Un consilier din Timiș, sub lupa ANI: ce acuzații de incompatibilitate i...

Un consilier din Timiș, sub lupa ANI: ce acuzații de incompatibilitate i se aduc

1
DISTRIBUIȚI

scris

Un consilier timișean riscă să nu mai poată ocupa vreo funcție publică timp de trei ani dacă acuzațiile de incompatibilitate aduse de Agenția Națională de Integritate vor fi găsite întemeiate. Dumitru Istratie, consilier în cadrul Camerei Agricole a judeţului Timiş, s-ar fi aflat în stare de incompatibilitate în perioada 12 noiembrie 2009-13 septembrie 2010, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Integritate. Asta, pentru că a deţinut, concomitent, funcţia publică de consilier în cadrul Compartimentului de Elaborare, Implementare şi Evaluare Proiecte la Camera Agricolă a judeţului Timiş, fiind şi preşedinte al asociaţiei „Stuparul bănăţean”, încălcând astfel legea, deoarece „funcţionarii publici (…) pot exercita funcţii în alte domenii de activitate din sectorul privat, care nu sunt în legătură directă sau indirectă cu atribuţiile exercitate ca funcţionar public”.

ANI susţine că există, de asemenea, indicii referitoare la săvârşirea unor infracţiuni asimilate celor de corupţie, deoarece în calitate de preşedinte al asociaţiei „Stuparul bănăţean”, Istrate ar fi folosit informaţii pe care le deţinea datorită funcţiei publice pe care o ocupa şi a întocmit pentru fiica sa un plan de afaceri în vederea obţinerii finanţării unui proiect în valoare de 7.500 de euro.


Agenţia invocă un articol din legea privind prevenirea, descoperirea şi sancţionarea faptelor de corupţie, potrivit căruia „sunt pedepsite cu închisoarea de la 1 la 5 ani următoarele fapte, dacă sunt săvârşite în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite (…) folosirea, în orice mod, direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informaţii”.

Dumitru Istratie a depus la dosarul său de evaluare un punct de vedere, dar dacă acuzaţiile care i se aduc vor fi găsite întemeiate, el nu va mai putea exercita o funcţie sau demnitate publică timp de trei ani de la destituirea sa. Inginerul Istratie, preşedintele asociaţiei „Stuparul bănăţean”, şi-a depus candidatura la alegerile pentru colegiul de conducere al Camerei Agricole Timiş, care vor avea loc mâine.

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.