SCANDAL Profesorii de la Colegiul Tehnic nu vor să se mute din...

SCANDAL Profesorii de la Colegiul Tehnic nu vor să se mute din clădirea în care instituţia funcţionează de 60 de ani UPDATE Amenințarea furioasă a primarului Robu

3
DISTRIBUIȚI
protest elevi arte
După ce protestatarii de la Arte se vor muta în locul lor, cei de la Colegiul Tehnic amenință cu acțiuni similare

Liceul de Arte Plastice se va muta în clădirea în care funcţionează Colegiul Tehnic de Vest de pe B-dul Regele Carol I doar teoretic. Şi asta pentru că cei 30 de profesori din cadrul singurului liceu de construcţii din judeţ nu vor să plece din clădirea în care îşi desfăşoară activitatea instituţia. Potrivit unei hotărâri votate de Consiliul Local Timişoara la sfârşitul lunii iulie, elevii de la Colegiul Tehnic de Vest ar trebui mutaţi până la data de 14 septembrie la Şcoala Generală Nr. 9 de pe B-dul Liviu Rebreanu. Tot aceeaşi hotărâre prevede ca Liceul de Arte Plastice să fie mutat din centrul oraşului în clădirea Colegiului Tehnic de Vest. Astfel, Primăria Timişoara nu ar mai plăti chiria fabuloasă de 30.000 de euro lunar pentru construcţia în care se află în acest moment Liceul de Arte Plastice, clădire care este retrocedată Fundaţiei Caritatea.

Profesorii de la Colegiul Tehnic de Vest sunt decişi, însă, să se folosească de toate pârghiile legale astfel încât să nu fie daţi afară din clădire. Cadrelor didactice le este frică de faptul că o dată cu mutarea colegiului vor pierde o mare parte din elevi şi astfel vor rămâne fără loc de muncă. „90 % dintre elevii înscrişi la noi sunt navetişti, care de abia trăiesc de pe o zi pe alta. Unii copii se trezesc şi la 5 dimineaţa ca să prindă trenul sau autobuzul şi să ajungă la şcoală, iar acum Primăria vrea să-i pună să facă şi alte drumuri. Am fost contactaţi de părinţi care şi-au arătat intenţia de a retrage dosarele de înscriere, cred că va creşte abandonul şcolar. Profesorii au auzit că se doreşte desfiinţarea noastră şi sunt speriaţi”, ne-a mărturisit, astăzi, Cosmin Hogea, directorul Colegiului Tehnic de Vest.

Conducerea liceului a primit pe 14 august un document de la Primărie în care era informată că elevii trebuie mutaţi în noua locaţie în cel mult 30 de zile. Însă, reprezentanţii sindicatului profesorilor au depus contestaţie, iar în cazul în care nu se va ţine cont de părerea lor, dascălii au de gând să atace Hotărârea de Consiliu Local în instanţă. Daniela Păiuşan, profesor în cadrul Colegiului Tehnic de Vest, este de părere că Primăria Timişoara vrea să-i mute în clădirea de pe Liviu Rebreanu doar ca să satisfacă un „moft” al conducerii Liceului de Arte Plastice. „Elevii vor trebui să se deplaseze la cursuri în două locaţii: cele teoretice le vor face în clădirea de pe B-dul Liviu Rebreanu, iar practica în atelierele de pe strada Pop de Băseşti, plus că internatul şi cantina se află lângă clădirea în care funcţionează Colegiul Tehnic de Vest. Noi suntem în această locaţie încă de la înfiinţare, din anul 1946. Nu înţeleg de ce vor să ne mute? Este o bătaie de joc”,a atras atenţia Daniela Păiuşan.

Profesorii de la Colegiul Tehnic de Vest sunt de părere că sunt discriminaţi, şi asta pentru că în anul 2011, Consiliul Local Timişoara a votat o altă hotărâre prin care Liceul de Arte Plastice era obligat să se mute la Şcoala Generală Nr.


9 de pe B-dul Liviu Rebreanu. Primăria a investit aproape 200.000 de euro ca să pregătească locaţia pentru viitorii artişti, însă conducerea instituţiei s-a opus cu vehemenţă, iar hotărârea nu a mai fost pusă în practică nici astăzi. Astfel că în urmă cu o lună, Consiliul Local a decis să oblige Colegiul Tehnic de Vest să se mute în locaţia respectivă. Mai mult, cadrele didactice se plâng că nici ele, nici profesorii nu au fost întrebaţi dacă sunt de acord cu această mutare. În acest moment, la Colegiul Tehnic de Vest învaţă 470 de copii.

Ce spune inspectorul şcolar general Cornel Petroman

 În urmă cu două săptămâni, inspectorul şcolar general Cornel Petroman declara că „elevii nu sunt saci de cartofi să-i mutăm cum dorim noi”, cu referire la declaraţia viceprimarului Stoia care şi-ar fi dorit ca mai multe licee tehnice să fie comasate astfel încât în Timişoara să se facă doar cursuri de dimineaţă. Cornel Petroman mai declara că profesorii şi părinţii ar trebui consultaţi înainte să se facă astfel de mutări. Contactat, astăzi, de PRESSALERT.ro, inspectorul şcolar Cornel Petroman şi-a schimbat brusc punctul de vedere şi i-a ameninţat pe dascălii de la Colegiul Tehnic de Vest că în cazul în care vor produce dezordine în învăţământul timişorean, vor suporta consecinţele. „Hotărârea de Consiliu Local prin care s-a decis mutarea Colegiului Tehnic de Vest a fost aprobată de Consiliul Local Timişoara, care comandă unde stă fiecare liceu pentru că toate şcolile sunt administrate de Primărie. Nu ai ce să discuţi. În cazul în care profesorii de la Colegiul Tehnic de Vest vor produce dezordine, vor răspunde atât în faţa Inspectoratului Şcolar Timiş, cât şi în faţa Consiliului Local Timişoara”, a precizat Cornel Petroman. Contactat telefonic, viceprimarul Timişoarei, Dan Diaconu, ne-a replicat că nu a aflat că dascălii de la Colegiul Tehnic de Vest nu doresc să se mute în noua locaţie.

UPDATE Nicolae Robu nici nu concepe ca noul an şcolar să îi găsească pe elevii de la Colegiul Tehnic de Vest în aceeaşi clădire de pe B-dul Regele Carol I. Mai mult, primarul Timişoarei îi ameninţă pe profesori că va desfiinţa liceul dacă nu vor avea cel puţin 100 de elevi înscrişi într-un an. „Haideţi să aşteptăm începerea anului şcolar să vedem dacă se mută sau nu. Chiar trăim într-o ţară în care fiecare ţară face ce-l taie capul? Şi instanţa ce temei are să anuleze Hotărârea de Consiliu Local? Pot s-o atace, este un drept cetăţenesc, a cărui exercitare nu supără pe nimeni, dar asta nu înseamnă că instanţa de judecată şi anulează Hotărârea de Consiliu pentru că nu are niciun temei să o facă”, a explicat astăzi, nervos, Nicolae Robu. Edilul şef le-a transmis dascălilor să se preocupe mai bine să-şi găsească elevi pentru că municipalitatea nu are de gând să finanţeze structuri neviabile. „Dacă nu vor avea peste 100 de elevi înscrişi într-un an, vom desfiinţa Colegiul Tehnic de Vest, să fie foarte limpede. Imediat vom trage linie. Nu putem să ţinem structuri neviabile, nu putem ţine un liceu cu 30 de elevi într-un an de studiu. Dacă nu are elevi, de ce să existe?”, a mai adăugat Nicolae Robu.

3 COMENTARII

  1. de acord cu Robu, ba mai mult i-as sugera primarului sa ceara Inspectoratului Scolar un raport asupra activitatii liceului ( rezultate la BAC). Da, recunosc ! sustin ideea ca Artele sa fie intr-o locatie cat de cat centrala. Primaria trebuie sa faca putina ordine, nu se poate sa tinem spatii goale in oras, a scazut numarul de elevi => scade cifra de scolarizare => contopirea scolilor si liceelor (desigur cu consultarea IȘJ)

  2. Da sunt de acord, ca nu face fiecare ce-i taie capul – dar de aici nu se exclude nici primarul municipiului Timisoara – care sa ne fie cu iertare, este platit din banii nostrii si ar trebui sa fie impartial. „Impartialitatea” domnului primar este vizibila de la o posta: se simte strans cu usa, ca intre cele 100 din promisiuni pe care le-a facut ca sa fie ales, a raportat deja pentru primul an si cea cu rezolvarea mutarii Liceului de Arte Plastice, si cand a si-a dat seama ca de fapt l-a omis, a indesat intr-o sedinta extraordinara (cel din 30 iulie) supunerea la vot a acestei mutari alambicate, fara a mai fi supus inainte dezbaterii publice, cum era normal. Domnul primar ameninta… Dragut! Mai degraba incearca sa iasa basma curata si nu mai are alte metode decat amenintarea. Buna solutie, nu?
    Liceul de Arte Plastice a avut un ordin ministerial de la Ministerul Educatiei de prin anii 2008/2009 pentru comasarea acestuia cu Scoala Generala nr. 9. Acestia nu s-au supus ordinului Ministerului. Deasemenea Liceul de Arte Plastice au avut o hotarare a Consiliului local din 2011 pentru a se muta la Scoala Generala nr. 9 – si nu s-au mutat. Drept „recompensa” la repetatele nesupuneri la hotararile unor foruri superioare – Liceul de Arte Plastice este „recompensat” cu o mutare mai aproape de „buricul targului” ca deh, le pica galoanele la domnii artisti, daca nu au scoala la „porumbei”. Daca cineva absolut neimplicat citeste/afla aceste fapte – nu are cum sa creada, ca toate acestea se intampla dezinteresat – isi da seama cum merg treburile la onor Primaria Timisoara. Jenant, domnilor – jenant!!!

    • Rectific: Liceul de Arte Plastice a avut un ordin ministerial de la Ministerul Educatiei din 2007 pentru comasarea acestuia cu Scoala Generala nr. 9.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.