Sculptura care „umanizează” orașul modern, la Muzeul de Artă

Sculptura care „umanizează” orașul modern, la Muzeul de Artă

0
DISTRIBUIȚI

afis Minea Timisoara

Muzeul de Artă Timişoara deschide, mâine, o nouă expoziţie temporară, cu 32 de lucrări în bronz, piatră, fier şi aluminiu ale sculptorului Grigorie Minea, absolvent al Academiei de Artă din Bucureşti.


Lipsită de capacitatea de seducţie a picturii, sculptura este considerată a fi într-o postură ingrată în raport cu cea dintâi, uneori chiar agresivă prin fizicitatea cu care ocupă spaţiul, dar criticii de artă au insistat asupra calităţii sculpturii lui Grigorie Minea „de a îmblânzi şi umaniza spaţiul geometric, raţionalizat al oraşului modern, printr-o infuzie de sensibilitate şi emotivitate autentice”.

Individualitatea operei lui Minea s-a conturat pe măsura trecerii anilor dar a rămas centrată în jurul umanului, văzut mai degrabă în ipostaza sa armonioasă, echilibrată, aşa cum se întâmplă în cazul structurilor clasice, cărora sculptorul le aparţine tipologic. Indirect, lucrările sale sugerează o nevoie de stabilitate şi certitudini, găsite în marile teme ale sculpturii dintotdeauna, fie că este vorba de un portret, nud sau compoziţii alegorice. În opera sculptorului poate fi sesizat un gust al atemporalului, adâncit prin continuu efort stăruitor, impresionanta sa galerie de portrete fiind socotită de critici drept o continuare a ceea ce a avut mai bun portretistica românească interbelică. Expoziţia, prezentată de dr. Ioana Beldiman de la Universitatea Naţională din Bucureşti, va fi vernisată la ora 18,00 şi va putea fi vizitată până în data de 31 octombrie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.