Anotimpul noroiului la Timișoara: cum se scuză autoritățile pentru mizeria purtată de...

Anotimpul noroiului la Timișoara: cum se scuză autoritățile pentru mizeria purtată de pe șantiere și parcări ecologice FOTO

0
DISTRIBUIȚI

iosefin_6

Ploile din ultimele zile au transformat Timișoara într-o mare de noroi. Iar cele mai sensibile zone sunt șantierele în lucru și fără spații de curățare a roților utilajelor, sau parcările ecologice. Dacă ar fi vorba de tăpșane neamenajate, parcă ar mai fi de înțeles, însă, așa cum presa a mai relatat, cele 72 de parcări ecologice constuite începând cu 2009 au costat, fiecare, cât un apartament cu trei camere, adică 65.000 de euro bucata.

Așa cum au descoperit noii edili, firma care le-a făcut a modificat termenul de garanție de 15 ani în baza căruia a câștigat licitația, cu unul mai scurt, de numai doi ani. ”Parcarea finalizată în august 2012 se comportă dezastruos în iarna 2012-2013. În primăvara lui 2013 este refăcută pe aceeași soluție tehnică care s-a dovedit deja eronată. Cine raspunde? Cum și-a făcut treaba proiectantul care a încasat bani pentru ceva nefuncțional? Cum s-a putut recepționa așa o lucrare? Trebuie să vină clipa când cei care încasează bani și nu oferă nimic în schimb să restituie acele sume. Parcările în cauză trebuie refăcute pe baza altor proiecte, realiste și eficiente. Ceea ce vedem până acum e o mostră a modului în care banii timișorenilor sunt risipiți”, a punctat consilierul PDL Ștefan Sandu.

Primarul Timișoarei Nicolae Robu e de părere că parcările ecologice sunt ”o porcărie” și susține că ar trebui desfințate, fără să ia măsuri însă împotriva celor care le fac.


Potrivit lui Adrian Bere, șeful Direcției de Mediu a municipalității, „parcările ecologice existente au fost date spre reabilitare. Multe din ele s-au deteriorat pentru că deși au fost concepute exclusiv pentru parcarea autoturismelor, pe ele au staționat mașini de mai mare tonaj”. Unele s-au distrus pentru că pe ele au stațonat mașini mai mari.

Noroi cu teorii despre HCL 43

În piața Iosefin șantierul de pe strada Iancu Văcărescu s-a transformat într-un covor de noroi gros de câteva degete. Utilajele și muncitorii s-au ascuns, fugind din calea vremii rele, în timp ce mocirla e plimbată în casele oamenilor și pe trotuarele sparte ce mărginesc zona. ”Ca să faci cumpărături din piață sau de la magazinele de peste drum trebuie să traversezi o mare de noroi mișcător”, se plânge o locatară din zonă. Pe porțiunea de stradă aflată în șantier locuiesc câteva sute de familii care nu au la dispoziție nici măcar o cale de acces decentă dinspre imobile spre spațiile publice.

Oficialii din primărie nu par a avea vreo problemă cu murdăria disconfortantă care e purtată mai departe în oraș de mașinile care vin zilnic să aprovizioneze piața sau magazinele alimentare de pe stradă. ”Poliția Locală și Direcția de Mediu ar trebui să verifice normele de transport conform HCL43/ 2009, actualizată – Regulamentul factorilor de mediu. Pntru șantierul de pe strada Iancu Văcăescu (dar și în alte zone ale Timișoarei) știu că s-a emis o notă de conformare – constructorilor li s-a spus că trebuie să aibă rampă de spălare pentru roțile utilajelor. Au primit și un termen de intrare în conformitate și dacă acesta nu va fi respectat, constructorul va fi amendat”, a mai explicat Adrian Bere.

LĂSAȚI UN MESAJ

Introdu rezultatul corect * Time limit is exhausted. Please reload CAPTCHA.