Un Fân Fest la scară mică, pentru o cauză mare: Roşia Montană....

Un Fân Fest la scară mică, pentru o cauză mare: Roşia Montană. Cine au fost politicienii printre protestatari

0
DISTRIBUIȚI

IMG_20130905_201116

Experiența dobândită în cadrul festivalului ”FânFest2013” i-a ajutat pe organizatorii festivalului să pună la punct, aseară, la Timișoara, ”Fân Fest La Căpițe”. La eveniment au participat peste 100 de persoane care sprijină campania ”Salvați Roșia Montană”. Un grup de 10 voluntari a cerut sprijinul organizatorilor ”FânFest” în realizarea evenimentului, pentru a le putea comunica și timișorenilor ce înseamnă Roșia Montană ca sit istoric, natural și cultural. Într-o atmosferă relaxată, ei au transmis un mesaj profund: opoziţia faţă de proiecte distructive de exploatare și dorinţa ca peisajul Apusenilor să rămână intact. Oamenii au fost întâmpinați de organizatori cu pliante și au avut ocazia să achiziționeze insigne, tricouri sau plase ecologice cu mesajul ”Salvați Roșia Montană”, în schimbul unor donații pentru Campanie.

Un voluntar apreciat a fost Elena Vanica din Republica Moldova, care, împreună cu un român – Radu Pălineanu și cu un canadian – Sophian Guidara, a parcurs aproape 2.500 de km pentru Roșia Montană. Cei trei au străbătut opt țări printre care Danemarca, Suedia, Finlanda, Estonia, Rusia, Ucraina, Moldova și România, la Cluj. În fiecare țară au dezbătut problema, iar oamenii au fost receptivi. Cu acestă ocazie, ”FânFest La Căpițe” va dona două biciclete doritorilor de aventură în inițiativa de a susține Campania ”Salvați Roșia Montană”.

Evenimentul a debutat cu o proiecție video, ”Roșia Montană – Peisaj Cultural de Valoare Universală”, material realizat de voluntarii campaniei pe baza documentaţiilor puse la dispoziţie de Asociația ARA.


 Pe fondul sonor al melodiei ”În clar cu roșu Montana” a lui Norzeatic, participanții au avut parte de un discurs al Iuliei Nicolita, organizatoarea evenimentului. ”Eu am fost mai mult un numitor comun pentru oameni. M-am simțit datoare să formez un colectiv cu aceleași interese în ceea ce privește evenimentul. Singura problemă este că acest tip de acțiune nu se face cunoscut, asta pentru că lipsește presa. Oamenii vin, dar pentru asta trebuie să fie înștiințați de ce se întamplă”, a spus Nicolita. Deschiderea a continuat cu declarația lui Mihai Șuta cel ce a înființat festivalul ”FânFest”. ”Noi susținem orice subiect care nu este atins în societate. Sunt foarte mulți oameni care nu înțeleg că nu e vorba doar despre un sat și patru munți – gazda unor tabere de creație. E vorba de societatea civilă din România”. S-au purtat discuții libere, unde oamenii au adresat întrebări și au primit răspunsuri cu privire la acest subiect.

Au existat și discuții ”piperate”, când la microfon a ajuns deputatul penelist Horia Cristian. Acesta a vorbit despre proiectul exploatării de la Roșia Montană, dar și despre cât de nocivă este cianura în cantități mari. Întrebarea ”Noi le spunem străinilor să nu vină la noi, că nu au în ce investi?”, a creat controverse în rândul oamenilor. Raspunsul a venit din partea unei activiste: ”Domnul ar trebui sa ne reprezinte pe noi, nu firma canadiană.”. La exclamația venită din public ”Eu vreau o țară fără parlamentari!” a venit și răspunsul deputatului: ”Am să mă înscriu sub formă de câine ca să mă eutanasieze și pe mine”. Cu toate acestea, la finele discursului i-a invitat în audiență pe cei care vor să îi mai adreseze întrebări.

Adrian Orza a propus un proiect bazat pe comunicare. ”M-am luptat pentru comunicare cât timp am fost la Primărie. Pentru ca omul să știe cu cine votează, el trebuie mai întâi să își cunoască alesul. Aici ar fi trebuit să vină toți parlamentarii timișoreni”, a susţinut ţărănistul. A mai precizat faptul că mai periculoasă decât cianura e ura din țară, și că nu există legi clare, ci legi care se bat cap în cap. ”Roșia Montană arată realitatea din România”.

Florin Arhire, unul dintre organizatorii FânFest 2013, a făcut un anunț în ceea ce privește următoare acțiune ”Salvați Roșia Montană”. Duminică, opt septembrie, de la ora 17, va avea loc în Piața Operei o noua mișcare care sprijină Campania. Participanții sunt rugați să vină îmbrăcați în culoarea roșie. ”FânFest La Căpițe” s-a încheiat cu un moment artistic susținut de performeri locali.

 

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.