, iar restaurantele îi aşteaptă pe toţi iubitorii de vin şi de struguri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.